Monica Bruvik, Krönikör
Monica Bruvik är VD för City i Samverkan, Stockholms cityorganisation. Hon har tidigare arbetat vid HUI Research, WSP och Centrumutveckling och är utbildad i fastighetsekonomi vid KTH.
Tänk dig att du kliver ut ur kontoret mitt i stan, och istället för att mötas av husfasader, trottoarer och asfalt, möts du av prasslande träd, porlande vatten och blommande växtväggar som sträcker sig upp längs fasaderna. Det doftar grönt. Det låter mjukare. Luften känns fräschare.
Att vi människor mår bra av naturen vet vi. Det är inget nytt. Men vi tog kanske grönskan för given när vi började bygga våra städer. Runt om i landet har vi därför gamla stadsdelar med tätbebyggd stadsstruktur som saknar grönska. Men vi vet bättre nu, och det är inte längre möjligt att nedprioritera grönska i våra städer.
Grönska i staden handlar inte bara om skönhet eller trivsel, även om det är viktiga drivkrafter. Växtlighet reglerar temperaturer, minskar buller, renar luften, fångar upp skyfall och stärker den biologiska mångfalden. Allt på en och samma gång. I en tid då extremväder blir vanligare och hållbarhetsarbetet mer brådskande, blir grönska en nödvändighet i våra städer.
Att ”grönifiera” täta stadsdelar är en utmaning då de ägs av så många olika fastighetsägare. Kreativa idéer som då poppar upp är att vi tillsammans använder underutnyttjade ytor: tak, väggar, innergårdar, trafikmiljöer och till och med små mellanrum mellan husen. Det handlar inte alltid om att hitta mer plats, utan om att bättre nyttja den plats vi redan har.
Och visst, det kostar. Det kräver mod, långsiktighet och samarbete. Men vinsterna är många. En grön stad är inte bara skönare att leva i. Den är också mer ekonomiskt hållbar. Undersökningar visar att grönområden ökar värdet på fastigheter i deras närhet. De gör handels- och kontorsmiljöer mer attraktiva, gatumiljöer mer levande och stadskärnor till framtidens vardagsrum.
Det är dags att tänka nytt med grönska, men också tänka smart. Till exempel genom att satsa tillsammans med kommunen och andra fastighetsägare längs ett stråk eller område. Vi behöver också våga testa nya lösningar i liten skala. En växtvägg här, ett grönt tak där, sommarblommor på gågatan. Varje insats räknas, för vi kan inte vänta på den perfekta planen eller det stora projektet.
En grön stad är inte bara en visionär idé, utan vägen framåt för framtidens attraktiva och hållbara stadskärnor. Vi kommer därför att grönifiera våra städer. Helt enkelt för att vi måste, men också för att vi vill. Även i det mest urbana folkmyllret finns det plats för grönt liv! 🌳🌼🦋
