Krönikor

Kapitalet tränger ut folk


Göran Greider, Krönikör

Är sedan 2004 krönikör i magasinet Fastighetsvärlden. Greider är sedan 1999 chefredaktör vid Dalademokraten. Han har även givit ut ett tiotal diktsamlingar och 1997 tilldelades han Stig Sjödinpriset. Även medverkat vid flera av Fastighetsvärldens seminarier. Utsedd till en av landets starkaste opinionsbildare.

Visa faktaruta

Rätten till bostad – den talas det vackert om i FN:s konventioner. FN har till och med en särskild rapportör för bostadsfrågor. Hon var nyligen i Sverige. Hon varnade för de riskkapitalbolag som nu etablerar sig i Sverige (och i land efter land) och köper upp fastigheter på löpande band. Hon skrev till och med ett brev till den svenska regeringen där hon specifikt varnade för företaget Blackstone. ”Blackstones modell är välkänd: fastighetsbestånd köps, lägenheter renoveras, hyrorna ökar och hyresgäster som inte har råd att bo kvar får flytta någon annanstans.” Och jag antar att kinesiskt kapital också letar bostad i Sverige.

Låga räntor och kapital som måste placeras så stabilt som möjligt – det är det som driver bort hyresgäster världen över och till och med gör hela kvarter i stora städer öde och tomma. Bostaden har alltmer blivit en plats där pengar bor, inte folk. Den svenske filmaren Fredrik Gertten har gjort en film om det, ”Push”.

Bostaden har alltmer blivit en plats där pengar bor, inte folk.

I filmen är det någon som liknar skeendet inte vid spekulation, inte vid gentrifiering utan vid rena rama landgrabbingen: Åtråvärd mark med hus kidnappas av kapitalstarka riskbolag. I Sverige har detta inte debatterats särskilt mycket, kanske för att vi ännu har en viss reglering av bostadsmarknaden. I Danmark och Tyskland har det blivit mycket mer bråk kring det hela.

Kapitalet flyttar in i bostäderna och tränger ut folk. Det är inte bara absurt. Det är sjukt. Mänskliga rättigheter i all ära – men kapitalintressena är starkare. Och hänsynslösa.

Det är bara en stark stat och en omfattande offentlig sektor som kan häva marschen mot ett samhälle där bostaden primärt är till för kapitalintressen och inte för människor. Så här kan vi inte ha det.

Annons

Fler Krönikor

Krönika

Nöjeslivet lyfter utdömd sektor

”Det är såååå viktigt att ha roligt och njuta. Visitismen regerar.”

Krönika

Cityutveckling kan lyfta en hel stad

Monica Bruvik om vad Stockholm kan lära av den innovativa konst- och kulturstaden Borås.

Krönika

Mer viktigt än någonsin att lyssna på kunderna

Klaus Hansen Vikström om relationer med hyresgäster. ”Efter pandemin är kontorshyresgäster ungefär lika sällsynta som en dansk som säger nej till en snaps. De dyker upp sporadiskt för att hämta något. Så vad gör vi?”

Krönika

Simsalabim – recept för 2.000 nya bostäder i innerstaden

Anna-Carin Telin gör trolleritrick för att skapa nya och attraktiva bostäder.

Krönika

Så bra är bolagen på att ta hand om sina fastigheter

Lars Johnsson om det enda riktigt relevanta måttet i fastighetsaffärer.

Krönika

Avsaknad av logik kring bostäderna

”Men visst finns det lägenheter som inte borde ha kök.”

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Tillbaka till förstasidan