Krönikor

Modiga hus

Här går man och skrotar på Chicago Avenue, Oak Park, Illinois. Där, bakom tegelfasaden, satt Frank Lloyd Wright och ritade platta husen på prärien. Ett stenkast bort föddes Hemingway.
Man kan trava omkring här i Oak Park och man begriper precis. Välmående förort. Puttrigt borgerlig. Här har folk bjudit varandra på middag i över hundra år. De har också låtit bli att bjuda varandra på middag. Det är sådana markeringar som räknas i förorter av det här slaget. Chicagos Bromma. Man begriper precis. Och ändå inte. För vart och vartannat hus är modigt.
På 333 Forest Avenue ligger någon slags blandning av amerikansk farmarveranda och elisabetanskt sandstensslott. På 318 Forest Avenue en långsträckt modernistkåk med eftersmak av medeltidsvecka. På 210 Forest Avenue något ännu radikalare fyrkantigt, åtminstone då, 1901.
Alltihop är Lloyd Wright. Och man undrar hur det gick till. Vad var det, enkelt uttryckt, som fick borgarbrackorna att lyfta sina feta arslen och, med fickan full av dollar, masa sig iväg till den unge, märklige Lloyd Wrights studio, runt hörnet på Chicago Avenue? Varför tävlade de inte om lägsta golfhandikapp istället, som normala människor? Hur kom det sig att de började tävla i arkitektur?
Det är spännande hus, det här. Men egentligen är det beställarna man är nyfiken på. Folk som vågade köpa något verkligt annorlunda. Inte bara någon trendig variant av postmodernism eller nyfunkis. Utan något alldeles nytt. Socialt riskabelt. Kanske med risk att inte bli bjuden på middag, om grannarna blev chockerade, snarare än imponerade.
Och frågan är väl ungefär denna: finns det några sådana beställare i dag?Kanske enstaka undantag. Annars är det mest golf. Vin och segling. Dyrt och säkert.
Ja, fy fan. Och Hemingway läser de väl inte heller.

Fler Krönikor

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Krönika

En björntjänst med för höga krav

”Klockan två en fredagseftermiddag är pendelstationerna på ön knökfulla med hantverkare”.

Tillbaka till förstasidan