Krönikor

Se till att kungen får åka fyrspår

Malin Siwe, Krönikör

Är sedan 2004 krönikör i magasinet Fastighetsvärlden. Hon är journalist och har bland annat jobbat på Finanstidningen och Dagens Nyheter. Sedan 2010 är hon knuten till Expressens ledarsida. 2005 utsågs Malin Siwe till Årets krönikör, av tidningen Resumé.

Visa faktaruta

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2025)

Dubbelspår längs Malmbanan tar minst 20 år att få på plats, bedömer Trafikverket. Visst, sträckan Luleå–Narvik är 50 mil. Västra stambanan mellan Göteborg och Stockholm är bara 45 mil. Uppdraget att bygga järnväg gick till Nils Ericson under vintern 1855.

Klockan 8.54 på morgonen den 3 november 1862 avgick premiärtåget från Stockholm med kung Karl XV ombord.

Nästföljande kväll var de framme.

Sverige var inte en demokrati då och inte genomreglerat som i dag. Å andra sidan fanns inte effektiva byggmaskiner och transporter.

Det tog alltså drygt sju år från första planering till trafik. I dag hävdar Trafikverket att det kommer att ta några och tjugo år att bygga ett nytt dubbelspår mellan Lund och Hässleholm. Det handlar om sju mil.

Bara den rena byråkratin att upphandla tar tio år. Minst. I fjol och i år ska man göra upphandlingen av lokaliseringsutredning. Den ska sedan pågå i fyra år. Sen tillåtlighetsprövning, planering och projektering – och byggstart tidigast 2034.

Ge dem bra betalt och fria händer att ge utlopp för den frustration de alla känt genom åren.

Så här kan vi inte ha det. Regeringen bör ge kloka tidigare ministrar, statssekreterare, myndighetschefer och gd:ar jobbet att utan hämningar föreslå tuffa förändringar av regler och arbetssätt. Inte bara för infrastrukturens skull, all byggverksamhet fördyras och försenas av alla motstridiga krav.

Det måste vara kvinnor och män som själva under längre tid upplevt statsapparaten inifrån och vet var problem ofta uppstår och i annat fall hur man bäst felsöker.

Ge dem bra betalt och fria händer att ge utlopp för den frustration de alla känt genom åren och en rejäl röjsåg – då kanske det går att få fram spår sju mil skånska dubbelspår på tio år. I god demokratisk ordning.

För övrigt borde lokaliseringsutredningar vara en del av Trafikverkets kärnkompentens. Kunskapen måste ju ändå finnas där för att skriva upphandlingskrav och utvärdera anbud.

Annons

Fler Krönikor

Krönika

Släpp sargen!

Dag Klerfelt om bostadsmarknaden och konkreta åtgärder för att åstadkomma balans på kort tid.

Krönika

Mallorca en solig ”safe haven” i en orolig omvärld

Andreas Eneskjöld om Ivar Tollefsens La Foresta, om den något galna prisökningen på nyproduktion i Palma och om att ön är vinnare i Europa vad gäller prisökning för privatbostäder.

Krönika

”Alla är ute efter vår lägenhet – även våra barn”

Viktoria Walldin om bostadsmarknadens obalans, om ensamhet och om hur ekonomiskt tillgängliga bostäder för äldre kan frigöra stora bostäder.

Krönika

Demografi och fastigheter – kan man tjäna pengar på det?

Samir Taha om risker och möjligheter – rätt tidpunkt för att vara motvalls?

Krönika

Nytt år och nya möjligheter?

Christina Nyman om ökad optimism och en mer mixad framtidsbild för byggindustrin.

Krönika

När hyresgästen lämnar – eller när anbudet försvinner i bruset

Klaus Hansen Vikström om att kavla upp ärmarna efter en dansk skalle.

Krönika

Trump har en poäng

”Trump är något på spåren när han kritiserar den globala handeln.”

Krönika

”L’architecture est une expression de la culture”

Yves Chantereau om att arkitekturens problem är så mycket mer än en stilfråga. ”Vi kan klistra på konstiga pilastrar på våra projekt, ­men det kommer bara att se ut som ett slags fejkat Disneyland.”

Krönika

Bostadsmarknad och framtiden: Missförstånd, behov och demografi

Mona Kjellberg är bekymrad över hur många som verkar tro att bostadsefterfrågan, och därmed bostadsbyggande, styrs av de enstaka få procent som föds eller flyttar.

Krönika

Vill vi att staden ska se ut så här?

Monica Bruvik ser ett stadsrum som allt mer belamras med olagliga affischer och frågar sig vad priset egentligen är för den sortens marknadsföring.

Krönika

Med facit i hand…

Transaktionsräven Lars Johnsson har genom åren gjort prognoser och bedömningar av framtida avkastningar. ”Tänk om vi haft tillgång till facit då. Det har vi nu”, skriver han i en FV-krönika.

Krönika

Rivningens dyrköpta lockelse: När vi glömmer värdet i det välbyggda

Karolina Keyzer om hur lätt det är att kasta ut barnet med badvattnet när det ska byggas nytt.

Krönika

Sluta gnälla om tuffa tider – lösningar finns…

Klaus Hansen Vikström om hur du måste skaka av dig bortförklaringarna och tänka kreativt.

Krönika

”Jag vågar inte gå till centrum – man kan bli skjuten”

Viktoria Walldin om ett samtal med en 11-åring och om att det är fastighetsförvaltaren som aktivt måste ta hatten som välfärdssamhällets förman.

Tillbaka till förstasidan