Tyska investerare aktiva i Solna

Intresset från såväl nationella investerare som internationella var stort när Deutsche Bank bjöd ut sina fastigheter Startboxen 1 och Sadelplatsen 2 i Solna till försäljning. Fastigheterna är belägna i norra Frösunda och innehåller kontor med tillhörande garage.
NCC hyr fastigheten Startboxen 1 för sitt huvudkontor. Hyresgästen har ett hyresavtal som löper till 2012, vilket ger fastigheten en säk-er och trygg hyresintäkt i ytterligare sex år. Vinnande ur budstriden gick en annan tysk aktör, Morgan Stanley Real Estate Investment GmbH, som fick möjlighet att förvärva de båda fastigheterna i september i år. Köparen är en ”open ended” tysk fond.

Fastigheterna är belägna invid Järvafältet cirka sex kilometer från centrala Stockholm. Området har ett strategiskt läge i korsningen mellan E4 och E18.
På Järvafältet planeras cirka 400 lägenheter och 50 000 kvadrat-meter kommersiella lokaler (Väst-erjärva) och en helt ny stadsdel med 1 500 bostäder samt 125 000 kvadratmeter lokaler planeras vid Ulriksdalsfältet.
Dessa planer gör Solna intressant för investerare. Redan i år har fast-igheter för sex miljarder bytt ägare i Solna.
Kontorslokalerna i Startboxen 1 är uppförda med både öppen planlösning och med avgränsade kontorsrum i form av cellkontor. Fastigheten är uppförd i två etapper, 1984 samt 2000. I samband med ihop- och tillbyggnaden med Startboxen 2 (byggd 2000 och som där-efter reglerats in i Startboxen 1) renoverades och moderniserades även den ursprungliga delen till 2000-talsstandard. Startboxen 1 har en ljus och inbjudande ljusgård och en trevlig restaurang på bottenvåningen.
Totalt omfattar Startboxen 1 cirka 23 700 kvadratmeter uthyrbar yta och hyrs i dag i sin helhet av NCC. I fastigheten finns också ett mindre gym med omklädningsrum för anställda. Fastigheten Sadel-platsen 2 utgörs av en garagebyggnad med 446 parkeringsplatser. Den är också fullt uthyrd dels till samma hyresgäst som dels själva använder parkering men även till fastighetsägaren till grannfastigheten Startboxen 3.

Hyresnivån för Startboxen 1 och Sadelplatsen 2 är inte officiell, men marknadshyran bör ligga i intervallet 1900 – 2200 kronor per kvadratmeter för kontor. Nuvarande hyra i fastigheten bedöms något överstiga marknadshyran.

Ola Jacobsson

Sammanfattning:

  • Kontorsfastighet belägen i Solna kommun med en hyresgäst och ett hyreskontrakt löpande till år 2012.
  • Många av de intresserade köparna såg den planerade utvecklingen av Solna kommun som betydelsefull. Den kommer att innebära utveckling både av bostäder och kontor i närheten.
  • Det var Morgan Stanley Real Estate Investment GmbH som tog hem budstriden. Priset blev 963 miljoner kronor, eller 40 630 kronor per kvadratmeter.

Fler Affärsanalyser

Affärsanalys

Samhällsfastighet med hyrespotential

I mitten av mars sålde Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, fastigheten Mimer 7 i Vasastan i Stockholm till Alecta. Byggnaden utgörs av utbildningslokaler …

Affärsanalys

Bostadsaffär utan coronaeffekt

K2A fortsätter att investera i Växjö. I mitten av april förvärvade bolaget bostadsfastigheterna Eko­logen 1 och Biologen 1 från Midroc. …

Affärsanalys

När guldstaden stöps om

Glänser mer än någonsin förr. Bente Sköld på Savills analyserar affär i norr.

Affärsanalys

Rekordnivå för äldreboende

Eric Håkansson vid Savills har satt analyspennan i en affär med en samhällsfastighet.

Affärsanalys

Hyresrätter lika dyra som bostadsrätter

Adam Tyrcha och Annika Drotz vid Newsec sätter analyspennan i en stor bostadsaffär.

Affärsanalys

Hög avkastning inom handel ger intresse

Skillnaderna mellan bra och sämre handel har blivit mer påtagliga. Adam Tyrcha och Annika Drotz vid Newsec analyserar en affär med just en handelsfastighet.

Affärsanalys

Blackstone bygger ny portfölj i hett segment

Anders Elvinsson på Cushman & Wakefield analyserar en affär där en amerikansk jätte gör ytterligare ett förvärv i Sverige.

Affärsanalys

Hög totalavkastning möjliggör miljardaffär

Sydkoreanskt kapital investerar 1,8 miljarder. Johan Hoff vid Cushman & Wakefield synar transaktionen.

Affärsanalys

Högt pris vid korta avtal samt hyrespotential

Utländska investerare fortsätter att visa stort intresse för de nordiska fastighetsmarknaderna och har hittills i år stått för cirka 65 …

Affärsanalys

Hyresrätter går före brf i sekundära lägen

I augusti kommunicerades att Hefab förvärvar fastigheten Trappsteget 2 från Veidekke för cirka 206 miljoner. Affären genomförs som en forward …

Affärsanalys

Spridd industriportfölj såld för låga 4,7 procent

I början av juni meddelar Corem Property Group att de tecknat avtal att avyttra en portfölj om 30 fastig­heter till …

Affärsanalys

Byggherre köper färdigutvecklat

K-Fastigheter med säte i Hässleholm har under försommaren gjort två bostadsaffärer – båda i Växjö och i båda fallen avser …

Affärsanalys

Tysk jätte lägger beslag på ännu mer handelsytor

Alexander Vintermist på CBRE analyserar en affär där 37.000 kvm handelsyta ingår.

Affärsanalys

Stor internationell jätte köper nybygge i Brunna

NCC Property Development säljer en logistikfastighet i attraktiva Brunna logistikpark till en paneuropeisk corefond. Det är M&G som står bakom …

Tillbaka till förstasidan