Krönikor

Jultider och BNP

Nu när julen närmar sig kommer jag helt osökt att tänka på BNP! Långsökt säger du. Men vänta. Så här hänger det ihop: Till jul skall vi alla köpa julklappar. För 50 eller 100 år sedan köptes julklappar som mottagaren verkligen behövde. Idag är det svårt att finna julkappar som mottagaren behöver, oftast har denne/denna person redan allt den behöver, följaktligen försöker vi finna en present som är minst onödig eller till besvär. Skall vi fortsätta med det?

Om ni frågar era barn vad de helst vill ha: ytterligare en Legomodell eller Barbiedocka (utöver de 10-eller 20 som ligger i ett skåp) eller en dag med mamma eller pappa. Jag utgår ifrån (dvs. hoppas) att barnen väljer alt.2. Skulle större delen av barnen i den rika delen av världen vid varje tillfälle då frågan blir aktuell välja en dag med en eller två föräldrar skulle konsumtionen och därmed även BNP sjunka. (Mina barn skulle förmodligen överlista mig genom att med tindrande ögon välja alt. 2 och när dagen kommer föreslå en förmiddag i ett köpcentrum). Om våra barn väljer detta alternativ varför försöker föräldragenerationen öka på ett index (BNP) som var nyttigt och nödvändigt under förra seklet? Under första hälften av förra seklet handlade det om att få råd att installera en värmepanna och dra in vatten i huset…… Idag strävar vi efter att kunna åka till både Thailand och Australien under samma år och att äntligen kunna byta ut den gamla 4-cylindriga bilen till en riktig 6:a, eller varför inte en V8:a? Tycker barnen också det är viktigt? Jag tror att det är dags att ändra på innehållet i de parametrar som bestämmer BNP.

Av en händelse fann jag förra veckan att jag inte är ensam med dessa tankar. Jag har sällskap av David (Cameron). Hans lösning är att inte röra BNP utan att lägga till ett nytt index som han kallar GWB (General Well-Being).Den brittiska Statistiska Centralbyrån har därför fått i uppdrag att ta fram ett GWB.
Ytterligare tankegemenskap (på denna punkt) finner jag i den gröna rörelsen (utan att den nog vet om det). I Tyskland representerar de gröna 23 procent av väljarna och i Sverige var Mp ett av de partier som ökade mest i valet. Utan att ha studerat de grönas partiprogram utgår jag ifrån att många punkter i programmet skulle ha en negativ inverkan på dagens BNP, men välkomnas av alltfler unga.

Jag förutser din invändning: Har inte världen och även EU annat att tänka på än att ändra på en index-sammansättning!

Jomenvisst. Men dagens problem och BNP-måttet kanske hör ihop. Om vi tittar på Europas ”enfant terrible” Grekland. Demonstrationerna i landet har ju visat att grekerna själva inte vill ändra livsstil (dvs.börja lämna kvitton, betala skatt, höja pensionåldern…..) deras GWB borde därför vara högt (=bra) och med ett högre BNP/GWB-index borde kreditgivarna kunna tillåta en högre skuldkvot.

Det största problemet med ett BNP/GWB-index för oss svenskar är emellertid att i de hittills företagna mätningarna hamnar…… Danmark överst!

Fler Krönikor

Krönika

Cityutveckling kan lyfta en hel stad

Monica Bruvik om vad Stockholm kan lära av den innovativa konst- och kulturstaden Borås.

Krönika

Mer viktigt än någonsin att lyssna på kunderna

Klaus Hansen Vikström om relationer med hyresgäster. ”Efter pandemin är kontorshyresgäster ungefär lika sällsynta som en dansk som säger nej till en snaps. De dyker upp sporadiskt för att hämta något. Så vad gör vi?”

Krönika

Simsalabim – recept för 2.000 nya bostäder i innerstaden

Anna-Carin Telin gör trolleritrick för att skapa nya och attraktiva bostäder.

Krönika

Så bra är bolagen på att ta hand om sina fastigheter

Lars Johnsson om det enda riktigt relevanta måttet i fastighetsaffärer.

Krönika

Avsaknad av logik kring bostäderna

”Men visst finns det lägenheter som inte borde ha kök.”

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Tillbaka till förstasidan