Tysk fastighetsfond köper kontor i förort

IVG:s förvärv av fastigheten Magasinet 1 i Sundbyberg är intressant, eftersom den visar att det trots allt fortfarande finns ett intresse från utländska investerare att förvärva bra kontorsfastigheter även om de inte är belägna i de mest etablerade kontorslägena.

Det pris som kommunicerats för IVG Funds förvärv från Skanska är 400 miljoner kronor.  Fastigheten Magasinet 1 är belägen i centrala Sundbyberg. Kommunikationsmässigt är detta ett mycket bra läge, med både T-bana, pendeltåg och regionaltåg i direkt närhet till centrala Sundbyberg.

På fastigheten har under våren 2009 färdigställts en kontorsbyggnad i sju våningar, med ett par mindre butiker i gatuplanet samt garage under mark. Den sammanlagda uthyrningsbara ytan har angetts till 12 000 kvadratmeter, varav kontors-ytan utgör 95 procent.

Skanska påbörjade projektet år 2007, utan några i förväg kontrakterade hyresgäster. I början av år 2008 tecknades ett hyresavtal med Svenska Kraftnät, med inflyttning i maj 2009 samt löpande på tolv år.

I närliggande Solna Strand, där byggnaderna i huvudsak är uppförda under 1970- och 1980-talet, uppgår nu topphyrorna för ombyggda kontor till upp mot 2 000 kronor per kvadratmeter. I Solna Business Park, som ju nu är ett väletablerat kontorsområde med ombyggda kontor av god, modern standard har avtal tecknats på högre nivåer.

En rimlig bedömning är att hyran för de helt nybyggda kontorslokalerna i Magasinet 1 uppgår till en bit över 2 000 kronor per kvadratmeter. Om en genomsnittlig hyresnivå på 2 200 kronor (exklusive värme och fasighetsskatt) antas, kan den totala hyran uppskattas till 26 miljoner kronor, och driftnettot till 23 miljoner kronor. Med en köpeskilling på 400 miljoner skulle transaktionen, med de ovan redovisade antagandena, ge en direktavkastning i nivån 5,75 procent.

Eftersom avtalet är tecknat i början av år 2008, i en starkare hyresmarknad, är det inte helt osannolikt att hyresnivån kan ha hamnat på en något högre hyresnivå än den Med en hyresnivå på 2 300 kronor per kvadratmeter, vilket idag måste bedömas som hög nivå i detta läge, skulle direktavkastningen hamna i nivån 6 procent.

Att en tysk fastighetsfond förvärvar en kontorsfastighet i ett område som centrala Sundbyberg är kanske överraskande. Avgörande är att byggnaden är helt nybyggd och att det finns ett långt hyresavtal med en stabil hyresgäst.
Jan Rosengren

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Affärsanalyser

Affärsanalys

Mindre industrihus står sig starkt

Adam Tyrcha, Head of Research hos Newsec, har analyserat en paketaffär med åtta fastigheter i Västsverige.

Affärsanalys

Prestigehotell sålt till låg yield

Adam Tyrcha, Head of Research hos Newsec, analyserar den stora och spektakulära hotellaffären på Strandvägen i Stockholm.

Affärsanalys

Högt pris för het logistik med kyla

Tomas Shaw på JLL har satt analyspannan på en affär med två speciella fastigheter, en i vardera Stockholms- och Göteborgsregionen.

Affärsanalys

Högre avkastning när köpare slår till igen

Sofia Rågmark på JLL har analyserat en affär i Marievik, strax utanför tullarna i Stockholm.

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Affärsanalys

Styrkebesked på lamslagen marknad

Alexander Vintermist vid CBRE har satt analyspennan i en uppmärksammad affär i centrala Stockholm.

Affärsanalys

Lyfter av projekt i närområdet

Per Wieslander och Philip Wikén vid Svefa analyserar en affär med en större kontorsfastighet i Malmö.

Affärsanalys

Hyrespotential när ägare ökar innehavet

(Artikeln publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden nr 6/2022) Efter en rekordhög transaktionsaktivitet under första halvåret 2022 inleddes även högsommaren starkt …

Affärsanalys

Hittat hem efter fem ägarbyten på fem år

Andreas Joelsson Svenn på Savills har placerat värderingspennan på en paketaffär med centrala fastigheter.

Affärsanalys

SBB renodlar via försäljning till Nyfosa

Fastighetsvärderaren Oskar Mosén vid Savills har granskat paketaffären mellan i Nyfosa och SBB där åtta fastigheter i Kalmar ingick.

Affärsanalys

Litet och certifierat lockar investerare

Adam Tyrcha, head of research hos Newsec, analyserar en affär med en bostadsfastighet som ägde rum under våren.

Affärsanalys

Blandfastigheter en motsägelsefull trend

Adam Tyrcha, head of research hos Newsec, har satt analyspennan i en paketaffär med fastigheter för 300 miljoner kronor.

Affärsanalys

Säljer för att satsa på de egna skolorna

Hanna Käck på Cushman & Wakefild analyser en stor affär med utbildningsfastigheter i Stockholm.

Affärsanalys

Proaktiv polis leder till högre risk på restvärde

Anders Elvinsson vid Cushman & Wakefield analyserar en affär med en stor samhällsfastighet.

Tillbaka till förstasidan