Stor risk om betydande hyresgäst flyttar

I September förvärvade Norrporten Skanskas miljöprofilfastighet Stora Frösunda 3, mer känd som Hagaporten 3 eller ÅF-huset, vid E4:an i Solna för cirka 1,1 miljarder kronor, motsvarande strax över 37 000 kronor per kvm (exklusive garagedelen). Fastigheten ligger vid infarten till Stockholm och har ett bra skyltläge mot E4:an, där över 170 000 fordon passerar dagligen.

Att det blev just Norrporten som köpte Hagaporten 3 var kanske ingen högoddsare. Norrporten, som har specialiserat sig på fastigheter längs med E4:an, har tidigare samarbetat med Skanska. Hagaporten 3 blir Norrportens andra stora förvärv i Stockholm från Skanska efter ”Flat IronBuilding”, belägen vid Norra Bantorget, som förvärvades tidigt 2010. Norrporten äger efter förvärvet cirka 42 000 kvm kontor i Stockholm och har en uttalad ambition att fortsätta växa i Stockholm.

Hagaporten 3 påbörjades 2006 och stod klar för inflyttning i oktober 2008 och består av sju kontorsplan samt tre garageplan under mark. Byggnaden är Sveriges första Green Building-klassade byggnad och certifierad som Miljöbyggnad Guld. Green Building-klassningen innebär att byggnaden har minst 25 procent lägre energianvändning än de svenska normerna för en nyproducerad byggnad av samma typ.

I byggnaden finns flertalet välkända hyresgäster och förutom ÅF, som hyr cirka två tredjedelar av lokalerna, består hyresgästerna av Billerud, Dell, Toshiba, PwC , Dekra och Sabis. Fastigheter med stabila hyresgäster och säkra kassaflöden är särskilt efterfrågat bland investerare i en tid med finansiell oro och en något avvaktande marknad. Men samtidigt som det idag ger en stor trygghet för fastighetsägaren att ha en stabil hyresgäst som ÅF i två tredjedelar av byggnaden, så kan det ses som en stor risk av en eventuell framtida köpare.

Fastigheten är idag uthyrd till 97 procent och det totala hyresvärdet som fullt uthyrd har angetts till 77,4 miljoner kronor, vilket bedöms motsvara en hyra om 2 100–2 200 kronor per kvm för kontorslokalerna. Newsec bedömer att direktavkastningen uppgår till 5,5 procent, vilket är lägre än bedömd marknadsmässig nivå för moderna kontor i området. Försäljningen är ett bevis på att moderna, energi- och yteffektiva fastigheter i väletablerade närförortslägen har möjlighet att inbringa goda priser även i dagens läge.

TEXT ALEXANDER VINTERMIST

Fler Affärsanalyser

Affärsanalys

Högt pris för het logistik med kyla

I december 2022 kommunicerade Catena att man tecknat avtal med Ica Fastigheter om att förvärva en fastighet i Arendal, Göteborg, och en i Upplands-Bro, nordväst om Stockholm.

Affärsanalys

Högre avkastning när köpare slår till igen

AMF Fastigheter fortsätter att ta kontroll över området runt Marievik.

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Affärsanalys

Styrkebesked på lamslagen marknad

Alexander Vintermist vid CBRE har satt analyspennan i en uppmärksammad affär i centrala Stockholm.

Affärsanalys

Lyfter av projekt i närområdet

Per Wieslander och Philip Wikén vid Svefa analyserar en affär med en större kontorsfastighet i Malmö.

Affärsanalys

Hyrespotential när ägare ökar innehavet

(Artikeln publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden nr 6/2022) Efter en rekordhög transaktionsaktivitet under första halvåret 2022 inleddes även högsommaren starkt …

Affärsanalys

Hittat hem efter fem ägarbyten på fem år

Andreas Joelsson Svenn på Savills har placerat värderingspennan på en paketaffär med centrala fastigheter.

Affärsanalys

SBB renodlar via försäljning till Nyfosa

Fastighetsvärderaren Oskar Mosén vid Savills har granskat paketaffären mellan i Nyfosa och SBB där åtta fastigheter i Kalmar ingick.

Affärsanalys

Litet och certifierat lockar investerare

Adam Tyrcha, head of research hos Newsec, analyserar en affär med en bostadsfastighet som ägde rum under våren.

Affärsanalys

Blandfastigheter en motsägelsefull trend

Adam Tyrcha, head of research hos Newsec, har satt analyspennan i en paketaffär med fastigheter för 300 miljoner kronor.

Affärsanalys

Säljer för att satsa på de egna skolorna

Hanna Käck på Cushman & Wakefild analyser en stor affär med utbildningsfastigheter i Stockholm.

Affärsanalys

Proaktiv polis leder till högre risk på restvärde

Anders Elvinsson vid Cushman & Wakefield analyserar en affär med en stor samhällsfastighet.

Affärsanalys

Förvärvar logistik till rekordyield

Andreas Eckermann på CBRE har satt analyspennan i en affär med två moderna logistikfastigheter.

Affärsanalys

Köper kontorshus med hyrespotential

Daniel Holmkvist på CBRE har satt analyspannan i en transaktion som ägt rum på Kungsholmen.

Tillbaka till förstasidan