Krönikor

MIPIM: Tveksamt värde – men bra ändå

Simon de Château är VD och partner vid Sveafastigheter. Efter många år hos rådgivningsfirman Leimdörfer var med och grundade Sveafastigheter 2003. Sedan dess är han VD för bolaget som för ett år sedan stängde sin tredje fond om 317 miljoner euro.

Visa faktaruta

Efter att ha stannat hemma förra året känner jag mig ovanligt motiverad att åka ner till det spektakel som kallas MIPIM. Anledningen till att jag avstod från att åka förra året var dels att jag var tämligen mätt på affärsresande efter ett drygt års intensivt arbete med internationell kapitalanskaffning, dels att det var min frus tur att slipa på hennes kontaktnät efter en tids föräldraledighet.

Men nu ska det bli riktigt kul att åka ner igen, även om lite verkar ha förändrats när det gäller aktivitetskalendern. De tre dagarna (jag räknar tisdag, onsdag och torsdag som de ”riktiga” MIPIM-dagarna) följer i stort sett samma mönster som de har gjort de senaste sju-åtta åren. Det är inget fel i det. Det ger en känsla av familjaritet. Med det välbekanta ramverket av luncher, middagar och cocktails, anordnade främst av de ledande rådgivningsföretagen, som bas kan man bygga sitt eget MIPIM genom att komplettera med halvtimmeslånga möten med utvalda personer.

Andra egenheter med MIPIM, lika återkommande men med ett mer tveksamt värde för oss som besökare, förtjänar också att kommenteras. Jag syftar på oanständigt höga deltagaravgifter, total avsaknad av öppen marknad för hotellrum, saltade restaurangnotor och överlag snorkigt bemötande från lokala affärsidkare. Det finns undantag, men det är den känsla de flesta av oss tar med oss hem. Vi finns uppenbarligen till för dem och inte tvärtom.

Men ändå tycker vi att det är värt det, allt detta till trots. Det är väl så att det kommer så förbaskat vältajmat varje år. Vi åker dit en masse från kalla och mörka Norden för att njuta av några dagars sol och vår (i dubbel bemärkelse), och för att avnjuta varandras sällskap under något mer avslappnade former. Med en knapp mer än vanligt uppknäppt på skjortan, solglasögon i pannan och ett glas svalkande rosé i handen. Tills någon kommer med ett bättre erbjudande kommer vi fortsätta vårt årliga lämmeltåg till Rivieran.

I min krönika inför MIPIM förra året skrev jag om decoupling, att det som hände i Sverige var delvis frikopplat från vad som hände i omvärlden. Jag frågade mig då hur uthållig den utvecklingen var. Ett år senare kan jag konstatera att Sverige snabbare än vad jag kunde ana har dragits med i den negativa utvecklingen i vår omvärld. Detta tycker jag blir ett intressant ämne att diskutera över cocktailglasen. Och nu som då uppmuntrar jag er att passa på att prata med era kollegor från andra länder om frågor som denna. Vi lever ju alla i samma ankdamm, även om det skvalpar lite mer i andra ändan av den just nu.

Fler Krönikor

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Tillbaka till förstasidan