Krönikor

Kollektivt fnatt

Alla har fobier. Det kan gälla flyg, råttor eller höjder. Det är besvärligt för individerna, men inget samhällsproblem. De fobiska kan gå igenom kognitiv beteendeterapi eller ta tåget, undvika gnagartrakter och alpvandringar.
Kollektiva fnatt påverkar alla. Som den svenska rädslan för att låta människor äga sina bostäder om de ligger i hus på höjden. Din villa får du äga, men lägenheten är bara din om du köper en hel hyreskåk.
Sverige skulle må bra av ägarlägenheter. Den lilla vinsten är att folk slipper få psykbryt när bostadsrättsföreningens styrelse installerar ytterdörren från helvetet.  Eller vägrar låta medlemmar att hyra ut i andra hand när de efter stor tvekan tagit jobb på annan ort eftersom deltagandet vid de två årliga städdagarna anses viktigare.
De stora fördelarna är två: medborgarna får ett lättbegripligt sparalternativ och rörligheten på bostadsmarknaden ökar. Ägarlägenheter innebär att det blir lättare att hyra.
Det är där fobin har sin rot. Svenskar kan leva med att fastighetsbolag, privata och kommunala, gör vinster på boendet. Men att en enskild person skulle göra det på annat sätt än genom värdestegring – huanemej.
Regeringen vill tillåta ägarlägenheter från 1 april nästa år. Det föga lustiga i förslaget är att bara nyproducerade hus omfattas. Då dröjer det länge innan ägandets positiva sidor blir synliga. Men de kommer. Även om bostadsminister Mats Odell inte vill göra reklam för dem, tvärtom förklarar han att det inte blir så vanligt att folk köper lägenheter bara för att hyra ut.
Vanligt är en definitionsfråga. Villor får vi hyra ut som vi vill, enligt senaste fobben 1990 var 200 000 småhus uthyrda. I Storbritannien är buy-to-let en självklar investeringsform, nära var tionde bostad ägs av någon privatperson som hyr ut. Fram till i höstas var det en lysande affär. Nu står många färska lägenhetssamlare på näsan. Men lyorna finns kvar.

Annons

Fler Krönikor

Krönika

”Make Agoran Great Again!”

Mona Kjellberg om agoran – mötesplatsen för politik, kultur och ekonomi. En stadsutvecklares våta dröm.

Krönika

Styrelser – här kommer ett tips

”Det finns alltså nu massor med bra och färskt jämförelsematerial”.

Krönika

Öppna upp när avstånden ökar

”Plötsligt ser du mötesplatsen i stället för en öde stenöken.”

Krönika

Dags för en ny stadsbyggnadsmodell

”Svensk stadsbyggnad står inför ett vägskäl.”

Krönika

Släpp sargen!

Dag Klerfelt om bostadsmarknaden och konkreta åtgärder för att åstadkomma balans på kort tid.

Krönika

Mallorca en solig ”safe haven” i en orolig omvärld

Andreas Eneskjöld om Ivar Tollefsens La Foresta, om den något galna prisökningen på nyproduktion i Palma och om att ön är vinnare i Europa vad gäller prisökning för privatbostäder.

Krönika

Se till att kungen får åka fyrspår

”All byggverksamhet fördyras och försenas av alla motstridiga krav.”

Krönika

”Alla är ute efter vår lägenhet – även våra barn”

Viktoria Walldin om bostadsmarknadens obalans, om ensamhet och om hur ekonomiskt tillgängliga bostäder för äldre kan frigöra stora bostäder.

Krönika

Demografi och fastigheter – kan man tjäna pengar på det?

Samir Taha om risker och möjligheter – rätt tidpunkt för att vara motvalls?

Krönika

Nytt år och nya möjligheter?

Christina Nyman om ökad optimism och en mer mixad framtidsbild för byggindustrin.

Krönika

När hyresgästen lämnar – eller när anbudet försvinner i bruset

Klaus Hansen Vikström om att kavla upp ärmarna efter en dansk skalle.

Krönika

Trump har en poäng

”Trump är något på spåren när han kritiserar den globala handeln.”

Krönika

”L’architecture est une expression de la culture”

Yves Chantereau om att arkitekturens problem är så mycket mer än en stilfråga. ”Vi kan klistra på konstiga pilastrar på våra projekt, ­men det kommer bara att se ut som ett slags fejkat Disneyland.”

Krönika

Bostadsmarknad och framtiden: Missförstånd, behov och demografi

Mona Kjellberg är bekymrad över hur många som verkar tro att bostadsefterfrågan, och därmed bostadsbyggande, styrs av de enstaka få procent som föds eller flyttar.

Tillbaka till förstasidan