Krönikor

Ansvarsutkrävande – var god dröj

Anne-Marie Pålsson, Krönikör
Docent i nationalekonomi och fd riksdagsledamot (M). Hon har skrivit flera böcker bland annat om skattepolitik. 1993 drog hon igång den så kallade Pigdebatten och hon har flera gånger kritiserat vinster i välfärden. Pålsson är krönikör i magasinet Fastighetsvärlden sedan 2016.

Visa faktaruta

Riksbanken – denna vördnadsbjudande institution. Höjd över partipolitisk småskurenhet. Arbetsplats för 100-tals högutbildade ekonomer. Ledd av en direktion bestående av sex personer – alla med expertstatus. Några instruktioner utifrån om hur den ska handla får den inte ta emot. Att riksbanksledningen fick en gräddfil följer av att politiker misstänks för att agera mer i det egna intresset och än i landets.

Men nu har riksbankschefen och första vice riksbankschef hamnat i blåsväder. Anklagas av juridisk expertis för att ha varit jäviga i beslutet att låta Riks­banken köpa obligationer utgivna av svenska storföretag. Jävet ligger i att cheferna ägde stora aktieposter i de berörda företagen och att värdet på dessa ökade som följd av Riksbankens stödköp.

”Synen på en oväldig Riksbank med oförvitliga chefer har fått sig en törn.”

Cheferna har försvarat sig med att de handlade korrekt och i enlighet med befintligt regelverk. Från Riksbanksfullmäktige var tongångarna desamma. Men efter det att kritiken nått stormstyrka aviserade dess ordförande Susanne Eberstein att ärendet ska utredas.

Vad denna utredning mynnar ut i vet vi inte och det spelar heller ingen roll. Synen på en oväldig Riksbank med oförvitliga chefer har fått sig en törn. Antingen har de båda cheferna agerat regelvidrigt, och då raseras tron på att tjänstemäns handlande i moralisk mening är mer högtstående än politikers. Eller agerade bara cheferna slarvigt/okunnigt? Men då måste man ställa frågan om inte direktionsmedlemmar med denna status bör anstränga sig bättre för att sätta sig in i gällande lagar.

Med viss kännedom om maktens anatomi törs jag sätta en slant på att utredningen kommer att slå fast att inga fel gjorts. Möjligtvis tillstår Riksbanksfullmäktige att regelverket var otydligt och aviserar att det ska ses över.

Tilltron till vårt styrelseskick kräver tilltro till de personer som utövar makten. När fel görs ska ansvar utkrävs. Men detta gäller inte Riksbanken, ty riksbankslagen gör det i praktiken omöjligt att sparka en direktionsmedlem. Att makten skulle erkänna att den själv varit slapp i gränssättandet faller på sin egen orimlighet.

Annons

Fler Krönikor

Krönika

”L’architecture est une expression de la culture”

Yves Chantereau om att arkitekturens problem är så mycket mer än en stilfråga. ”Vi kan klistra på konstiga pilastrar på våra projekt, ­men det kommer bara att se ut som ett slags fejkat Disneyland.”

Krönika

Bostadsmarknad och framtiden: Missförstånd, behov och demografi

Mona Kjellberg är bekymrad över hur många som verkar tro att bostadsefterfrågan, och därmed bostadsbyggande, styrs av de enstaka få procent som föds eller flyttar.

Krönika

Vill vi att staden ska se ut så här?

Monica Bruvik ser ett stadsrum som allt mer belamras med olagliga affischer och frågar sig vad priset egentligen är för den sortens marknadsföring.

Krönika

Med facit i hand…

Transaktionsräven Lars Johnsson har genom åren gjort prognoser och bedömningar av framtida avkastningar. ”Tänk om vi haft tillgång till facit då. Det har vi nu”, skriver han i en FV-krönika.

Krönika

Rivningens dyrköpta lockelse: När vi glömmer värdet i det välbyggda

Karolina Keyzer om hur lätt det är att kasta ut barnet med badvattnet när det ska byggas nytt.

Krönika

Sluta gnälla om tuffa tider – lösningar finns…

Klaus Hansen Vikström om hur du måste skaka av dig bortförklaringarna och tänka kreativt.

Krönika

”Jag vågar inte gå till centrum – man kan bli skjuten”

Viktoria Walldin om ett samtal med en 11-åring och om att det är fastighetsförvaltaren som aktivt måste ta hatten som välfärdssamhällets förman.

Krönika

Det krävs mod att vara motvalls – är det dags att investera nu?

Samir Taha om förhållandet mellan ekonomi och psykologi. Hur kopplas detta till fastigheter?

Krönika

Nöjeslivet lyfter utdömd sektor

”Det är såååå viktigt att ha roligt och njuta. Visitismen regerar.”

Krönika

Cityutveckling kan lyfta en hel stad

Monica Bruvik om vad Stockholm kan lära av den innovativa konst- och kulturstaden Borås.

Krönika

Mer viktigt än någonsin att lyssna på kunderna

Klaus Hansen Vikström om relationer med hyresgäster. ”Efter pandemin är kontorshyresgäster ungefär lika sällsynta som en dansk som säger nej till en snaps. De dyker upp sporadiskt för att hämta något. Så vad gör vi?”

Krönika

Simsalabim – recept för 2.000 nya bostäder i innerstaden

Anna-Carin Telin gör trolleritrick för att skapa nya och attraktiva bostäder.

Krönika

Så bra är bolagen på att ta hand om sina fastigheter

Lars Johnsson om det enda riktigt relevanta måttet i fastighetsaffärer.

Krönika

Avsaknad av logik kring bostäderna

”Men visst finns det lägenheter som inte borde ha kök.”

Tillbaka till förstasidan