Krönikor
Viktoria Walldin, Krönikör.

”Jag vågar inte gå till centrum – man kan bli skjuten”

Viktoria Walldin, krönikör

Viktoria Walldin är socialantropolog och partner på White Arkitekter. Där arbetar hon ofta med uppdrag inom förnyelse av miljonprogramsområden.

Visa faktaruta

”Jag vågar inte gå till centrum för där kan man bli skjuten,” sa en elvaårig flicka till mig nyligen.

När en medelålders man berättade för mig om den otrygghet han upplever avbröt hans vän samtalet och sa: ”Varför berättar du för henne om det här när inte ens statsministern kan hjälpa oss”.

Det som känns tyngst är hopplösheten och känslan av att ”ingen bryr sig om oss och våra ungdomar och barn”. Puh. Jag lyssnar såklart, jag har fått lära mig att ”tid att lyssna är bästa trösten” även om jag inte riktigt tror på den strategin här.

Det här är människor jag möter när jag arbetar i fält, en del av den etnografiska metod som vi antropologer arbetar med. Vi har samråd på folkets villkor, på tider som funkar för dem. Vi jobbar uppsökande, vi knackar inte dörr men vi är på plats.

Vi intervjuar boende, brukare, besökare, service och handel. Vi observerar och räknar människor, helg som vardag, dag som kväll. ”Hur många är i parken, på torget i centrum nu?” ”Vilka är där; män, kvinnor, barn?”, ”Var är tjejerna? ”Hur är atmosfären och hur stämmer den överens med det som faktiskt sägs?”

Sedan analyserar vi hur arkitektur kan stödja platsens eller byggnadens förutsättningar och behov. Vi gör det här med en övertygelse om att arkitekturen är ett viktigt verktyg för socialt hållbar stadsutveckling, som behöver utgå ifrån och inkludera ett brukarperspektiv, men det är bara ett av många verktyg som behövs.

Det kan vara magiskt. På en solig dag i ett mer eller mindre problemfritt område är det ett underbart jobb, men i de så kallade utsatta områdena kan det vara tufft. Jag kan till och med känna mig fånig och okänslig som fortsätter att ställa frågor om den fysiska miljön när svaren jag får handlar om oro, ängslan och upprördhet.

Samtidigt ska det sägas att det även finns en stor omsorg, stolthet och kärlek till platserna och ett engagemang som går utöver det vanliga. Där fritiden ägnas åt att skapa trygghet genom nattvandringar, fixa aktiviteter på lokala ABF:er eller läxhjälp på biblioteken. Men i allt detta fantastiska så vittnas det alarmerande om att välfärdssamhället inte funkar och att en social politik saknas.

Problemet är akut och jag vet att vi kan bättre än så här. Vi har alla förutsättningar för att lösa segregationen och dess konsekvenser. Visst har flera kommunala förvaltningar tydliga uppdrag här men…mäktar dom med? Bevisligen inte.

Men det finns en aktör, vare sig uppdraget finns med i arbetsbeskrivningen eller inte, som har den absolut viktigaste rollen här – fastighetsförvaltaren.

Det är fastighetsförvaltaren som aktivt måste ta hatten som välfärdssamhällets förman när grundläggande funktioner i samhället inte fungerar. Det är förvaltaren som dagligen möter invånarna i deras allra viktigaste, deras hem.

I de riktigt tuffa områdena har vi under de senaste åren sett exempel på att detta faktiskt händer. Förvaltarna agerar fritids och ordnar med sommaraktiviteter för unga (Ingen nämnd ingen glömd!). Men som utvecklingen går så räcker det inte, fler insatser och investeringar behövs och engagemanget behöver bli större och starkare. Och vi behöver hjälpas åt när arbetet känns övermäktigt.

Annons

Fler Krönikor

Krönika

Med facit i hand…

Transaktionsräven Lars Johnsson har genom åren gjort prognoser och bedömningar av framtida avkastningar. ”Tänk om vi haft tillgång till facit då. Det har vi nu”, skriver han i en FV-krönika.

Krönika

Rivningens dyrköpta lockelse: När vi glömmer värdet i det välbyggda

Karolina Keyzer om hur lätt det är att kasta ut barnet med badvattnet när det ska byggas nytt.

Krönika

Sluta gnälla om tuffa tider – lösningar finns…

Klaus Hansen Vikström om hur du måste skaka av dig bortförklaringarna och tänka kreativt.

Krönika

Det krävs mod att vara motvalls – är det dags att investera nu?

Samir Taha om förhållandet mellan ekonomi och psykologi. Hur kopplas detta till fastigheter?

Krönika

Nöjeslivet lyfter utdömd sektor

”Det är såååå viktigt att ha roligt och njuta. Visitismen regerar.”

Krönika

Cityutveckling kan lyfta en hel stad

Monica Bruvik om vad Stockholm kan lära av den innovativa konst- och kulturstaden Borås.

Krönika

Mer viktigt än någonsin att lyssna på kunderna

Klaus Hansen Vikström om relationer med hyresgäster. ”Efter pandemin är kontorshyresgäster ungefär lika sällsynta som en dansk som säger nej till en snaps. De dyker upp sporadiskt för att hämta något. Så vad gör vi?”

Krönika

Simsalabim – recept för 2.000 nya bostäder i innerstaden

Anna-Carin Telin gör trolleritrick för att skapa nya och attraktiva bostäder.

Krönika

Så bra är bolagen på att ta hand om sina fastigheter

Lars Johnsson om det enda riktigt relevanta måttet i fastighetsaffärer.

Krönika

Avsaknad av logik kring bostäderna

”Men visst finns det lägenheter som inte borde ha kök.”

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Tillbaka till förstasidan