Så får man nya ovänner

Anne-Marie Pålsson, Krönikör
Docent i nationalekonomi och fd riksdagsledamot (M).Hon har skrivit flera böcker bland annat om skattepolitik. 1993 drog hon igång den så kallade Pigdebatten och hon har flera gånger kritiserat vinster i välfärden. Pålsson är krönikör i magasinet Fastighetsvärlden sedan 2016.

Visa faktaruta

Donald Trump fortsätter att oroa världens ekonomier genom kritiken av frihandeln och de växande obalanserna i handels­utbytet. Först ut som föremål för Trumps ilska var Kina. Logiskt för ända sedan Kina blev medlem i den internationella handelsorganisationen WTO 2002 har landet ackumulerat enorma överskott. Inte minst gentemot USA vars underskott vuxit i motsvarande grad.

I samband G7-mötet utvidgade Trump kretsen av klandervärda länder genom att kritisera Tyskland vars handelsöverskott beskrevs som ”dåliga, mycket dåliga”.

Trump tar upp en viktig fråga. Sådana obalanser vi ser nu ska inte kunna uppstå enligt den nationalekonomiska teorin – de ska rättas till av marknaden genom att valutakurserna justeras. Men Kinas valutakurs är politiskt bestämd och Tyskland seglar under euroflaggen som för Tysklands del innebär en valutakurs långt svagare än vad D-marken skulle ha varit om den funnits kvar.

Viktigt i sammanhanget är också de globala ­finansmarknaderna som försett underskottsländerna ­med lån så att de den vägen kunnat finansiera sin ­import. Riskabelt! Grekland visar vilka påfrestningar som uppstår när underskotten ska betalas.

Hittills har Tyskland visat ett totalt ointresse för att ändra sin handelsstrategi med argumentet att de länder som klagar får väl göra samma sak som Tyskland.

Fast det går ju inte ty alla länder kan inte visa överskott. Nettot måste vara noll.

Möjligen kan Trumps utspel ändra på tyskarnas hållning. Frankrikes problem gentemot Tyskland liknar nämligen USA:s gentemot Kina. Efter eurons införande har Tyskland samlat på sig överskott i storleksordningen 20 000 miljarder kronor samtidigt som Frankrikes samlade underskott vuxit med 2 000 miljarder kronor.

Macron hann knappt inta Elyséepalatset förrän han begav sig till Tyskland för att ta upp de skeva handels­relationerna. Utan framgång. Därför ska det inte uteslutas att president Macron kommer att ge Trump eldunderstöd. Och då kan man räkna med att de krisande EU-länder i syd hakar på. Vad det innebär för sammanhållningen i EU är inte svårt att räkna ut.

Tidigare Krönikor

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Krönika

"Mipim är som Facebook"

Kanske är Malmö stads beslut att nobba Mipim början på en trend.

Krönika

Lär av historiska misstag

Anne-Marie Pålsson

”Vad historien lär oss är att administrativa knep för att hålla tillbaka utlåningen inte fungerar. Efterfrågan följer marknadens lagar.”

Krönika

Träskallarnas komplott

Malin Siwe

”Inget fel i att bygga hus med trästommar. Inget fel att bygga med betong, stål eller tegel heller. Eller lecakulor om man har lust med det.”

Maria Säfström blir ny vd på Industrihus

Styrelsen för AB Uppsala kommuns Industrihus (IHUS) har enhälligt utsett Maria Säfström till ny vd. Maria Säfström arbetar idag som …

Maxus bygger ut år Scandic i Täby

Scandic har tillsammans med Maxus AB, fastighetsägare av Scandic Täby, beslutat om en påbyggnad av två våningsplan på hotellet. De …

Skanska säljer till Vectura på sin ”födelseplats”

Skanska bygger ett nytt vård- och omsorgsboende i stadsdelen Limhamn i Malmö. Aleris kommer att driva vårdboendet och Vectura tillträder …

Krönika

Drömmen om Trantor

Göran Greider

Trantor! Planeten nära Vintergatans centrum blev till slut en enda stad, med ett skyhögt metallhölje på ytan och borrande lika …

Krönika

Kanonad av hantverkare

Ulf Adelsohn

Strax efter påsk kom vår granne upp och meddelade att det läckte ner vatten ­utanför deras badrum. Då började det. …

Krönika

Förtätning vår tids misstag

Jan Wifstrand

”Under varje epok görs historiska misstag. Fastighetsbranschen är inget undantag. Nu är det ‘förtätning’ som gäller, på flertalet politikers och samhällsbyggares läppar. Det kommer de att få äta upp.”

Krönika

Lyssnandets förbannelse

Malin Siwe

I mars var det blågröna styret i Helsingborg malligt. Kommunen hade fått den högsta poängen som hittills utdelats av Sveriges …

Krönika

Att ledas eller låta sig ledas

Anne-Marie Pålsson

Att leda väljarna eller låta sig ledas av dem – ett evigt dilemma för politiska ledare. Det gäller att hitta …

Krönika

Enklare regler, tack!

Malin Siwe

Staten har lättat lite på bullerreglementet. Men nu måste man röja rejält i regelverken. Omedelbart. Dels för att göra nybyggen …

Krönika

I kölvattnet av Rikshem

Lennart Sten

När jag var liten lärde jag mig vad som var rätt och fel av min mamma. Sedan utbildade jag mig …

Krönika

Ett Saltsjöbadsavtal om staden

Jerker Söderlind

För att få en levande diskussion om villkoren för stadsbyggnad behöver samtalsklimatet förändras från ”idiotförklaring av motståndare” till ”konstruktiv aktivitet”.

Krönika

Nedanför Trump tower

Göran Greider

Tidningen Fastighetsvärlden är ju rimligen den bästa platsen att skriva om Donald Trump i. Denne republikanske presidentkandidat har tjänat sina …

Tillbaka till förstasidan