Krönikor

Nedanför Trump tower

Göran Greider, författare, poet, journalist och debattör. Är sedan 1999 chefredaktör för Dala-Demokraten och deltar ofta i den offentliga debatten.

Visa faktaruta

Tidningen Fastighetsvärlden är ju rimligen den bästa platsen att skriva om Donald Trump i. Denne republikanske presidentkandidat har tjänat sina pengar på fastighetsaffärer och byggande (han har till och med ett golfimperium). Men det hade ju aldrig gått om inte hans far, den tyskättade Fred Trump, gett sonen ett nätt litet lån på en miljon dollar på sjuttiotalet. Fadern Trumps pengar kom dessutom i grunden från de amerikanska skattebetalarna – det var federala pengar som under de amerikanska rekordåren årtiondena efter kriget finansierade mycket av nationens byggande.

Jag har stått i Chicago och blickat upp mot det Trump tower som reser sig där över floden, näst högst – om jag minns rätt – i stadens skyline. (Det finns ett annat Trump tower i New York).

Chicago är faktiskt skyskrapornas vagga. En äldre republikansk herre och hans fru som jag satt och pratade med pekade på byggnaden och sa: ”Det där är ett självporträtt”. Han skrattade elakt åt sin egen kommentar. Vid den tiden, för några år sedan (jag reste då en del fram och tillbaka till USA för att skriva min bok om Joe Hill) kunde ingen drömma om att Trump skulle ställa upp i primärvalen och allra minst göra det för republikanerna.

Numera drömmer ingen om det, men många har befogade mardrömmar av hans kampanj. Och nu kan jag, efter att hört vissa av de lägst stående debatterna i republikanernas primärval, heller inte låta bli att tänka på denna skyskrapa som just en fallossymbol.

Donald Trump är en bortskämd rikemansson som startade med två fulla händer. Att han kunnat presentera sig som etablissemangets fiende säger något om hur vrickad amerikansk politik är. Han är förmodligen full av komplex och det är osäkert hur framgångsrik han egentligen varit som affärsman.

Göran Greider, Krönikör

Fler Krönikor

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Krönika

En björntjänst med för höga krav

”Klockan två en fredagseftermiddag är pendelstationerna på ön knökfulla med hantverkare”.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Drömmer som Magdalena

”I sömnen kom den, den inre monologen, grubblerier från statsministern själv.”

Krönika

EU har problem

Från EU hörs allt oftare krav på att bojkotta den ryska gasen. Men att omvandla ord till handling går trögt. …

Tillbaka till förstasidan