Krönikor

Så får man nya ovänner

Anne-Marie Pålsson, Krönikör
Docent i nationalekonomi och fd riksdagsledamot (M).Hon har skrivit flera böcker bland annat om skattepolitik. 1993 drog hon igång den så kallade Pigdebatten och hon har flera gånger kritiserat vinster i välfärden. Pålsson är krönikör i magasinet Fastighetsvärlden sedan 2016.

Visa faktaruta

Donald Trump fortsätter att oroa världens ekonomier genom kritiken av frihandeln och de växande obalanserna i handels­utbytet. Först ut som föremål för Trumps ilska var Kina. Logiskt för ända sedan Kina blev medlem i den internationella handelsorganisationen WTO 2002 har landet ackumulerat enorma överskott. Inte minst gentemot USA vars underskott vuxit i motsvarande grad.

I samband G7-mötet utvidgade Trump kretsen av klandervärda länder genom att kritisera Tyskland vars handelsöverskott beskrevs som ”dåliga, mycket dåliga”.

Trump tar upp en viktig fråga. Sådana obalanser vi ser nu ska inte kunna uppstå enligt den nationalekonomiska teorin – de ska rättas till av marknaden genom att valutakurserna justeras. Men Kinas valutakurs är politiskt bestämd och Tyskland seglar under euroflaggen som för Tysklands del innebär en valutakurs långt svagare än vad D-marken skulle ha varit om den funnits kvar.

Viktigt i sammanhanget är också de globala ­finansmarknaderna som försett underskottsländerna ­med lån så att de den vägen kunnat finansiera sin ­import. Riskabelt! Grekland visar vilka påfrestningar som uppstår när underskotten ska betalas.

Hittills har Tyskland visat ett totalt ointresse för att ändra sin handelsstrategi med argumentet att de länder som klagar får väl göra samma sak som Tyskland.

Fast det går ju inte ty alla länder kan inte visa överskott. Nettot måste vara noll.

Möjligen kan Trumps utspel ändra på tyskarnas hållning. Frankrikes problem gentemot Tyskland liknar nämligen USA:s gentemot Kina. Efter eurons införande har Tyskland samlat på sig överskott i storleksordningen 20 000 miljarder kronor samtidigt som Frankrikes samlade underskott vuxit med 2 000 miljarder kronor.

Macron hann knappt inta Elyséepalatset förrän han begav sig till Tyskland för att ta upp de skeva handels­relationerna. Utan framgång. Därför ska det inte uteslutas att president Macron kommer att ge Trump eldunderstöd. Och då kan man räkna med att de krisande EU-länder i syd hakar på. Vad det innebär för sammanhållningen i EU är inte svårt att räkna ut.

Fler Krönikor

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Krönika

En björntjänst med för höga krav

”Klockan två en fredagseftermiddag är pendelstationerna på ön knökfulla med hantverkare”.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Drömmer som Magdalena

”I sömnen kom den, den inre monologen, grubblerier från statsministern själv.”

Krönika

EU har problem

Från EU hörs allt oftare krav på att bojkotta den ryska gasen. Men att omvandla ord till handling går trögt. …

Tillbaka till förstasidan