Upprätthållen prisnivå på svagare marknad

Brinova har avyttrat ett paket med sjutton fastigheter till det lokala bolaget Invectus Fastigheter. Försäljningen är ett exempel (av få) på att det fortsatt är möjligt att sälja bostadsfastigheter även på små orter utanför de mest expansiva regionerna.

Med några undantag är det främst lokala aktörer som visar sig vara mest på hugget – eller på hugget överhuvudtaget. Flera av dem som nu vågar och kan köpa är de som suttit vid sidlinjen ett bra tag och känner sin delmarknad mycket väl.

Fastigheterna är belägna i mindre orter inom Hässleholm, Kristianstad och Östra Göinge kommun, majoriteten i Vinslöv och Tollarp. Antalet invånare i dessa orter har legat på en tämligen stabil nivå de senaste åren. Pågatågen mellan Hässleholm och Kristianstad stannar i Vinslöv, Tollarp ligger utmed E22:an.

Affären offentliggjordes i slutet på februari och tillträdet skedde 1 april. Köpeskillingen baseras på ett fastighetsvärde om totalt 75 miljoner kronor. Den uthyrningsbara ytan uppgår till drygt 11 500 kvadratmeter. Flera av fastigheterna är i småhusform och är huvudsakligen uppförda under slutet av 1980- och 1990-talet.

Hyresvärdet beräknas uppgå till nära 9,2 miljoner kronor, motsvarande cirka 810 kronor per kvadratmeter bostadsyta. Baserat på att drift- och underhållskostnaden för bostäderna initialt kan hållas på låga 375 kronor per kvadratmeter beräknas direktavkastningen ligga strax under 6,5 procent. Priset kan tyckas förvånansvärt högt för att vara dessa orter, vilket delvis kan förklaras med att byggnaderna är i gott skick.

Brinova kommenterar försäljningen med att förvaltningen ska kunna skötas mer rationellt. Bolagets kvarvarande bostadsbestånd i regionen koncentreras till tätorterna Kristianstad, Åhus och Hässleholm.

De nu sålda fastigheterna är en del av det större bestånd som under hösten 2007 avyttrades av det familjeägda bygg- och fastighetsbolaget Skooghs (då för 1 287 miljoner kronor). Beståndet köptes av Fosema som under våren 2008 sålde det vidare till Brinova.

Köparen Invectus Fastigheter AB startades 1994 av Jonas Nilsson som fortfarande driver företaget i egen regi. I och med det nu genomförda förvärvet mer än fördubblar bolaget sitt bostadsbestånd. Sedan tidigare ägdes sex hyresfastigheter i centrala Kristianstad med cirka 100 bostadslägenheter.
Olle Winroth

Fler Affärsanalyser

Affärsanalys

Säljer för att satsa på de egna skolorna

Hanna Käck på Cushman & Wakefild analyser en stor affär med utbildningsfastigheter i Stockholm.

Affärsanalys

Proaktiv polis leder till högre risk på restvärde

Anders Elvinsson vid Cushman & Wakefield analyserar en affär med en stor samhällsfastighet.

Affärsanalys

Förvärvar logistik till rekordyield

Andreas Eckermann på CBRE har satt analyspennan i en affär med två moderna logistikfastigheter.

Affärsanalys

Köper kontorshus med hyrespotential

Daniel Holmkvist på CBRE har satt analyspannan i en transaktion som ägt rum på Kungsholmen.

Affärsanalys

Bostadsjättens swexit med låg yield

Akelius gick i juni ut med att beståndet i Sverige, Danmark och Tyskland ämnades att avyttras. Processen rivstartades och avslut …

Affärsanalys

Jakten på bostäder riktas mot småstäder

Under sensommaren förvärvade Amasten i princip hela Lidén Groups fastighetsbestånd. Portföljen är belägen i Trollhättan (4 procent), Uddevalla (22), Ulricehamn …

Affärsanalys

I vinnarläget med pendlingsavstånd

I december 2020 sålde Framfastgruppen projektfastigheter inom ett utvecklingsområde som ligger centralt i Strängnäs. Portföljen omfattar fyra fastigheter som uppförs …

Affärsanalys

Allt fler transaktioner tidigt i projektstadiet

För ett år sedan förvärvade Balder fastigheten Sälgen 4 på Östermalm i centrala Stockholm av Circle K. Transaktionen, där Newsec …

Affärsanalys

Stark prisuppgång för närlogistik

Anders Elvinsson vid C&W har satt analyspennan i en fastighetsaffär i södra Sverige.

Affärsanalys

Hög nivå kan ge trend för avstyckningar

Hanna Käck på C&W har satt analyspennan i en affär där ett välkänt industribolag säljer attraktiv mark.

Affärsanalys

Toppnivå i område för nybyggnation

Efter en intensiv slutspurt på transaktionsåret 2020 kommunicerades ännu en stor affär i början på 2021. Denna gång var det …

Affärsanalys

Rekordlåg avkastning för investeringsstöd

I januari kommunicerades det att Lille Oslo Eiendom förvärvat fastigheten Kronetorp 1:12 i Burlöv för 285 miljoner kronor, motsvarande cirka …

Foto på fasatigheten Kasernen 8, Solna
Affärsanalys

100.000 kr/kvm för samhällsfastighet

Daniel Holmkvist på CBRE har satt analyspennan i en uppmärksammad affär. Ursprungligen publicerad i magasinet FV nr 1/2021.

Foto på fastigheterna Kromosomen 3 & 4, Stockholm
Affärsanalys

Tangerad rekordnivå i Hagastaden

Jacob Edin på CBRE har satt analyspennan på en affär i Stockholms innerstad. Ur magasinet FV nr 1/2021.

Tillbaka till förstasidan