Dan Andersson och Klarakvarteren


Göran Greider, Krönikör

Är sedan 2004 krönikör i magasinet Fastighetsvärlden. Greider är sedan 1999 chefredaktör vid Dalademokraten. Han har även givit ut ett tiotal diktsamlingar och 1997 tilldelades han Stig Sjödinpriset. Även medverkat vid flera av Fastighetsvärldens seminarier. Utsedd till en av landets starkaste opinionsbildare.

Visa faktaruta

Att Klarakvarteren en gång revs var förnuftigt – kåkarna var förslummade och det hade kostat massor att renovera dem. Till och med Per Anders Fogelström var för rivningarna; han visste hur fattigt folk lidit i de där kvarteren. Även om han också visste vilken febril aktivitet det rådde där på redaktioner och ölkaféer. Det var förnuftigt att riva – men det var samtidigt inte klokt. Ett stort minne försvann. Fastigheter är inte bara investeringsobjekt: De är fysiska minnen som sträcker sig över livstid efter livstid.

Jag vet inte hur många gånger jag stått på Bryggaregatan 5 i Stockholm och stirrat på glasfasaden till det kontor som nu finns där med den stora siffran 5 i glaset. Exakt där dog poeten Dan Andersson. Han hittades död på ett hotellrum eftermiddagen den 16:e september för etthundra år sedan av några städerskor.

Men Hotell Hellman är borta. Jag brukar stå där på gatan och försöka frambesvärja det försvunna hotellet. Ett minne är borta. Därför att en byggnad är borta. Varför i hela helvete finns det inte ens en minnesplatta på platsen? När jag skriver det här går jag in på Googlemaps för en streetview – men det jag ser är utraderad historia. För att travestera ett av mina favoritprogram i TV: Minnet av en poets död sitter inte i väggarna i den fastighet som nu står där.

”Jag är rationell. Nya byggnader måste alltid byggas, gamla rivas.”

Det finns mentala slukhål i städerna. Platser som surrat av liv, men nu är fallgropar för minnen. Jag är rationell. Nya byggnader måste alltid byggas, gamla rivas. Men vi människor är fantastiska arkitekter och stadsplanerare: Vi renoverar det som är borta, bevarar rivna hus, återupplivar de döda.

Och det slår aldrig fel. Varje gång jag står på Bryggaregatan 5 och blickar ner mot Vasagatan, där lite mer av gammal bebyggelse finns kvar, ser jag poeten komma skyndande mot hotellet, denna hans sista dag i livet.

Fler Krönikor

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Krönika

En björntjänst med för höga krav

”Klockan två en fredagseftermiddag är pendelstationerna på ön knökfulla med hantverkare”.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Drömmer som Magdalena

”I sömnen kom den, den inre monologen, grubblerier från statsministern själv.”

Krönika

EU har problem

Från EU hörs allt oftare krav på att bojkotta den ryska gasen. Men att omvandla ord till handling går trögt. …

Krönika

Varför fokus på fler byråkrater?

”Som om Boverket skulle ha bättre lokal koll än kommunerna.”

Krönika

Ansvarsutkrävande – var god dröj

Riksbanken – denna vördnadsbjudande institution. Höjd över partipolitisk småskurenhet. Arbetsplats för 100-tals högutbildade ekonomer. Ledd av en direktion bestående av …

Krönika

Miljölagen måste göras om i grunden

”Politikerna stiftar lagar med motstridiga mål.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Förlåt mig. Hur kan man ha så fel?

”Nu tycker jag synd om hotellägare och operatörer igen.”

Krönika

När kommer inflationen?

”Minsta signal om att inflationen är på väg upp får investerarna att ta position.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Visitismen är Sveriges framtid

”Samtliga jag talar med – undantagslöst – saknar de sociala kontakterna”

Tillbaka till förstasidan