Krönikor

Jag har en dröm!

Anna-Carin Telin, Krönikör

Anna-Carin Telin är vd vid konsultbolaget Outpoint med transaktioner som specialitet. Hon har tidigare arbetat vid Veidekke, Nordier och Svefa. Som ung ville hon bli präst. Utbildad i fastighetsekonomi vid KTH.

Visa faktaruta

Att ta steget in på bostadsmarknaden är en dröm för många unga, men det är också en utmaning som ofta känns oöverkomlig. Höga bostadspriser och krav på stora kontantinsatser gör det svårt för unga att köpa sin första bostad. Men tänk om det fanns ett bostadslån som fungerade som ett CSN-lån? En lösning som skulle kunna revolutionera bostadsmarknaden för unga och skapa flexibilitet även för samhället när det uppstår behov i samband med näringslivssatsningar. Det skulle också öppna upp för unga personer att flytta dit arbetstillfället finns även om det råkar vara en storstad med en hyfsat hög tröskel för att komma in med nuvarande prisnivåer och såklart krav på eget kapital.

En ny typ av lån

Ett bostadslån som fungerar som ett CSN-lån skulle innebära att unga kan låna pengar till sin första bostad med förmånliga villkor och längre återbetalningstid. Precis som med CSN-lånet skulle återbetalningen vara inkomstbaserad, vilket innebär att man betalar tillbaka mer när man har en högre inkomst och mindre när man tjänar mindre. Detta skulle ge unga en trygghet och flexibilitet som dagens bolån inte erbjuder.

Fördelar med Ett CSN-liknande Bostadslån
  1. Ökad Tillgänglighet
    Ett sådant lån skulle göra det möjligt för fler unga att komma in på bostadsmarknaden, även de som inte har möjlighet att spara ihop till en stor kontantinsats. Detta skulle kunna bidra till en mer rättvis bostadsmarknad
  2. Minskad Ekonomisk Stress
    Genom att koppla återbetalningen till inkomsten minskar risken för ekonomisk stress. Unga behöver inte oroa sig för höga månadskostnader under perioder av lägre inkomst eller en period av arbetslöshet
  3. Stöd för Utbildning och Karriär
    Genom att minska den ekonomiska bördan för ett första bostadsköp kan unga fokusera mer på sin utbildning och karriärutveckling vilket i sin tur leda till högre inkomster och bättre ekonomisk stabilitet på lång sikt

Den sista punkten är faktiskt ett samhällsintresse om vi tittar utifrån perspektivet, fler som kan tacka ja till drömjobbet i en stad där drömjobbet annars inte är förenligt med en dräglig bostadssituation.

Självklart finns det utmaningar med att införa ett sådant system. Finansieringen av lånen och risken för att låntagare inte kan betala tillbaka är två stora frågor som måste lösas. En möjlig lösning kan vara att staten garanterar lånen, precis som med CSN-lånen, vilket skulle minska risken för långivarna. Rimligt är ju såklart att fråga sig hur det skulle gå till? Tja, det finns ju inslag av ägande från statens sida i åtminstone ett antal av våra storbanker.

En framtidsvision

Att införa bostadslån för unga som fungerar som CSN-lån är en vision om en mer inkluderande och rättvis bostadsmarknad, eller kanske mer exakt öppna upp för valmöjligheter som inte finns för den yngre befolkningen och det är i sin tur rättvist. Det skulle ge unga en bättre start i livet och möjligheten att bygga en stabil ekonomisk grund. Jag skulle önska att idén åtminstone prövas vidare, en bra start är att snegla på grannländer tex UK som har ett välfungerande system som implementerades av samma skäl och som också i grova drag är uppbyggd på principerna nämnda här. Målet är att skapa en framtid där fler har möjlighet att förverkliga drömmen om ett eget ägt hem, för jag vet att fler, särskilt unga delar min dröm!

Annons

Fler Krönikor

Krönika

Börsklipparna och friskolorna

”Den som startar en friskola för att bli rik kan fortsätta med detta.”

Krönika

Jakten på det ”sanna värdet”

Lars Johnsson: ”Konstigt nog är intresset för riktiga marknadsvärderingar inte alltid så stort. Det borde ställas tydligare krav”.

Krönika

Det är dags att ge stadens hjärta mer grönt liv!

Monica Bruvik om att vi länge tog grönskan för givet. ”Det krävs mod, långsiktighet och samarbete för att skapa en grön stad.”

Krönika

Fred i Ukraina, en svart svan för branschen?

Är det bara jag eller känns det som att vi upplever svarta svanar allt oftare?

Krönika

”Make Agoran Great Again!”

Mona Kjellberg om agoran – mötesplatsen för politik, kultur och ekonomi. En stadsutvecklares våta dröm.

Krönika

Styrelser – här kommer ett tips

”Det finns alltså nu massor med bra och färskt jämförelsematerial”.

Krönika

Öppna upp när avstånden ökar

”Plötsligt ser du mötesplatsen i stället för en öde stenöken.”

Krönika

Dags för en ny stadsbyggnadsmodell

”Svensk stadsbyggnad står inför ett vägskäl.”

Krönika

Släpp sargen!

Dag Klerfelt om bostadsmarknaden och konkreta åtgärder för att åstadkomma balans på kort tid.

Krönika

Mallorca en solig ”safe haven” i en orolig omvärld

Andreas Eneskjöld om Ivar Tollefsens La Foresta, om den något galna prisökningen på nyproduktion i Palma och om att ön är vinnare i Europa vad gäller prisökning för privatbostäder.

Krönika

Se till att kungen får åka fyrspår

”All byggverksamhet fördyras och försenas av alla motstridiga krav.”

Krönika

”Alla är ute efter vår lägenhet – även våra barn”

Viktoria Walldin om bostadsmarknadens obalans, om ensamhet och om hur ekonomiskt tillgängliga bostäder för äldre kan frigöra stora bostäder.

Krönika

Demografi och fastigheter – kan man tjäna pengar på det?

Samir Taha om risker och möjligheter – rätt tidpunkt för att vara motvalls?

Krönika

Nytt år och nya möjligheter?

Christina Nyman om ökad optimism och en mer mixad framtidsbild för byggindustrin.

Tillbaka till förstasidan