Satsning på pratpersonal

Malin Siwe, Krönikör

Är sedan 2004 krönikör i magasinet Fastighetsvärlden. Hon är journalist och har bland annat jobbat på Finanstidningen och Dagens Nyheter. Sedan 2010 är hon knuten till Expressens ledarsida. 2005 utsågs Malin Siwe till Årets krönikör, av tidningen Resumé.

Visa faktaruta

Regeringen har inte lyssnat på Lagrådet när det gäller förslaget om avgiftsreduktion vid sölig kommunal hantering av bygglov, förhandsbesked och ansökan. Heller.

Juristerna avrådde från lagstiftningen med många goda argument. Att staten ska bestämma om kommunala sanktioner strider mot självstyret. Förseningsproblemet överdrivs grovt av regeringen. Förslaget att ge rabatt på avgiften med en femtedel per overksamhetsvecka riskerar att förvärra problemet, har man bommat tidsgränsen finns inget skäl att agera alls.

Lagrådet påpekar att remissinstanserna, liksom Boverket, menar att långsamheten i hög grad förklaras av att det saknas kunnigt folk att anställa.

Personalbristen kommer dessutom att bli värre i kommunerna på grund av regeringens satsning på Boverket. Myndigheten ska växa från 250 till 300 personer i år. Den behöver anställa just de personer som behövs i kommunerna för att klara bygghanteringen i tid.

Boverket har tidigare haft problem att rekrytera på grund av att man placerades i Karlskrona 1988. Staden är vacker, men blåsig och en kommunikativ avkrok. Och verket tycks inte tro att de nya tjänsterna är tillräckligt attraktiva för att locka 50 personer till staun. Hälften av jobben, med riksarkitekten i spetsen, hamnar mitt i Malmö.

”Som om vi inte hade sådana så det räcker och blir över.”

Riksarkitekten – som om vi inte redan har en, Gert Wingårdh är ju med överallt – ska dock inte dundra runt Sverige och lägga ut planer som en Albert Speer. Hen, och de andra i Malmö, ska ”inspirera och vägleda”, privata aktörer såväl som kommuner och landsting.

Det handlar alltså om konferens-, mötes- och studiebesöksmänniskor. Som om vi inte hade sådana så det räcker och blir över.

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion som innebär att praktiker blir pratpersonal. Därmed får Heby, Årjäng och andra en bättre möjlighet att effektivt kapa köerna.

Fler Krönikor

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Krönika

En björntjänst med för höga krav

”Klockan två en fredagseftermiddag är pendelstationerna på ön knökfulla med hantverkare”.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Drömmer som Magdalena

”I sömnen kom den, den inre monologen, grubblerier från statsministern själv.”

Krönika

EU har problem

Från EU hörs allt oftare krav på att bojkotta den ryska gasen. Men att omvandla ord till handling går trögt. …

Krönika

Varför fokus på fler byråkrater?

”Som om Boverket skulle ha bättre lokal koll än kommunerna.”

Krönika

Ansvarsutkrävande – var god dröj

Riksbanken – denna vördnadsbjudande institution. Höjd över partipolitisk småskurenhet. Arbetsplats för 100-tals högutbildade ekonomer. Ledd av en direktion bestående av …

Krönika

Miljölagen måste göras om i grunden

”Politikerna stiftar lagar med motstridiga mål.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Förlåt mig. Hur kan man ha så fel?

”Nu tycker jag synd om hotellägare och operatörer igen.”

Krönika

När kommer inflationen?

”Minsta signal om att inflationen är på väg upp får investerarna att ta position.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Visitismen är Sveriges framtid

”Samtliga jag talar med – undantagslöst – saknar de sociala kontakterna”

Tillbaka till förstasidan