Krönikor

Det mest ökända huset


Göran Greider, Krönikör

Är sedan 2004 krönikör i magasinet Fastighetsvärlden. Greider är sedan 1999 chefredaktör vid Dalademokraten. Han har även givit ut ett tiotal diktsamlingar och 1997 tilldelades han Stig Sjödinpriset. Även medverkat vid flera av Fastighetsvärldens seminarier. Utsedd till en av landets starkaste opinionsbildare.

Visa faktaruta

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de mest långvariga autograferna i historieböckerna. Men vilken är Sveriges vackraste byggnad? När omröstningar görs brukar ringmuren i Visby, Drottningholms slott, Höga Kusten-bron och till och med Turning Torso i Malmö hamna i topp.

Ännu roligare vore emellertid frågan: Vilken är Sveriges mest ökända byggnad? Även ökända byggnadsprojekt ingår i tidens självbiografi. Ta tunneln genom Hallandsåsen. Den blev ett begrepp. Men jag tror att Nya Karolinska sjukhuset i Solna just nu överlägset leder ökändhetsligan: inget byggnadsprojekt symboliserar så starkt en tid där nyliberalism och offentlig sektor paras ihop med en muterad katastrof som resultat.

”Detta marknadsprojekt är politiskt drivet och bärs fram av politiska partier på den borgerliga sidan som länge förespråkat och drivit igenom privata finansieringslösningar i Stockholms sjukvård.” Så beskrevs NKS i en rapport från Stockholms universitet nyligen.

Inget byggprojekt symboliserar så starkt en tid där nyliberalism och offentlig sektor paras ihop med en muterad katastrof som resultat.

Offentlig-privat samverkan (OPS) eller mer allmänt Private-Public- Partnership (PPP) är modeller som sedan ett bra tag hemsöker olika delar av världen: i ett fattigt afrikanskt land finns ett av världens dyraste sjukhus (det upptar halva Lesothos hälsobudget) och i Sverige har vi alltså Nya Karolinska.

Jag har faktiskt inte ens sett byggnaden annat än på bild. Men den har förtjänat rollen som bärare av just vår tids samlade vanvett.

Nya Karolinska är en materialiserad symbol för hur det kan gå när privata intressen äter sig in i det offentliga. En dag åker jag dit bara för att stå där och titta på eländet: monumentet över det olyckliga äktenskapet mellan privat och offentligt.

Annons

Fler Krönikor

Krönika

Nöjeslivet lyfter utdömd sektor

”Det är såååå viktigt att ha roligt och njuta. Visitismen regerar.”

Krönika

Cityutveckling kan lyfta en hel stad

Monica Bruvik om vad Stockholm kan lära av den innovativa konst- och kulturstaden Borås.

Krönika

Mer viktigt än någonsin att lyssna på kunderna

Klaus Hansen Vikström om relationer med hyresgäster. ”Efter pandemin är kontorshyresgäster ungefär lika sällsynta som en dansk som säger nej till en snaps. De dyker upp sporadiskt för att hämta något. Så vad gör vi?”

Krönika

Simsalabim – recept för 2.000 nya bostäder i innerstaden

Anna-Carin Telin gör trolleritrick för att skapa nya och attraktiva bostäder.

Krönika

Så bra är bolagen på att ta hand om sina fastigheter

Lars Johnsson om det enda riktigt relevanta måttet i fastighetsaffärer.

Krönika

Avsaknad av logik kring bostäderna

”Men visst finns det lägenheter som inte borde ha kök.”

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Tillbaka till förstasidan