Krönikor

Renässans för fastighetsskatten?

Anne-Marie Pålsson, Krönikör
Docent i nationalekonomi och fd riksdagsledamot (M).Hon har skrivit flera böcker bland annat om skattepolitik. 1993 drog hon igång den så kallade Pigdebatten och hon har flera gånger kritiserat vinster i välfärden. Pålsson är krönikör i magasinet Fastighetsvärlden sedan 2016.

Visa faktaruta

Punkt 4 i januariöverenskommelsen. En omfattande skattereform genomförs. Två till regeringen närstående organisationer – Finanspolitiska rådet och ESO – har redan lämnat förslag på en sådan, och i båda föreslås att fastighetsskatten återinförs. Det skapar likformighet i skattesystemet – alla kapitalinvesteringar behandlas lika – och är ekonomiskt effektivt.

Men det stämmer inte. Fastighetsskatten är en tillgångsskatt. Enhetlighet kräver att alla tillgångar beskattas. I vart fall de av ett betydande värde som lyx­bilar, lyxkryssare, antikviteter och konst. Det föreslås inte.

Skattens effektivitet förklaras med att den inte påverkar människors drivkrafter till arbete. Men något vetenskapligt stöd för detta påstående finns inte. Bara lösa slutsatser hämtade från ekonomiska teorier vars relevans i sammanhanget kan diskuteras.

I stället finns det goda skäl för att inte återinföra den. Den strider mot en grundläggande princip för svensk beskattning – likviditetsprincipen. Det egna boendet genererar ingen avkastning i pengar, utan i nyttjandevärde som inte kan omvandlas till kronor. Att låna med fastigheten som säkerhet för att betala skatten ter sig närmast cyniskt.

”Ty införs en fastighetsskatt faller priset på boendet.”

Den leder till en omfördelning av förmögenheter från dagens ägare till morgondagens. Ty införs en fastighets­skatt faller priset på boendet. Hur mycket beror på skattesatsen. Konsekvensen kan bli att många som köpt en bostad under de senaste åren kan få se hela den egna insatsen utraderad. Fastighetsskatten är godtycklig därför att dess avkastning inte går att beräkna.

Argumenten mot dess ersättare – reavinstbeskattningen – är föga övertygande. Det må så vara att den kan skapa inlåsningseffekter, men de är bara temporära. Ty någon gång uppstår ett ägarskifte. Om inte förr så när ägaren avlider, och då ska skatten betalas. Vid den tidpunkten finns både pengar att betala den med och kunskap om storleken på vinsten. Slutligen kan de som förespråkar fastighetsskatten påminnas om att vi lever i en demokrati. Att de politiska besluten vägleds av vad väljarna vill ha, inte vad som är ekonomiskt effektivt. Och då är fastighetsskatten ingen valvinnare.

Fler Krönikor

Krönika

Simsalabim – recept för 2.000 nya bostäder i innerstaden

Anna-Carin Telin gör trolleritrick för att skapa nya och attraktiva bostäder.

Krönika

Så bra är bolagen på att ta hand om sina fastigheter

Lars Johnsson om det enda riktigt relevanta måttet i fastighetsaffärer.

Krönika

Avsaknad av logik kring bostäderna

”Men visst finns det lägenheter som inte borde ha kök.”

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Tillbaka till förstasidan