Jultider och BNP

Nu när julen närmar sig kommer jag helt osökt att tänka på BNP! Långsökt säger du. Men vänta. Så här hänger det ihop: Till jul skall vi alla köpa julklappar. För 50 eller 100 år sedan köptes julklappar som mottagaren verkligen behövde. Idag är det svårt att finna julkappar som mottagaren behöver, oftast har denne/denna person redan allt den behöver, följaktligen försöker vi finna en present som är minst onödig eller till besvär. Skall vi fortsätta med det?

Om ni frågar era barn vad de helst vill ha: ytterligare en Legomodell eller Barbiedocka (utöver de 10-eller 20 som ligger i ett skåp) eller en dag med mamma eller pappa. Jag utgår ifrån (dvs. hoppas) att barnen väljer alt.2. Skulle större delen av barnen i den rika delen av världen vid varje tillfälle då frågan blir aktuell välja en dag med en eller två föräldrar skulle konsumtionen och därmed även BNP sjunka. (Mina barn skulle förmodligen överlista mig genom att med tindrande ögon välja alt. 2 och när dagen kommer föreslå en förmiddag i ett köpcentrum). Om våra barn väljer detta alternativ varför försöker föräldragenerationen öka på ett index (BNP) som var nyttigt och nödvändigt under förra seklet? Under första hälften av förra seklet handlade det om att få råd att installera en värmepanna och dra in vatten i huset…… Idag strävar vi efter att kunna åka till både Thailand och Australien under samma år och att äntligen kunna byta ut den gamla 4-cylindriga bilen till en riktig 6:a, eller varför inte en V8:a? Tycker barnen också det är viktigt? Jag tror att det är dags att ändra på innehållet i de parametrar som bestämmer BNP.

Av en händelse fann jag förra veckan att jag inte är ensam med dessa tankar. Jag har sällskap av David (Cameron). Hans lösning är att inte röra BNP utan att lägga till ett nytt index som han kallar GWB (General Well-Being).Den brittiska Statistiska Centralbyrån har därför fått i uppdrag att ta fram ett GWB.
Ytterligare tankegemenskap (på denna punkt) finner jag i den gröna rörelsen (utan att den nog vet om det). I Tyskland representerar de gröna 23 procent av väljarna och i Sverige var Mp ett av de partier som ökade mest i valet. Utan att ha studerat de grönas partiprogram utgår jag ifrån att många punkter i programmet skulle ha en negativ inverkan på dagens BNP, men välkomnas av alltfler unga.

Jag förutser din invändning: Har inte världen och även EU annat att tänka på än att ändra på en index-sammansättning!

Jomenvisst. Men dagens problem och BNP-måttet kanske hör ihop. Om vi tittar på Europas ”enfant terrible” Grekland. Demonstrationerna i landet har ju visat att grekerna själva inte vill ändra livsstil (dvs.börja lämna kvitton, betala skatt, höja pensionåldern…..) deras GWB borde därför vara högt (=bra) och med ett högre BNP/GWB-index borde kreditgivarna kunna tillåta en högre skuldkvot.

Det största problemet med ett BNP/GWB-index för oss svenskar är emellertid att i de hittills företagna mätningarna hamnar…… Danmark överst!

Fler Krönikor

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Krönika

En björntjänst med för höga krav

”Klockan två en fredagseftermiddag är pendelstationerna på ön knökfulla med hantverkare”.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Drömmer som Magdalena

”I sömnen kom den, den inre monologen, grubblerier från statsministern själv.”

Krönika

EU har problem

Från EU hörs allt oftare krav på att bojkotta den ryska gasen. Men att omvandla ord till handling går trögt. …

Krönika

Varför fokus på fler byråkrater?

”Som om Boverket skulle ha bättre lokal koll än kommunerna.”

Krönika

Ansvarsutkrävande – var god dröj

Riksbanken – denna vördnadsbjudande institution. Höjd över partipolitisk småskurenhet. Arbetsplats för 100-tals högutbildade ekonomer. Ledd av en direktion bestående av …

Krönika

Miljölagen måste göras om i grunden

”Politikerna stiftar lagar med motstridiga mål.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Förlåt mig. Hur kan man ha så fel?

”Nu tycker jag synd om hotellägare och operatörer igen.”

Tillbaka till förstasidan