Krönikor

”Make Agoran Great Again!”

Mona Kjellberg, krönikör

Mona Kjellberg är grundare, analytiker och strateg inom stadsutveckling på konsultbolaget Juni Strategi. Hon har tidigare arbetat som analytiker på Tyréns, NCC och KF Fastigheter.

Visa faktaruta

Att lära av historien – kan vår framtida stadsutveckling finnas i antiken?

Passande nog i dessa extrema tider spenderade jag och min familj sportlovet i Aten, självaste födelseplatsen för demokratin. Aten är en fantastisk plats att besöka och flera tankar väcktes kring vad vi kan lära av historien. Många paralleller har redan dragits mellan Trump och mer eller mindre galna romerska härskare, så tänkte hoppa den potentiella lärdomen och i stället fokusera på stadsutveckling och vad vi kan lära av antiken.

Men, jag måste först ändå försöka väcka vår kollektiva förmåga att bemöta dumheter genom en liten parallell mellan dagens populism och densamma som var runt år 0. Det är hisnande att tänka på att kunskapsnivån för bland annat teknik, anatomi och naturvetenskap låg på en mycket hög nivå under antiken. Politisk instabilitet, populism och kyrkans dominans gjorde sedan så att all kunskap föll i glömska och det skulle ta mer än 1.000 år (!) innan vi var tillbaka på samma kunskapsnivå. När vi nu är inne i en tid av snabb förändring, desinformation och skepsis mot expertkunskap måste vi värna vår vetenskap och akademi. Att bevara och utveckla kunskap är ingen självklarhet – det är något vi måste kämpa för. Vi kan göra det tillsammans!

Åter till stadsbyggnad. I mer än 6.000 år samlade vi olika funktioner inom stadsbyggnad så som bostäder, tjänster, handel, tillverkning och offentliga platser i täta blandade städer. I Aten rekommenderas ett besök på agoran. Den grekiska agoran var stadens hjärta i (de fria männens) liv i Aten. Agoran var inte bara en marknadsplats – den var stadens hela puls och nav. Här samlades politik, kultur, ekonomi och sociala möten i en levande mix. Kort sagt, en stadsutvecklares våta dröm i dag.

Har kunskapen om hur vi bygger sådana här levande områden fallit i glömska? Modernismens ABC-modell är en så liten parentes ur ett historiskt perspektiv att den knappt syns. Ändå har den fortfarande stor inverkan på vår stadsbyggnad idag och återgången till blandade stadsdelar behandlas ibland som en revolution.

” Wow! Kan vi verkligen ha både kultur, bostäder och kontor i samma område!?”. Ja, så har vi gjort i tusentals år. Och så borde vi verkligen göra igen. Det är det normala. Släng in lite kreativ tillverkningsindustri i stadsbilden och ni är hemma!

Den goda nyheten är att vi faktiskt verkar vara på väg tillbaka till en mer levande stadsplanering. Jag tror inte kunskapen har fallit i glömska – och om den har det, låt oss återuppliva den genom att utveckla och bygga levande, brokiga, flexibla och blandade platser. Vi människor är sociala djur som älskar att vara en del av ett sammanhang (som redan Aristoteles lärde ut). Vi behöver platser där människor verkligen vill vara. Platser för kultur, idrott, möten och avkoppling. Platser där både unga och gamla känner sig välkomna. Kanske till och med en facilitator på plats för att skapa trygghet och aktivitet?

Följ sedan hur betalningsviljan för bostäder ökar, fastighetsvärden höjs och antalet livlösa eller otrygga platser i vårt rike blir färre. Kanske blir till och med vi människor gladare?

Så låt oss lära av antiken. Men inte bara genom att beundra historien – utan genom att faktiskt ta med oss dess insikter in i framtiden.

Make Agoran Great Again!

Annons

Fler Krönikor

Krönika

Styrelser – här kommer ett tips

”Det finns alltså nu massor med bra och färskt jämförelsematerial”.

Krönika

Öppna upp när avstånden ökar

”Plötsligt ser du mötesplatsen i stället för en öde stenöken.”

Krönika

Dags för en ny stadsbyggnadsmodell

”Svensk stadsbyggnad står inför ett vägskäl.”

Krönika

Släpp sargen!

Dag Klerfelt om bostadsmarknaden och konkreta åtgärder för att åstadkomma balans på kort tid.

Krönika

Mallorca en solig ”safe haven” i en orolig omvärld

Andreas Eneskjöld om Ivar Tollefsens La Foresta, om den något galna prisökningen på nyproduktion i Palma och om att ön är vinnare i Europa vad gäller prisökning för privatbostäder.

Krönika

Se till att kungen får åka fyrspår

”All byggverksamhet fördyras och försenas av alla motstridiga krav.”

Krönika

”Alla är ute efter vår lägenhet – även våra barn”

Viktoria Walldin om bostadsmarknadens obalans, om ensamhet och om hur ekonomiskt tillgängliga bostäder för äldre kan frigöra stora bostäder.

Krönika

Demografi och fastigheter – kan man tjäna pengar på det?

Samir Taha om risker och möjligheter – rätt tidpunkt för att vara motvalls?

Krönika

Nytt år och nya möjligheter?

Christina Nyman om ökad optimism och en mer mixad framtidsbild för byggindustrin.

Krönika

När hyresgästen lämnar – eller när anbudet försvinner i bruset

Klaus Hansen Vikström om att kavla upp ärmarna efter en dansk skalle.

Krönika

Trump har en poäng

”Trump är något på spåren när han kritiserar den globala handeln.”

Krönika

”L’architecture est une expression de la culture”

Yves Chantereau om att arkitekturens problem är så mycket mer än en stilfråga. ”Vi kan klistra på konstiga pilastrar på våra projekt, ­men det kommer bara att se ut som ett slags fejkat Disneyland.”

Krönika

Bostadsmarknad och framtiden: Missförstånd, behov och demografi

Mona Kjellberg är bekymrad över hur många som verkar tro att bostadsefterfrågan, och därmed bostadsbyggande, styrs av de enstaka få procent som föds eller flyttar.

Krönika

Vill vi att staden ska se ut så här?

Monica Bruvik ser ett stadsrum som allt mer belamras med olagliga affischer och frågar sig vad priset egentligen är för den sortens marknadsföring.

Tillbaka till förstasidan