Krönikor

Så bra är bolagen på att ta hand om sina fastigheter

Lars Johnsson
Lars Johnsson var fastighetsdirektör i Folksamgruppen 2015–2023. Dessförinnan var han vice vd och chef för fastighetsinvesteringar vid Vasakronan. Han har även jobbat vid AP Fastigheter, Korbe och LE Lundbergs. Han har alltid gillar analyser och hockeylaget Rögle.

Visa faktaruta

Häromdagen fick jag en intressant sammanställning av Petter Widmark, VD på benchmarkingleverantören Sedis. Den visar hur några av de större fastighetsbolagen i landet presterat under de senaste åtta åren. I tabellen framgår med brutal tydlighet vilken stor påverkan en bra sammansatt och väl omhändertagen fastighetsportfölj har på resultatet, lönsamheten och avkastningen. För mig sätter den fingret på ett par viktiga saker.

I tabellen jämförs fastighetsportföljerna med hjälp av det endra riktigt relavanta måttet på hur skicklig man är på själva fastighetsaffären, nämligen totalavkastningen på fastigheternas marknadsvärden. Det måttet visar hur väl man har allokerat sin fastighetsportfölj, dvs vilken typ av fastigheter man har satsat på, om man valt rätt objekt och hur duktig man är på att ta hand om de enskilda fastigheterna. Sedan kan naturligtvis resultatet vässas ytterligare med belåning, men då också med ökad finansiell risk som följd. Det bästa måttet på hur skicklig man är på grundaffären är därför totalavkastningen (driftnettot plus värdeförändringen i förhållande till fastighetens totala värde). I sammanställningen visas den ackumulerade totalavkastningen (CAGR) under de åtta åren 2016 – 2023.

Bland de angivna fastighetsportföljerna skulle man fått 600 mkr mer på en investerad miljard i den bästa jämfört med i den sämsta portföljen (av hänsyn till bolagen har jag maskat de svagaste i tabellen). Det innebär alltså en merprestation på 60% under de åtta åren! Det spelar uppenbarligen väldigt stor roll vilken investerings- och förvaltningsstrategi man väljer.

Den andra insikten sammanställningen ger mig är att det är stor skillnad på fastigheternas värdeutveckling. I de bolag som som angett att de externvärderat hela beståndet per den 2023-12-31 har värdet gått ner med 8,1% under de två senaste åren. De som själva bedömt sina värden har däremot skrivit ner fastigheterna med endast 3,7%. Detta indikerar möjligen att det finns ett underliggande problem med värderingarna i bolagens balansräkningar. Det är många intressenter som är beroende av att värdena visar det aktuella och verkliga marknadsvärdet, t ex aktieägare, pensionssparare, revisorer, långivare, börser, Finansinspektionen, styrelseledamöter etc. Att värdet är det korrekta är naturligtvis speciellt viktigt under tuffare tider.

All verksamhet utvecklas bättre av konkurrens och tävling. Därför är det bra för hela vår bransch att det finns möjlighet att mäta och jämföra viktiga nyckeltal som gör det tydligt vad som är bra och vad som kan förbättras. Transparens och öppenhet gynnar utvecklingen av den totala effektiviteten. Denna typ av jämförelser kan ge alla som äger eller arbetar med fastigheterna nya insikter och inspiration att vässa sina egna processer och verksamheter ytterligare.

Fler Krönikor

Krönika

Cityutveckling kan lyfta en hel stad

Monica Bruvik om vad Stockholm kan lära av den innovativa konst- och kulturstaden Borås.

Krönika

Mer viktigt än någonsin att lyssna på kunderna

Klaus Hansen Vikström om relationer med hyresgäster. ”Efter pandemin är kontorshyresgäster ungefär lika sällsynta som en dansk som säger nej till en snaps. De dyker upp sporadiskt för att hämta något. Så vad gör vi?”

Krönika

Simsalabim – recept för 2.000 nya bostäder i innerstaden

Anna-Carin Telin gör trolleritrick för att skapa nya och attraktiva bostäder.

Krönika

Avsaknad av logik kring bostäderna

”Men visst finns det lägenheter som inte borde ha kök.”

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Tillbaka till förstasidan