Förfallna symbolhus

Malin Siwe är välkänd journalist som kritiskt analyserar och debatterar samhällsfrågor. Hon har varit anställd vid flera av landets ledande affärstidningar. Sedan fyra år tillbaka är hon ledarskribent på Expressen och medverkar även med krönikor ibland annat tidningen Fokus samt hos Fastighetsvärlden.

Visa faktaruta

Förmodligen har fler svenskar varit i Hanoi än i Ha-Neu, trots att den senare staden ligger så mycket närmre. Första spadtaget till ”kemiarbetarnas social-istiska stad” togs i juli 1964. I början på 1980-talet bodde bortåt 95.000 människor i Plattenbauten i hus som hette block det ena eller andra. Block 10 var störst: 380 meter långt, 11 våningar med 2.500 boende.

Halle Neustadt är inte längre än egen stad utan en del av Halle (Saale), störst i förbundslandet Sachsen-Anhalt. Hela Halle har, som så många östtyska kommuner tappat nästan en tredjedel av sin befolkning 25 år efter murens fall. Folk har dragit till västra Tyskland där jobben finns.  Men det är Ha-Neu som förlorat mest, stadsdelen nere under 45.000. Inte undra på. De flesta av våra miljon-programsområden ter sig varmt välkomnande i jämförelse.

Många hus i Ha-Neu har renoverats, andra har rivits. De fem ”Hötorgsskraporna” i centrum, en gång stolta signaturbyggnader för staden, är nu symbolen för förfallet. En är dassigt renoverad och hyser förvaltningen för långtidsarbetslösa, de andra fyra står tomma, balkonger är borttagna av säkerhetsskäl. Först nästa år ska staden besluta vad man ska göra med eländet.

I Sverige är de stora miljonprogrammen inte avfolkade, tvärtom är de överbefolkade enligt dagens standardnormer. Men uppgiften att renovera i stor skala är densamma som i stora delar av Östeuropa. Och där har man gjort väldigt mycket redan.

Svenska bostads- och byggföretag borde åka dit på studieresor.

Där finns byggtekniska lärdomar att göra, och sådana som handlar om stadsplanering och boendetrivsel. Som att ett nybyggt, totalt avvikande, stort hus i centrum kan skapa stolthet.

Salig Hundertwasser kan inte längre anlitas – som för Grüne Zitadelle i förortslimpornas innerstad Magdeburg – men de räta blockens enhetsterror kan med fördel brytas med något skevt och underligt.

Tidigare krönikor

Förtätning vår tids misstag

Jan Wifstrand

”Under varje epok görs historiska misstag. Fastighetsbranschen är inget undantag. Nu är det ‘förtätning’ som gäller, på flertalet politikers och samhällsbyggares läppar. Det kommer de att få äta upp.”

Kanonad av hantverkare

Ulf Adelsohn

Strax efter påsk kom vår granne upp och meddelade att det läckte ner vatten ­utanför deras badrum. Då började det. …

Så får man nya ovänner

Anne-Marie Pålsson

Donald Trump fortsätter att oroa världens ekonomier genom kritiken av frihandeln och de växande obalanserna i handels­utbytet. Först ut som …

Lyssnandets förbannelse

Malin Siwe

I mars var det blågröna styret i Helsingborg malligt. Kommunen hade fått den högsta poängen som hittills utdelats av Sveriges …

Att ledas eller låta sig ledas

Anne-Marie Pålsson

Att leda väljarna eller låta sig ledas av dem – ett evigt dilemma för politiska ledare. Det gäller att hitta …

Enklare regler, tack!

Malin Siwe

Staten har lättat lite på bullerreglementet. Men nu måste man röja rejält i regelverken. Omedelbart. Dels för att göra nybyggen …

I kölvattnet av Rikshem

Lennart Sten

När jag var liten lärde jag mig vad som var rätt och fel av min mamma. Sedan utbildade jag mig …

Ett Saltsjöbadsavtal om staden

Jerker Söderlind

För att få en levande diskussion om villkoren för stadsbyggnad behöver samtalsklimatet förändras från ”idiotförklaring av motståndare” till ”konstruktiv aktivitet”.

Nedanför Trump tower

Göran Greider

Tidningen Fastighetsvärlden är ju rimligen den bästa platsen att skriva om Donald Trump i. Denne republikanske presidentkandidat har tjänat sina …

Låt pensionärerna bygga landet

Jan Wifstrand

Arlanda Express ägs till 37,5 procent av Australiens offentligt anställda och till lika stor del av kinesiska staten. Kastrups flygplats …

En normlös ny stadsdel

Malin Siwe

Ordning och reda är normalt en lysande ledstjärna. Men vi lever i en tid när oordning och oreda kan vara …

Förstatliga asylboendet!

Göran Greider

Plötsligt har fastighetsbranschen blivit en central del av migrationspolitiken. Migrationsverket letar med ljus och lykta efter asylboenden och tvingas kalla …

Tillbaka till förstasidan