Avsaknad av logik kring bostäderna
Malin Siwe, Krönikör
Är sedan 2004 krönikör i magasinet Fastighetsvärlden. Hon är journalist och har bland annat jobbat på Finanstidningen och Dagens Nyheter. Sedan 2010 är hon knuten till Expressens ledarsida. 2005 utsågs Malin Siwe till Årets krönikör, av tidningen Resumé.
(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 5/2024)
Alla vill bo billigt. Och nästan alla vill ha hög standard. Det går inte ihop. Rutger Brattström på Timbro har tänkt till. I en debattartikel i Altinget förespråkar han att byggregeln om att lägenheter ska ha kök tas bort.
”Det är faktiskt mindre än hälften av svenskarna som uppger att de tycker om matlagning”, argumenterar han.
Visst kan man äta ute och i övrigt värma i en mikro placerad i en hylla. Men ytterligt få, om ens några, skulle vilja ha det så. Se bara på studenterna, de vill helst bo i lägenheter. Och det främsta argumentet är att få eget kök. I Linköping, Norrköping och Umeå byggs studentkorridorerna om till ettor i hög takt. Umeås mål är att bygga bort hälften av rummen.
De nya studentbostäder som reser sig i Lund är alla lägenheter med kök, mest ettor men några större för kompisboende för dem som kan tänka sig att dela kylskåp och spis med två bekantingar men inte med en skrälldus.
”För hyresvärdar borde räcka att var tionde lägenhet fick ett så stort ”hygienutrymme”
Men visst finns det lägenheter som inte borde ha kök. På de särskilda boendena, och allra helst demensavdelningarna, finns nästan alltid ett pentry med kokplattor och kylskåp. Som nästan aldrig används. Hyresgästerna har ju ändå frukost, middag och kvällsmat inkluderat. Samt en massa fika. Och den minnessjuka kan komma på hur man får i gång spisen, för att sedan glömma att hon eller han tillfälligt kommit ihåg det.
På säbona – kan vi inte enas om att säga ålderdomshem igen? – är det fullständigt rimligt att ha krav på megabadrum anpassade för rullatorer och rullstolar. Däremot inte i alla lägenheter och villor. För hyresvärdar borde det räcka att var tionde lägenhet fick ett så stort ”hygienutrymme” som det heter hos Boverket. Och varför då inte i bostäderna på markplan?
Men det är klart – i liberalismens namn kan man slopa kökskravet allmänt. Fast jag har svårt att tro att ett enda fastighetsbolag vågar tro på idén.