Krönikor

Kollektivt fnatt

Alla har fobier. Det kan gälla flyg, råttor eller höjder. Det är besvärligt för individerna, men inget samhällsproblem. De fobiska kan gå igenom kognitiv beteendeterapi eller ta tåget, undvika gnagartrakter och alpvandringar.
Kollektiva fnatt påverkar alla. Som den svenska rädslan för att låta människor äga sina bostäder om de ligger i hus på höjden. Din villa får du äga, men lägenheten är bara din om du köper en hel hyreskåk.
Sverige skulle må bra av ägarlägenheter. Den lilla vinsten är att folk slipper få psykbryt när bostadsrättsföreningens styrelse installerar ytterdörren från helvetet.  Eller vägrar låta medlemmar att hyra ut i andra hand när de efter stor tvekan tagit jobb på annan ort eftersom deltagandet vid de två årliga städdagarna anses viktigare.
De stora fördelarna är två: medborgarna får ett lättbegripligt sparalternativ och rörligheten på bostadsmarknaden ökar. Ägarlägenheter innebär att det blir lättare att hyra.
Det är där fobin har sin rot. Svenskar kan leva med att fastighetsbolag, privata och kommunala, gör vinster på boendet. Men att en enskild person skulle göra det på annat sätt än genom värdestegring – huanemej.
Regeringen vill tillåta ägarlägenheter från 1 april nästa år. Det föga lustiga i förslaget är att bara nyproducerade hus omfattas. Då dröjer det länge innan ägandets positiva sidor blir synliga. Men de kommer. Även om bostadsminister Mats Odell inte vill göra reklam för dem, tvärtom förklarar han att det inte blir så vanligt att folk köper lägenheter bara för att hyra ut.
Vanligt är en definitionsfråga. Villor får vi hyra ut som vi vill, enligt senaste fobben 1990 var 200 000 småhus uthyrda. I Storbritannien är buy-to-let en självklar investeringsform, nära var tionde bostad ägs av någon privatperson som hyr ut. Fram till i höstas var det en lysande affär. Nu står många färska lägenhetssamlare på näsan. Men lyorna finns kvar.

Fler Krönikor

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Krönika

En björntjänst med för höga krav

”Klockan två en fredagseftermiddag är pendelstationerna på ön knökfulla med hantverkare”.

Tillbaka till förstasidan