Krönikor

Olympisk frossa

Stundtals känns det som om fastighetsmarknaden befinner sig i ett skede som går att likna vid backhoppning. Först gick den liksom hoppbacken brant nedåt, för att plötsligt vända uppåt i hög fart. Frågan är om det som i backhoppning kommer att sluta med fritt fall och i värsta fall en kraschlandning. Förebilder som Eddie the Eagle förskräcker. Men även Eddie, och säkert också och den brittiska fastighetsmarknaden, brukade till slut komma på fötter.

   Annars är ishockey min favoritgren. En sport som liksom vår bransch kräver lika doser av talang och hårt arbete. Om Tre Kronor hade varit ett danskt obligationslån hade vi fått döpa om vårt folkkäraste landslag till tre femtioöringar. Nu har kronan i stället precis för första gången sedan slutet av 2008 trillat under tian för en euro. En stark krona är möjligen ett gott tecken inför OS-hockeyn, men det är knappast till fördel för den svenska fastighetsmarknaden.

   Apropå Danmark får de och Island med avund följa de övriga nordiska ländernas medaljjakt i vinter-OS. Lika sällsynta har deras framgångar på den nordiska fastighetsmarknaden varit under senare år. Men danskarna tar det nog med ro och ser i stället fram emot sommarens stora idrottsevenemang i Sydafrika.

   Fastighetsmarknaden i Vancouver vet jag inte mycket om, men vad jag har förstått är bolaget bakom den alpina OS-anläggningen i Whistler i finansiellt blåsväder. Av egen erfarenhet vet jag att det kan vara svårt att förena affärsmässighet med idrottslig idealism. Då är det viktigt att hålla isär rollerna, så att satsningen inte ger en tung baksmälla.

   Vid närmare eftertanke är marknaden just nu kanske snarast att likna vid skidskytte. Det handlar om uthållighet och förmodligen kommer de som hållit krutet torrt att avgå med segern.

Fler Krönikor

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Krönika

En björntjänst med för höga krav

”Klockan två en fredagseftermiddag är pendelstationerna på ön knökfulla med hantverkare”.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Drömmer som Magdalena

”I sömnen kom den, den inre monologen, grubblerier från statsministern själv.”

Tillbaka till förstasidan