Krönikor

Arenafebern är en pandemi

Göran Greider, författare, poet, journalist och debattör. Är sedan 1999 chefredaktör för Dala-Demokraten och deltar ofta i den offentliga debatten.

Visa faktaruta

Mitt liv är för kort och dyrbart för att jag skulle vilja förslösa det på att säga något gott om högerns tankesmedja Timbro. Det mesta den gör bidrar till att försämra det här landet. Men en bra sak har denna tankesmedja gjort och det var när den för några år sedan gav ut en ilsken studie av den arenafeber som hemsöker Sverige och världen. Det är inte ens en feber längre, det är en epidemi, rentav kanske en pandemi.

I Rysslands lägger Putin nu enorma summor på arenor och anläggningar inför OS, resurser som borde gå till befolkningens behov. I Qatar spenderar den svinrika och odemokratiska oljestaten väldiga summor på arenor inför fotbolls-VM 2022. Migrantarbetarna har slavliknande arbetsförhållanden, vilket Amnesty nyligen rapporterat om.

Även i Sverige råder sedan åtskilliga år en arenaepidemi. Den syns i landsortskommuner och i storstäder där politiker, i symbios med byggintressen och någon storbank som behöver en neonskylt, drömmer om storslagna anläggningar som ska sätta orten på kartan eller få en stadsdel att stråla. Men Timbro visade i sin rapport att planerna oftast är mycket orealistiska och att skattebetalarna i slutändan får stå för notan. Hur har någon kunnat inbilla sig att exempelvis Friend´s Arena – redan från början förknippad med en del mutskandaler – ska kunna gå med vinst? Hela Sverige, inklusive fotbollslandslandslaget, har förlorat på den arenan.

Fixeringen vid evenemangskultur och villfarelsen att kommuner kan marknadsföras ligger bakom mycket av arenafebern. När den till slut en dag lägger sig lämnar den bara trista schabrak efter sig.

Av Colosseum finns åtminstone nog kvar för att det ska räcka för att hålla turismen vid liv. De arenor som byggs i Sverige kommer ingen att vallfärda till.

 

 

Annons

Fler Krönikor

Krönika

Nöjeslivet lyfter utdömd sektor

”Det är såååå viktigt att ha roligt och njuta. Visitismen regerar.”

Krönika

Cityutveckling kan lyfta en hel stad

Monica Bruvik om vad Stockholm kan lära av den innovativa konst- och kulturstaden Borås.

Krönika

Mer viktigt än någonsin att lyssna på kunderna

Klaus Hansen Vikström om relationer med hyresgäster. ”Efter pandemin är kontorshyresgäster ungefär lika sällsynta som en dansk som säger nej till en snaps. De dyker upp sporadiskt för att hämta något. Så vad gör vi?”

Krönika

Simsalabim – recept för 2.000 nya bostäder i innerstaden

Anna-Carin Telin gör trolleritrick för att skapa nya och attraktiva bostäder.

Krönika

Så bra är bolagen på att ta hand om sina fastigheter

Lars Johnsson om det enda riktigt relevanta måttet i fastighetsaffärer.

Krönika

Avsaknad av logik kring bostäderna

”Men visst finns det lägenheter som inte borde ha kök.”

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Tillbaka till förstasidan