Krönikor

I gränslandet skapas möjligheterna

Inte sedan mitten av 90-talet har den svenska fastighetsmarknaden varit så tudelad som den är nu. Efterfrågan på moderna och
fullt uthyrda fastigheter, antingen i exceptionellt bra lägen eller med långa hyresavtal med starka hyresgäster, är enorm samtidigt som utbudet är mycket begränsat. De få transaktioner som sker, genomförs på nivåer mycket nära eller till och med över senaste toppen.

För fastigheter som inte uppfyller de höga krav som exempelvis institutioner och tyska fonder ställer är däremot de tänkbara köparna lätträknade. I synnerhet om fastigheterna ställer höga krav på förvaltningskompetens hos köparna. Det på marknaden synliga utbudet av sådana fastigheter är också begränsat, men under ytan döljer sig ett enormt latent utbud.

I första hand rör det sig om fastigheter som förvärvades 2006 och 2007 till allt för höga priser och med väldigt hög belåning. Många av
dessa fastigheter har inte längre en fungerande förvaltning, på grund av att ägaren inte har några utsikter att få ut något ytterligare värde eller helt enkelt inte kan skjuta till det kapital som behövs för hyresgästanpassningar. Det finns även ett latent utbud från sådana ägare som på grund av finanskrisen tvingats skjuta på sina avyttringsplaner, men som när likviditeten så sakteliga återkommer till denna del av marknaden ser en möjlighet att realisera sitt innehav.

Skillnaden i avkastningskrav mellan dessa typer av fastigheter var minimal 2006 till 2007, men gapet har sedan dess ökat radikalt.
Naturligtvis är det en i grunden sund utveckling, att fastigheter som är mer utmanande att hyra ut och i övrigt mer riskfyllda och illikvida, åsätts högre avkastningskrav. Det stimulerar fastighetsentreprenörer till att kavla upp ärmarna och göra det ofta hårda jobb som krävs för att omvandla en sådan fastighet till något som i bästa fall en pensionskassa eller en tysk fastighetsfond kan uppfatta som en långsiktigt trygg investering.

Det är detta som gör fastighetsmarknaden så intressant, att den på samma gång är en del av kapitalmarknaden och en företagarbransch som vilken annan. I gränslandet mellan dessa skapas möjligheterna.

Annons

Fler Krönikor

Krönika

”L’architecture est une expression de la culture”

Yves Chantereau om att arkitekturens problem är så mycket mer än en stilfråga. ”Vi kan klistra på konstiga pilastrar på våra projekt, ­men det kommer bara att se ut som ett slags fejkat Disneyland.”

Krönika

Bostadsmarknad och framtiden: Missförstånd, behov och demografi

Mona Kjellberg är bekymrad över hur många som verkar tro att bostadsefterfrågan, och därmed bostadsbyggande, styrs av de enstaka få procent som föds eller flyttar.

Krönika

Vill vi att staden ska se ut så här?

Monica Bruvik ser ett stadsrum som allt mer belamras med olagliga affischer och frågar sig vad priset egentligen är för den sortens marknadsföring.

Krönika

Med facit i hand…

Transaktionsräven Lars Johnsson har genom åren gjort prognoser och bedömningar av framtida avkastningar. ”Tänk om vi haft tillgång till facit då. Det har vi nu”, skriver han i en FV-krönika.

Krönika

Rivningens dyrköpta lockelse: När vi glömmer värdet i det välbyggda

Karolina Keyzer om hur lätt det är att kasta ut barnet med badvattnet när det ska byggas nytt.

Krönika

Sluta gnälla om tuffa tider – lösningar finns…

Klaus Hansen Vikström om hur du måste skaka av dig bortförklaringarna och tänka kreativt.

Krönika

”Jag vågar inte gå till centrum – man kan bli skjuten”

Viktoria Walldin om ett samtal med en 11-åring och om att det är fastighetsförvaltaren som aktivt måste ta hatten som välfärdssamhällets förman.

Krönika

Det krävs mod att vara motvalls – är det dags att investera nu?

Samir Taha om förhållandet mellan ekonomi och psykologi. Hur kopplas detta till fastigheter?

Krönika

Nöjeslivet lyfter utdömd sektor

”Det är såååå viktigt att ha roligt och njuta. Visitismen regerar.”

Krönika

Cityutveckling kan lyfta en hel stad

Monica Bruvik om vad Stockholm kan lära av den innovativa konst- och kulturstaden Borås.

Krönika

Mer viktigt än någonsin att lyssna på kunderna

Klaus Hansen Vikström om relationer med hyresgäster. ”Efter pandemin är kontorshyresgäster ungefär lika sällsynta som en dansk som säger nej till en snaps. De dyker upp sporadiskt för att hämta något. Så vad gör vi?”

Krönika

Simsalabim – recept för 2.000 nya bostäder i innerstaden

Anna-Carin Telin gör trolleritrick för att skapa nya och attraktiva bostäder.

Krönika

Så bra är bolagen på att ta hand om sina fastigheter

Lars Johnsson om det enda riktigt relevanta måttet i fastighetsaffärer.

Krönika

Avsaknad av logik kring bostäderna

”Men visst finns det lägenheter som inte borde ha kök.”

Tillbaka till förstasidan