Krönikor

Förtätning vår tids misstag

Jan Wifstrand, Krönikör

Är sedan våren 2016 krönikör för Fastighetsvärlden. Wifstrand har varit chefredaktör på Sydsvenskan och DN. Nu är han VD för nyhetsbyrån Rapidus. Han har även ett flertal gånger varit moderator vid FV:s seminarier.

Visa faktaruta

Under varje epok görs historiska misstag. Fastighetsbranschen ur ett samhällsperspektiv är sannerligen inget undantag. Tänk bara på hur ordet ”miljonprogram” närmast blivit ett invektiv – det som skulle rädda den svenska bostadsmarknaden, det som var ultramoderniseringen av folkhemmet.

Nu är det ”förtätning” som gäller, på flertalet politikers och samhällsbyggares läppar. Det kommer de att få äta upp.

Faktum är att vilken korkskalle som helst skulle kunna genomskåda denna modetrend, men i vårt land gäller oftast ett synsätt i taget, så ytterst få vågar ifrågasätta.

Men…

… ingen har frågat medborgarna om de egentligen vill bo tätare än vad de gör idag.

… bilarna blir inte färre i samhället, trots alla tjusiga budskap om en bättre genomtänkt fordonsfilosofi. De blir 50 000 fler om året.

… ingen, absolut INGEN, kan påstå att svensken skulle vara mindre intresserad av parker, grönområden och odlingslotter nu, jämfört med förr.

… vårt samhälles förmåga att planera för kollektivtrafik för stora mängder resande är under all kritik. Sverige är på väg mot botten i den ligan. Titta bara på Öresundsregionen, där de skattestödda trafikmedlen är rena skämtet, med dagliga haverier och tillkortakommanden. 08-området är med hög hastighet på väg att spåra ur på samma sätt.

Det är i stort sett bara markpriserna som talar för att förtätning, alltså att bygga igen grönytor eller parkeringsplatser eller bygga på nya våningar, skulle vara den ultimata samhällslösningen. Det är en galen missuppfattning att svensken är en varelse som längtar efter att trängas. Endast göteborgare på Håkan Hellström­konserter visar sådan lust, ingen annan och aldrig annars.

”Förtätning” blir trendordet som alla först skrattar åt och sedan ledsamt beklagar, om 25 år. 2010-talets stora feltänk. Då blir det utspädning som gäller. Och dagens planprofeter får ångra alla förtätande visioner.

By the way: De två senaste åren har antalet registrerade hundar ökat med 10 procent i Stockholms stad, nästan lika stor ökning i Malmö. Tror ni att Molly, Bella, Ludde och Charlie skulle rösta FÖR förtätning?

Annons

Fler Krönikor

Krönika

Börsklipparna och friskolorna

”Den som startar en friskola för att bli rik kan fortsätta med detta.”

Krönika

Jakten på det ”sanna värdet”

Lars Johnsson: ”Konstigt nog är intresset för riktiga marknadsvärderingar inte alltid så stort. Det borde ställas tydligare krav”.

Krönika

Jag har en dröm!

Anna-Carin Telin om en lösning som skulle kunna revolutionera bostadsmarknaden för unga.

Krönika

Det är dags att ge stadens hjärta mer grönt liv!

Monica Bruvik om att vi länge tog grönskan för givet. ”Det krävs mod, långsiktighet och samarbete för att skapa en grön stad.”

Krönika

Fred i Ukraina, en svart svan för branschen?

Är det bara jag eller känns det som att vi upplever svarta svanar allt oftare?

Krönika

”Make Agoran Great Again!”

Mona Kjellberg om agoran – mötesplatsen för politik, kultur och ekonomi. En stadsutvecklares våta dröm.

Krönika

Styrelser – här kommer ett tips

”Det finns alltså nu massor med bra och färskt jämförelsematerial”.

Krönika

Öppna upp när avstånden ökar

”Plötsligt ser du mötesplatsen i stället för en öde stenöken.”

Krönika

Dags för en ny stadsbyggnadsmodell

”Svensk stadsbyggnad står inför ett vägskäl.”

Krönika

Släpp sargen!

Dag Klerfelt om bostadsmarknaden och konkreta åtgärder för att åstadkomma balans på kort tid.

Krönika

Mallorca en solig ”safe haven” i en orolig omvärld

Andreas Eneskjöld om Ivar Tollefsens La Foresta, om den något galna prisökningen på nyproduktion i Palma och om att ön är vinnare i Europa vad gäller prisökning för privatbostäder.

Krönika

Se till att kungen får åka fyrspår

”All byggverksamhet fördyras och försenas av alla motstridiga krav.”

Krönika

”Alla är ute efter vår lägenhet – även våra barn”

Viktoria Walldin om bostadsmarknadens obalans, om ensamhet och om hur ekonomiskt tillgängliga bostäder för äldre kan frigöra stora bostäder.

Krönika

Demografi och fastigheter – kan man tjäna pengar på det?

Samir Taha om risker och möjligheter – rätt tidpunkt för att vara motvalls?

Tillbaka till förstasidan