Krönikor

Arenafebern är en pandemi

Göran Greider, författare, poet, journalist och debattör. Är sedan 1999 chefredaktör för Dala-Demokraten och deltar ofta i den offentliga debatten.

Visa faktaruta

Mitt liv är för kort och dyrbart för att jag skulle vilja förslösa det på att säga något gott om högerns tankesmedja Timbro. Det mesta den gör bidrar till att försämra det här landet. Men en bra sak har denna tankesmedja gjort och det var när den för några år sedan gav ut en ilsken studie av den arenafeber som hemsöker Sverige och världen. Det är inte ens en feber längre, det är en epidemi, rentav kanske en pandemi.

I Rysslands lägger Putin nu enorma summor på arenor och anläggningar inför OS, resurser som borde gå till befolkningens behov. I Qatar spenderar den svinrika och odemokratiska oljestaten väldiga summor på arenor inför fotbolls-VM 2022. Migrantarbetarna har slavliknande arbetsförhållanden, vilket Amnesty nyligen rapporterat om.

Även i Sverige råder sedan åtskilliga år en arenaepidemi. Den syns i landsortskommuner och i storstäder där politiker, i symbios med byggintressen och någon storbank som behöver en neonskylt, drömmer om storslagna anläggningar som ska sätta orten på kartan eller få en stadsdel att stråla. Men Timbro visade i sin rapport att planerna oftast är mycket orealistiska och att skattebetalarna i slutändan får stå för notan. Hur har någon kunnat inbilla sig att exempelvis Friend´s Arena – redan från början förknippad med en del mutskandaler – ska kunna gå med vinst? Hela Sverige, inklusive fotbollslandslandslaget, har förlorat på den arenan.

Fixeringen vid evenemangskultur och villfarelsen att kommuner kan marknadsföras ligger bakom mycket av arenafebern. När den till slut en dag lägger sig lämnar den bara trista schabrak efter sig.

Av Colosseum finns åtminstone nog kvar för att det ska räcka för att hålla turismen vid liv. De arenor som byggs i Sverige kommer ingen att vallfärda till.

 

 

Fler Krönikor

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Krönika

En björntjänst med för höga krav

”Klockan två en fredagseftermiddag är pendelstationerna på ön knökfulla med hantverkare”.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Drömmer som Magdalena

”I sömnen kom den, den inre monologen, grubblerier från statsministern själv.”

Krönika

EU har problem

Från EU hörs allt oftare krav på att bojkotta den ryska gasen. Men att omvandla ord till handling går trögt. …

Tillbaka till förstasidan