Stark prisuppgång för närlogistik

Verkö 4, Malmö

Läge Norra hamnen
Logistikläge A
Uthyrbar area totalt 19.620 kvm
Normaliserat hyresvärde (inkl. tillägg) ca 16 mkr
WAULT ca 5 år

TRANSAKTION
Köptidpunkt Mars 2021
Köpare Bentall Green Oak
Säljare Genesta
Bedömd köpeskilling 330 mkr
Bedömd normaliserad direktavkastning 4,25%
Kr/kvm (uthyrbar area) ca 16.800 kr/kvm

Sammanfattning
Kreditstarka hyresgäster borgar för stabila intäktsströmmar.
Stigande lager- och logistikhyror till följd av ökad efterfrågan.
Fortsatt press nedåt på direktavkastnings­­kraven i detta segment.

Visa faktaruta

I mars kommunicerades att Genesta Property Nordic säljer logistikfastigheten Norra Hamnen Kubiklager i Malmö, på uppdrag av GNRE Fund II, till den globala fastighetsinvesteraren Bentall Green Oak. Cushman & Wakefield var Genestas rådgivare under transaktionen.

Bentall Green Oak är en del av SLC Management som ägs till 51 procent av kanadensiska Sun Life, som främst är känt för att vara ett av världens största försäkringsbolag. Sommaren 2019 samlades SLC:s fastighetstillgångar under Bentall Green Oak. Totalt förvaltas 53 miljarder dollar. Under den senaste tiden har bolaget satsat hårt på logistik, datacentraler och kylrum.

På fastigheten står en modern logistikbyggnad som omfattar 19.620 kvm. Byggnaden färdigställdes 2018 av Skanska. År 2020 certifierades den enligt den internationella miljöcertifieringen BREEAM In-Use och tilldelades nivån Very good. Hyresgäster är Copenhagen Malmö Port och Stena Retail & Food Services in Sweden.

Fastigheten ligger i Malmö Industrial Park, ett nytt industriområde i Öresundsregionen med strategisk placering nära tåg, hamn och motorvägar. Industriområdet bedöms bli fullt utvecklat i mitten av 2020-talet då 750.000 kvm logistik, lager och hamnrelaterade byggnader färdigställts. Köpenhamns flygplats nås på cirka 30 minuter. I takt med att konsumenterna förväntar sig allt kortare leveranstid på varor och service kommer last-mile-lägen likt detta att se en god utveckling till följd av ökad efterfrågan.

Inom logistiksegmentet har efterfrågan från både investerare och hyresgäster varit slående under pandemin i takt med förändrade köpbeteenden. Ett stort antal företag verksamma inom logistiksektorn har sett sig tvingade att flytta verksamheten till större lokaler för att kunna möta en ökad efterfrågan. Det har därför noterats ovanligt många omlokaliseringar under det senaste året. I den aktuella fastigheten finns det initialt en vakant lokal för vilken köparen erhåller en hyresgaranti.

Genesta förvärvade den aktuella fastigheten Verkö 4 i Malmö från Skanska i januari 2019 för 285 miljoner kronor. Köpeskillingen som nu bedömts visar på styrkan i segmentet då fastigheten genererat en uppskattad avkastning på totalt kapital överstigande 20 procent sedan förvärvet för två år sedan.

Fler Affärsanalyser

Affärsanalys

Lyfter av projekt i närområdet

Per Wieslander och Philip Wikén vid Svefa analyserar en affär med en större kontorsfastighet i Malmö.

Affärsanalys

Hyrespotential när ägare ökar innehavet

(Artikeln publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden nr 6/2022) Efter en rekordhög transaktionsaktivitet under första halvåret 2022 inleddes även högsommaren starkt …

Affärsanalys

Hittat hem efter fem ägarbyten på fem år

Andreas Joelsson Svenn på Savills har placerat värderingspennan på en paketaffär med centrala fastigheter.

Affärsanalys

SBB renodlar via försäljning till Nyfosa

Fastighetsvärderaren Oskar Mosén vid Savills har granskat paketaffären mellan i Nyfosa och SBB där åtta fastigheter i Kalmar ingick.

Affärsanalys

Litet och certifierat lockar investerare

Adam Tyrcha, head of research hos Newsec, analyserar en affär med en bostadsfastighet som ägde rum under våren.

Affärsanalys

Blandfastigheter en motsägelsefull trend

Adam Tyrcha, head of research hos Newsec, har satt analyspennan i en paketaffär med fastigheter för 300 miljoner kronor.

Affärsanalys

Säljer för att satsa på de egna skolorna

Hanna Käck på Cushman & Wakefild analyser en stor affär med utbildningsfastigheter i Stockholm.

Affärsanalys

Proaktiv polis leder till högre risk på restvärde

Anders Elvinsson vid Cushman & Wakefield analyserar en affär med en stor samhällsfastighet.

Affärsanalys

Förvärvar logistik till rekordyield

Andreas Eckermann på CBRE har satt analyspennan i en affär med två moderna logistikfastigheter.

Affärsanalys

Köper kontorshus med hyrespotential

Daniel Holmkvist på CBRE har satt analyspannan i en transaktion som ägt rum på Kungsholmen.

Affärsanalys

Bostadsjättens swexit med låg yield

Akelius gick i juni ut med att beståndet i Sverige, Danmark och Tyskland ämnades att avyttras. Processen rivstartades och avslut …

Affärsanalys

Jakten på bostäder riktas mot småstäder

Under sensommaren förvärvade Amasten i princip hela Lidén Groups fastighetsbestånd. Portföljen är belägen i Trollhättan (4 procent), Uddevalla (22), Ulricehamn …

Affärsanalys

I vinnarläget med pendlingsavstånd

I december 2020 sålde Framfastgruppen projektfastigheter inom ett utvecklingsområde som ligger centralt i Strängnäs. Portföljen omfattar fyra fastigheter som uppförs …

Affärsanalys

Allt fler transaktioner tidigt i projektstadiet

För ett år sedan förvärvade Balder fastigheten Sälgen 4 på Östermalm i centrala Stockholm av Circle K. Transaktionen, där Newsec …

Tillbaka till förstasidan