Jag gillar inte att stå i kö

Jag har aldrig stått i nattklubbsköer, inte ens utanför Operakällaren. Är det kö utanför en restaurang går jag vidare. Om jag kommer in vet jag ju att serveringspersonalen är stressad och servicen dålig. Man får dessutom sitta trångt och vänta länge på maten.

   När jag går ut och äter lunch försöker jag gå lite senare än 12–12:30. Då är restaurangpersonalen lugnare, jag kan välja bord och slippa sitta i knäet på några andra högljudda gäster. Risken vi tar, vi som äter sent är naturligtvis att favoriträtten är slut. Men som bankman är jag van att ta risker. Restaurangen får tack vare min kö-aversion en jämnare beläggning och förhoppningsvis bättre räntabilitet på sin ruljans.

   Det jag nu undrar är om inte restaurangerna skulle kunna dela med sig av denna ökade omsättning/räntabilitet till oss som äter på andra tider än rusningstid. Hur vore det med 20 procent rabatt för de gäster som beställer (eller vid självserveringar; de som betalar) efter 13:00 eller före 12:00?
Vad skulle restaurangerna vinna på detta?

   De gäster som nödvändigtvis måste äta mellan 12 och 13 kanske slipper stå i kö. Restaurangerna får mindre stressade och nöjdare lunchgäster under hela lunchen och kanske fler gäster? De kanske kan klara av att servera lika många portioner eller fler per dag, men med en eller två färre anställda. I restaurangbranschen i synnerhet utgör lönerna den största delen av kostnaderna.

   Jag tycker det är märkligt att ingen lunchrestaurang prövat på denna typ av prisdiskriminering ännu. Hotellen tillämpar ju sedan länge weekendpriser. Där kan rabatten vara 50 procent eller mer.

   Restaurangerna och pubarna tillämpar metoden på flytande varor under sina ”Happy hour”. Ja, till och med. statliga/kommunala myndigheter tillämpar metoden när det gäller trängselskatten. Efter klockan nio kostar det bara 10 kronor att passera tullen och under helger är avgiften sänkt med hela 100 procent. På samma sätt fungerar p-avgifterna.

   Min framtidsvy är alltså att restaurangbranschen skall kopiera statliga/kommunala myndigheter. Hur ofta är denna sektor marknadsledande?

   Även restaurangerna borde vara intresserade av nya kundgrupper. De kanske dessutom kan lära något av våra politiker. Av en ren tillfällighet har samtliga partier upptäckt att skatten på pensioner bör sänkas. Denna nyvunna välvilja gentemot pensionärer skulle kunna hänga samman med att under nästa mandatperiod kommer fler svenska medborgare än någonsin (över 600.000) sannolikt bli pensionärer.

   Hur många av dessa (med mycket pengar i fickan efter skattesänkningen), skulle ha tid att äta lunch ute före 12 eller efter 13 till rabatterat pris?

Fler Krönikor

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Krönika

En björntjänst med för höga krav

”Klockan två en fredagseftermiddag är pendelstationerna på ön knökfulla med hantverkare”.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Drömmer som Magdalena

”I sömnen kom den, den inre monologen, grubblerier från statsministern själv.”

Krönika

EU har problem

Från EU hörs allt oftare krav på att bojkotta den ryska gasen. Men att omvandla ord till handling går trögt. …

Krönika

Varför fokus på fler byråkrater?

”Som om Boverket skulle ha bättre lokal koll än kommunerna.”

Krönika

Ansvarsutkrävande – var god dröj

Riksbanken – denna vördnadsbjudande institution. Höjd över partipolitisk småskurenhet. Arbetsplats för 100-tals högutbildade ekonomer. Ledd av en direktion bestående av …

Krönika

Miljölagen måste göras om i grunden

”Politikerna stiftar lagar med motstridiga mål.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Förlåt mig. Hur kan man ha så fel?

”Nu tycker jag synd om hotellägare och operatörer igen.”

Tillbaka till förstasidan