Valad fortsätter renodla sitt bestånd

Valad Property Group meddelade i höstas att de skulle börja sälja av delar av sitt bestånd i Sverige. Efter affärer i Norrköping och Linköping har nu även en fastighet i centrala Malmö sålts.

I slutet av april offentliggjordes familjen Börjessons köp av Prästgårdarna 5. Priset bedöms ligga runt 120 miljoner kronor vilket, enligt pressmeddelandet, är i linje med tidigare värderingar. Fastigheten var en del av den stora portfölj med 34 fastigheter som Valad Property Group, dåvarande Teesland iOG, köpte av Alecta i början av 2008. Försäljningen kan ses som ett led i Valads renodling av sitt bestånd där fokus ska ligga på högavkastande fastigheter och inte som i fallet med Prästgårdarna 5, lågavkastande CBD-fastigheter.

Prästgårdarna 5, som byggdes under slutet av 1940-talet och genomgick en tillbyggnad 2006, består idag av 7 250 kvadratmeter kontor, 2 200 kvadratmeter handel, 500 kvadratmeter bostäder samt 550 kvadratmeter övrig yta. Fastigheten är belägen på Djäknegatan 2/Rundelsgatan 16 strax utanför Malmös absoluta centrum. Området är att betrakta som ett B-läge för kontor samt butiker, dock endast ett par hundra meter från gågatan (Södergatan) i Malmö. Byggnaden är uppförd i 5 våningsplan med överbyggd gård, bland hyresgäster finns bland annat SBAB, SBC, Grant Thornton samt Löplabbet.

Den genomsnittliga kontors-hyran bedöms till 1 300 kronor per kvadratmeter medan bostadshyrorna bedöms till 800 kronor per kvadratmeter. Butikshyrorna bedöms, med tanke på byggnadens karaktär samt lokalernas utformning, till cirka 1 500 kronor per kvadratmeter. Baserat på bedömd marknadshyra samt Newsecs uppskattning av driftskostnaderna har direktavkastningen beräknats till strax över 7,25 procent vilket är cirka 75 punkter högre jämfört med när marknaden stod på topp.

Affären är ett ytterligare exempel på en transaktion i Malmö där köparen är en mindre lokal aktör, vilket kan ses som en trend i rådande marknadsförhållande.

Familjen Börjesson äger sedan tidigare flera fastigheter i Malmöregionen. Fastigheten är som sagt belägen strax utanför A-läge, samtidigt som allt fler företag väljer att flytta sin verksamhet ut mot Citykajen, Dockplatsen och Västra Hamnen. Detta medför att efterfrågan på framför allt kontorslokaler i denna typ av läge har minskat något, vilket gör att ett framtida gott driftsresultat kräver en aktiv förvaltning.
Peter Ullmark

Fler Affärsanalyser

Affärsanalys

Mindre industrihus står sig starkt

Adam Tyrcha, Head of Research hos Newsec, har analyserat en paketaffär med åtta fastigheter i Västsverige.

Affärsanalys

Prestigehotell sålt till låg yield

Adam Tyrcha, Head of Research hos Newsec, analyserar den stora och spektakulära hotellaffären på Strandvägen i Stockholm.

Affärsanalys

Högt pris för het logistik med kyla

Tomas Shaw på JLL har satt analyspannan på en affär med två speciella fastigheter, en i vardera Stockholms- och Göteborgsregionen.

Affärsanalys

Högre avkastning när köpare slår till igen

Sofia Rågmark på JLL har analyserat en affär i Marievik, strax utanför tullarna i Stockholm.

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Affärsanalys

Styrkebesked på lamslagen marknad

Alexander Vintermist vid CBRE har satt analyspennan i en uppmärksammad affär i centrala Stockholm.

Affärsanalys

Lyfter av projekt i närområdet

Per Wieslander och Philip Wikén vid Svefa analyserar en affär med en större kontorsfastighet i Malmö.

Affärsanalys

Hyrespotential när ägare ökar innehavet

(Artikeln publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden nr 6/2022) Efter en rekordhög transaktionsaktivitet under första halvåret 2022 inleddes även högsommaren starkt …

Affärsanalys

Hittat hem efter fem ägarbyten på fem år

Andreas Joelsson Svenn på Savills har placerat värderingspennan på en paketaffär med centrala fastigheter.

Affärsanalys

SBB renodlar via försäljning till Nyfosa

Fastighetsvärderaren Oskar Mosén vid Savills har granskat paketaffären mellan i Nyfosa och SBB där åtta fastigheter i Kalmar ingick.

Affärsanalys

Litet och certifierat lockar investerare

Adam Tyrcha, head of research hos Newsec, analyserar en affär med en bostadsfastighet som ägde rum under våren.

Affärsanalys

Blandfastigheter en motsägelsefull trend

Adam Tyrcha, head of research hos Newsec, har satt analyspennan i en paketaffär med fastigheter för 300 miljoner kronor.

Affärsanalys

Säljer för att satsa på de egna skolorna

Hanna Käck på Cushman & Wakefild analyser en stor affär med utbildningsfastigheter i Stockholm.

Affärsanalys

Proaktiv polis leder till högre risk på restvärde

Anders Elvinsson vid Cushman & Wakefield analyserar en affär med en stor samhällsfastighet.

Tillbaka till förstasidan