Krönikor

En chans för att överleva

Malin Siwe, Krönikör

Är sedan 2004 krönikör i magasinet Fastighetsvärlden. Hon är journalist och har bland annat jobbat på Finanstidningen och Dagens Nyheter. Sedan 2010 är hon knuten till Expressens ledarsida. 2005 utsågs Malin Siwe till Årets krönikör, av tidningen Resumé.

Visa faktaruta

Så har jag suttit här hemma framför datorn dag efter dag och ibland stirrat ut över den skräpiga bergsknallen på andra sidan Drottningholmsvägen. Där skulle det ha blivit kontorshus längs Essingeleden. Men Mark- och miljööverdomstolen tyckte det var viktigare att spara nio ekar, samt några almar och askar, än att skapa en mer sammanhängande stad. Och i slutet på mars meddelade Högsta domstolen att den inte prövar ärendet.

Jag vrider huvudet lite åt vänster och ser att folk nu flyttar in i de nya husen längs t-banespåret i Kristineberg. De är uppförda enligt dagens ideal, kvartersstaden. Byggda för BGV – Berikande Gatuplansverksamheter, som Trafikverket uttrycker saken – i de höga bottenplanen.

Om de stora kontorshusen hade fått byggas hade fiket, frisören, närbutiken med paketutlämning eller vad som nu ska fylla lokalerna kanske haft en sportslig chans att överleva. Men nu blir Hjalmar Söderbergs väg en blindtarm. Dysterytan med ekarna är inget utflyktsmål precis.

”Dysterytan med ekarna är inget utflyktsmål precis.”

Jag gillar också tanken med kvartersstaden med levande gatuplan. Men av alla de småbutiker som fanns i 1930-talets Fredhäll fanns bara affärsliv i några få när jag flyttade hit för snart 30 år sedan. Nu är de ännu färre.

Innan coronaviruset stängde världen hann jag promenera och åka kommunalt i Madrid och Valencia. Där har man fortsatt att bygga den täta staden utåt. Med samma idé om levande gatu­plan. Men många av lokalerna var igenmurade.

Andra stod tomma. Det är ännu dödare än om det vore lägenheter också där.

Kommunpolitiker, stadsplanerare och byggherrar bör bli mer realistiska i sin syn på befolkningens vilja att omsätta idén om levande gator i faktisk handling i småbutiker. Annars står vi där med snordyra cykelrum.

Riksdagsledamöterna bör ta sig till skräpytan vid Essingeleden och begrunda om det är rimligt att lagstiftningen bevarar den. En utmärkt coronaaktivitet. Man är garanterat ensam.

Fler Krönikor

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Krönika

En björntjänst med för höga krav

”Klockan två en fredagseftermiddag är pendelstationerna på ön knökfulla med hantverkare”.

Tillbaka till förstasidan