Krönikor

De-leverage … dags att tänka om!

Alla har vi upplevt känslan av ”aha-upplevelse” när vi insåg kraften i ”capital leverage” ! Eller hävstångseffekten som det lite präktigt blev på svenska. Hur lite högre avkastning på totalt kapital, blev allt högre på eget kapital ju mer man ökade belåningsgraden.

I världens alltmer dominerande finanscentrum ”London” (Wall street och Frankfurt nu utklassat ) hörs ett nytt uttryck allt oftare … ”DE-LEVERAGE”.

Först kom Basel II, och nu flaggas för Basel III – regelverk som hittills fått kritik för att överdriva risker och hindra ekonomisk utveckling. Dock stöd från Bank of England, som tycker att kraven skall dubblas.  Stabilitet och lägre risk – inga fler bankkollapser. Hittills har detta kommenterats med att trista utredare och tjänstemän driver fram ”mortgage recession”. Risk för sänkt tillväxt och välfärd – speciellt bland de som anser att senaste årens bonusar i banksystemet blivit lite för låga.

Nu kommer dock samma signaler direkt från marknaden. När man bevistar fastighetseminarier i MayFair eller ”briefing” på IPD. När man medverkar i förhandlingar att hitta nya strukturer för bolag, som lidit av nedgången sedan 2008.  Lånefinansiering är det stora problemet, och man kan ana att nu börjar ”credit crunch” , efter åratal av lånedriven ekonomi.

Kreditexpansionen har pågått sedan 60-talet – men nu börjar kranarna skruvas åt. Ett globalt samhälle som förändras snabbt, med snabb spridning av information. Ökad insikt om att det oundvikligt att marknaden vart 7-8 år korrigerar prisuppgångar med fall på 30%. Flertalet parter liksom samhällsekonomin blir lidande på gränsen till kollaps.

Det självklara är att alla varianter av finansiella kriser i grunden är en osund utlåning. ”Sub-loan” i USA, avslutade haverier (Island/Lettland), pågående (Irland), annalkande (PIIGS) och farhågor om fortsatta problem i lite större länder. Tveksamt om Storbritannien klarar upp sin situation. USA kan bli det verkliga mega-haveriet. Utom all tvekan kommer ”bubblor” att brista. Svåra att analysera, för motkrafterna är så stora att den slutliga effekten är närmast omöjlig att förutse.

Här i London innebär det att visserligen tvingas ingen ut på marknaden med en överbelånad fastighet. Ännu ingen ”bad bank”. Istället ber banken artigt men bestämt, om att hela köpeskillingar används för amortering på beståndsnivå. De stora aktörerna har tvingats till nyemissioner.

Utan egentlig diskussion strävar marknaden ner mot 50-60% belåning – av ”income-producing object with low risk and cross-guarantees”. Stabila kassaflöden, hängslen och livrem med andra ord. Korta hyreskontrakt, landsortsfastigheter, industriobjekt behandlas styvmoderligt. Projekt (även inne i West End & The City med stark hyrestillväxt) får klara sin exploateringscykel med högre andel eget kapital.

Att frågan aktualiseras alltmer har koppling till höjd räntenivå. Rädslan för inflation sprider sig som en löp-eld i The City. Senaste siffran var 3,7% och alla inser att håller detta i sig, lär inte styr-räntan sättas till 0,5% länge till. De traditionellt volymhungriga bankerna är ändå rätt nöjda – tjänar ändå pengar med lägre utlåning. Först får låntagaren inte ut helt lånet ; 1,5% i uppläggning. Sedan är påslaget +3-3,5% på libor.

Frågan är om inte pendeln håller på att svänga? Hela väst-världens era av lånedriven ekonomi under 25-30 år är kanske över? Och den som börjar dra ner sin skuldnivå, när alla andra kommer till samma insikt, hamnar i en otrevlig spiral. Priser pressas och likviditeten sjunker. Trots avyttringar och amortering av hela köpeskilling biter sig belåningsgraden envist fast.

Är detta en iakttagelse som snart kanske också gäller hemma i Sverige? Kanske bästa att se om sitt hus – i ordets rätta finansiella bemärkelse?

Annons

Fler Krönikor

Krönika

Trump har en poäng

”Trump är något på spåren när han kritiserar den globala handeln.”

Krönika

”L’architecture est une expression de la culture”

Yves Chantereau om att arkitekturens problem är så mycket mer än en stilfråga. ”Vi kan klistra på konstiga pilastrar på våra projekt, ­men det kommer bara att se ut som ett slags fejkat Disneyland.”

Krönika

Bostadsmarknad och framtiden: Missförstånd, behov och demografi

Mona Kjellberg är bekymrad över hur många som verkar tro att bostadsefterfrågan, och därmed bostadsbyggande, styrs av de enstaka få procent som föds eller flyttar.

Krönika

Vill vi att staden ska se ut så här?

Monica Bruvik ser ett stadsrum som allt mer belamras med olagliga affischer och frågar sig vad priset egentligen är för den sortens marknadsföring.

Krönika

Med facit i hand…

Transaktionsräven Lars Johnsson har genom åren gjort prognoser och bedömningar av framtida avkastningar. ”Tänk om vi haft tillgång till facit då. Det har vi nu”, skriver han i en FV-krönika.

Krönika

Rivningens dyrköpta lockelse: När vi glömmer värdet i det välbyggda

Karolina Keyzer om hur lätt det är att kasta ut barnet med badvattnet när det ska byggas nytt.

Krönika

Sluta gnälla om tuffa tider – lösningar finns…

Klaus Hansen Vikström om hur du måste skaka av dig bortförklaringarna och tänka kreativt.

Krönika

”Jag vågar inte gå till centrum – man kan bli skjuten”

Viktoria Walldin om ett samtal med en 11-åring och om att det är fastighetsförvaltaren som aktivt måste ta hatten som välfärdssamhällets förman.

Krönika

Det krävs mod att vara motvalls – är det dags att investera nu?

Samir Taha om förhållandet mellan ekonomi och psykologi. Hur kopplas detta till fastigheter?

Krönika

Nöjeslivet lyfter utdömd sektor

”Det är såååå viktigt att ha roligt och njuta. Visitismen regerar.”

Krönika

Cityutveckling kan lyfta en hel stad

Monica Bruvik om vad Stockholm kan lära av den innovativa konst- och kulturstaden Borås.

Krönika

Mer viktigt än någonsin att lyssna på kunderna

Klaus Hansen Vikström om relationer med hyresgäster. ”Efter pandemin är kontorshyresgäster ungefär lika sällsynta som en dansk som säger nej till en snaps. De dyker upp sporadiskt för att hämta något. Så vad gör vi?”

Krönika

Simsalabim – recept för 2.000 nya bostäder i innerstaden

Anna-Carin Telin gör trolleritrick för att skapa nya och attraktiva bostäder.

Krönika

Så bra är bolagen på att ta hand om sina fastigheter

Lars Johnsson om det enda riktigt relevanta måttet i fastighetsaffärer.

Tillbaka till förstasidan