Krönikor

Öppna upp när avstånden ökar

Jan Wifstrand, Krönikör
Är sedan våren 2016 krönikör för Fastighetsvärlden. Wifstrand har varit chefredaktör på Sydsvenskan och DN. Han är även grundare av nyhetsbyrån Rapidus. Han har även ett flertal gånger varit moderator vid FV:s seminarier.

Visa faktaruta

Känner du Vikas Mehta?

Nä, trodde väl det. Men du kanske borde. Fortsätt läsa så fattar du.

I efterdyningarna av ett förfärligt vansinnesdåd av en ensam vettvilling som massmördar uppstår snabbt en debatt om hur vi låser om oss i samhället, oftare, snabbare och säkrare. Det är förståeligt.

Men vad vi egentligen behöver, framför allt på våra allmänna platser, är mer öppenhet, bättre förståelse, närmre och levande umgänge oss medborgare emellan. Aktiviteter av olika slag i det fria rummet skapar trygghet.

Gated communities kanske är bra för en liten klick, men inte för oss alla i ett bredare perspektiv.

När det offentliga ganska ofta misslyckas med att skapa sköna möten solkas torg, parker eller bara små platser ner av sunkigheter som knarkhandel, missbruk … Eller så blir de bara ödsliga ytor, öppna för att intas av fel klientel.

Att göra det offentliga rummet publikt för alla, det är en väntjänst vi alla behöver.

Dags för platsaktivering. Dags för Centrum för AMP (affärs- och medborgarplatsmodellen) eller för byrån Property Passion och liknande aktörer att kreera det stadsplanerarna och fastighetsägarna inte lyckades med. Det kan handla om allt från ett schackbräde i storformat eller en långvarig utställning till bara rätt ljussättning och plats för loppis eller popupbutiker och ­givetvis marknadsföring av projekten. Det finns inga gränser.

Vikas Mehta är professor i urbanism på University of Cincinnati. När han i höstas gästade Stockholm föreläste han, och vi samtalade, om vad ”public space” egentligen är. Han är en toppintressant expert på något som egentligen är skäligen enkelt, men så svårt för oss lite reserverade svenskar att förstå.

Han är något av en guru i ämnet klimatet mellan människor och vad vi behöver för slags miljö för att vilja vara mer tillsammans. Jag tror att efterfrågan på denna kunskap bara ökar och ökar, när vi samtidigt ser hur distansen mellan olika grupper växer. Att göra det offentliga rummet publikt för alla, det är en väntjänst vi alla behöver och kan medverka till.

Googla Vikas Mehta! Plötsligt ser du torget i stället för bara asfalt och betong. Plötsligt ser du mötesplatsen i stället för en öde stenöken.

Annons

Fler Krönikor

Krönika

”Make Agoran Great Again!”

Mona Kjellberg om agoran – mötesplatsen för politik, kultur och ekonomi. En stadsutvecklares våta dröm.

Krönika

Styrelser – här kommer ett tips

”Det finns alltså nu massor med bra och färskt jämförelsematerial”.

Krönika

Dags för en ny stadsbyggnadsmodell

”Svensk stadsbyggnad står inför ett vägskäl.”

Krönika

Släpp sargen!

Dag Klerfelt om bostadsmarknaden och konkreta åtgärder för att åstadkomma balans på kort tid.

Krönika

Mallorca en solig ”safe haven” i en orolig omvärld

Andreas Eneskjöld om Ivar Tollefsens La Foresta, om den något galna prisökningen på nyproduktion i Palma och om att ön är vinnare i Europa vad gäller prisökning för privatbostäder.

Krönika

Se till att kungen får åka fyrspår

”All byggverksamhet fördyras och försenas av alla motstridiga krav.”

Krönika

”Alla är ute efter vår lägenhet – även våra barn”

Viktoria Walldin om bostadsmarknadens obalans, om ensamhet och om hur ekonomiskt tillgängliga bostäder för äldre kan frigöra stora bostäder.

Krönika

Demografi och fastigheter – kan man tjäna pengar på det?

Samir Taha om risker och möjligheter – rätt tidpunkt för att vara motvalls?

Krönika

Nytt år och nya möjligheter?

Christina Nyman om ökad optimism och en mer mixad framtidsbild för byggindustrin.

Krönika

När hyresgästen lämnar – eller när anbudet försvinner i bruset

Klaus Hansen Vikström om att kavla upp ärmarna efter en dansk skalle.

Krönika

Trump har en poäng

”Trump är något på spåren när han kritiserar den globala handeln.”

Krönika

”L’architecture est une expression de la culture”

Yves Chantereau om att arkitekturens problem är så mycket mer än en stilfråga. ”Vi kan klistra på konstiga pilastrar på våra projekt, ­men det kommer bara att se ut som ett slags fejkat Disneyland.”

Krönika

Bostadsmarknad och framtiden: Missförstånd, behov och demografi

Mona Kjellberg är bekymrad över hur många som verkar tro att bostadsefterfrågan, och därmed bostadsbyggande, styrs av de enstaka få procent som föds eller flyttar.

Krönika

Vill vi att staden ska se ut så här?

Monica Bruvik ser ett stadsrum som allt mer belamras med olagliga affischer och frågar sig vad priset egentligen är för den sortens marknadsföring.

Tillbaka till förstasidan