Krönikor

Lyssnandets förbannelse

Malin Siwe, Krönikör

Är sedan 2004 krönikör i magasinet Fastighetsvärlden. Hon är journalist och har bland annat jobbat på Finanstidningen och Dagens Nyheter. Sedan 2010 är hon knuten till Expressens ledarsida. 2005 utsågs Malin Siwe till Årets krönikör, av tidningen Resumé.

Visa faktaruta

I mars var det blågröna styret i Helsingborg malligt. Kommunen hade fått den högsta poängen som hittills utdelats av Sveriges kommuner och landsting, SKL, i Kommunkompassen. En högst frivillig mätning, som kostar den beställande kommunen 85.000 kronor.

Nu hoppas Sundets pärla ta hem utmärkelsen årets kvalitetskommun, där en av grenarna är att ha utvecklat samhällsbyggandet. En stad som sedan decennier har parkeringsplatser och kolonilotter i centrala topplägen borde inte komma på fråga i bostadsbristens Sverige.

Tidigt på 1970-talet bestämde politikerna att kolonilotterna strax inåt land sett från fotbollsarenan Olympia skulle bort. Liksom en pampig lägenhetsvilla i jugendstil, en statarlänga med smedja och en handelsträdgård. Kanske behövde Skånemejerier expandera, kanske skulle man bredda vägen. 84 av 90 kolonister gick med på flytt. Villan revs liksom handelsträdgården, 2006 revs även längan efter bevarandebråk. Sen hände – ingenting.

Eller jo, kommunen släppte fram temporära ­odlingslotter på platsen. Och de är kvar. Men MP har bytt fot nu i april så det kan bli skola och bostäder, om man inte ändrar sig som vårvädret.

1983 revs den drygt 50-åriga Betaniakyrkan på gränsen mellan fincity (norr) och fulcity (söder). Det skulle bli parkeringshus och kontor. Eller hotell. Det hände ingenting, förrän år 2000 då HSB la fram ritningar för Fyrbåken med 21 våningar. 2005 sa regeringen nej, huset skulle förstöra stans siluett. Därefter – nichts. Parkeringsplats än i dag.

1991 invigdes den anskrämliga Knutpunkten. Tåg och färjor slutade gå från den gamla Ångfärjestationen, byggd som provisorium 1989. På tomten var det parkering till i fjol. Men det ska bli hotell med kongresshus samt bostäder med inflyttning – 2019.

Innovativ medborgardialog, plus hos SKL, i all ära – men att lamslås av lyssnande är ingen kvalitet.

Fler Krönikor

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Krönika

En björntjänst med för höga krav

”Klockan två en fredagseftermiddag är pendelstationerna på ön knökfulla med hantverkare”.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Drömmer som Magdalena

”I sömnen kom den, den inre monologen, grubblerier från statsministern själv.”

Krönika

EU har problem

Från EU hörs allt oftare krav på att bojkotta den ryska gasen. Men att omvandla ord till handling går trögt. …

Tillbaka till förstasidan