Krönikor

Hoppa från skyskrapan?

Den finansiella världen är åter lite skakig. Anledningen är den gamla vanliga. Banker har lånat ut pengar åt dem som egentligen inte skulle få låna och investerare investerar med pengar som egentligen inte finns.
Till denna grundformel kan man ändra en del konstanter och vips har man en förklaringsmodell för IT-bubblan som sprack, den stora fastighetskrisen, börskraschen hösten 1929 och den svenska avknoppningen i form av Kreuger-kraschen.

Befinner man sig i det vakuum som uppstår mellan likvida tillgångar och likvida behov kan det bli lite skakigt när marknaden imploderar.
Ja, i värsta fall kan det gå riktigt illa. Kreuger hittades död i sin lägenhet i Paris den 12 mars 1932. Pistolen låg bredvid kroppen och avskedsbrevet intill.

Han bidrar därmed till den mytologiska bilden av den monetära samurajens, om inte ärofulla, så i varje fall storstilade hädangång. För alla känner vi väl till hur finansmännen kastade sig ut från bankernas skyskrapor i New York vid den stora kraschen 1929… Åtminstone har denna bild borrat sig in rejält i det populärkulturella medvetandet.

Tidskriften Slate har granskat myten om de hoppande bankirerna och funnit att det bara är en myt. Att hoppa från hus och broar var det näst vanligaste
sättet att ta livet av sig i New York mellan 1921 och 1931. Av det hundratal självmord som skedde i New York från den svarta torsdagen till årets slut kan bara fyra kopplas till finanskraschen.
Men vandringslegenderna startade samma dag som kraschen. Redan dagen efter kunde New York Times rapportera om många vilda och falska rykten om hoppande investerare.

Folkhumorn tog snart vid. Enligt den var det standard för hotellportierer att fråga nyanlända gäster om de skulle sova eller hoppa. Så hoppandet var alltså en myt. Men kan man skämta finns det alltid hopp.

Fler Krönikor

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Krönika

En björntjänst med för höga krav

”Klockan två en fredagseftermiddag är pendelstationerna på ön knökfulla med hantverkare”.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Drömmer som Magdalena

”I sömnen kom den, den inre monologen, grubblerier från statsministern själv.”

Krönika

EU har problem

Från EU hörs allt oftare krav på att bojkotta den ryska gasen. Men att omvandla ord till handling går trögt. …

Krönika

Varför fokus på fler byråkrater?

”Som om Boverket skulle ha bättre lokal koll än kommunerna.”

Krönika

Ansvarsutkrävande – var god dröj

Riksbanken – denna vördnadsbjudande institution. Höjd över partipolitisk småskurenhet. Arbetsplats för 100-tals högutbildade ekonomer. Ledd av en direktion bestående av …

Krönika

Miljölagen måste göras om i grunden

”Politikerna stiftar lagar med motstridiga mål.”

Tillbaka till förstasidan