Skördetid är nu

Efter en fantastisk varm och fin sommar är det nu dags att återvända till vardagen. Men det är mycket kvar som ska skördas i sensommartid. De taniga plantorna som jag satte i våras ger nu massor av tomater, gurkor, chili, squash och bönor. Från skogens förråd kompletteras med kantareller, Karl-Johansvamp, blåbär och lingon. Inte för att jag måste – utan för att det är så kul och avkopplande.

   Årscykeln med sådd och skörd är här i landet relativt stabil och förutsägbar, medan katastrofer förorsakade av extrema väderförhållanden inträffat i andra delar av världen de senaste månaderna, vilket skapat kaos. Hetta, torka och regn med efterföljande brand och översvämningar har drabbat miljontals människor i vår omvärld, medan vi lever i en tryggare del på jorden.

   Vi kan nu i efterhand konstatera att Sverige bara fick en mild variant av krisen på fastighetsmarknaden 2007-2009, med ett värdefall kring tio procent. Andra länder som Storbritannien och USA fick ta betydligt hårdare smällar med värdenedgångar på 30 till 45 procent. Dvs i samma storleksordning som värdena föll i Sverige under 90-talets början. Men efter stora värdefall förväntas också en rekyl som investerare veta att utnyttja. Det ger bra avkastning att gå in på botten, bara man lyckas att pricka den. Fastighetsmarknaden i Storbritannien stod som lägst under försommaren 2009 och USA-marknaden bottnade ur under vintern 2010. Vändningen har varit stark i Storbritannien med 17 procents värdeuppgång på ett år, men man är långt ifrån att nå tillbaka till toppnivån från sommaren 2007. För det krävs ytterligare 47% värdestegring. Med den fortsatt låga tillväxten i ekonomin i Storbritannien kommer det att ta lång tid. Återhämtningen har börjat i USA och man visar stigande fastighetsvärden under andra kvartalet. Men motsvarande snabba ryck uppåt kan inte förväntas här hos oss, som ju bara fick en liten släng av den fastighetskrisen.

   Vi dock bör kunna få en hyfsat positiv värdeutveckling – eftersom tillväxtprognosen för Sverige är god och det är ordning på landets finanser. Konsulterna som mäter transaktionsvolymer visar på klar ökning och fastighetsbolagen rapporterar en försiktig uppgång av sina värden under första halvåret. Största värdetillväxten har rapporterats för de heta objekten hyresbostäder. Wallenstam har under första halvåret hissat sina värden med fyra procent och Heba med två procent. Tyder det på bostäder som årets vinnare – igen?

   Fastighetsbranschen eftersträvar stabila priser och system för att fungera bättre, men det har varit ungefär lika fruktlöst som att önska stabilt väder. Det är bara att anpassa sig till växlingarna – bygga och skörda när det ges möjlighet.    

Missa inte! Fastighetsdagen Göteborg

Den 27 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Göteborg. Det äger rum på Radisson Blu Scandinavia Hotel, Göteborg.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Krönikor

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Krönika

En björntjänst med för höga krav

”Klockan två en fredagseftermiddag är pendelstationerna på ön knökfulla med hantverkare”.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Drömmer som Magdalena

”I sömnen kom den, den inre monologen, grubblerier från statsministern själv.”

Krönika

EU har problem

Från EU hörs allt oftare krav på att bojkotta den ryska gasen. Men att omvandla ord till handling går trögt. …

Krönika

Varför fokus på fler byråkrater?

”Som om Boverket skulle ha bättre lokal koll än kommunerna.”

Krönika

Ansvarsutkrävande – var god dröj

Riksbanken – denna vördnadsbjudande institution. Höjd över partipolitisk småskurenhet. Arbetsplats för 100-tals högutbildade ekonomer. Ledd av en direktion bestående av …

Krönika

Miljölagen måste göras om i grunden

”Politikerna stiftar lagar med motstridiga mål.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Förlåt mig. Hur kan man ha så fel?

”Nu tycker jag synd om hotellägare och operatörer igen.”

Krönika

När kommer inflationen?

”Minsta signal om att inflationen är på väg upp får investerarna att ta position.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Visitismen är Sveriges framtid

”Samtliga jag talar med – undantagslöst – saknar de sociala kontakterna”

Tillbaka till förstasidan