Örja 1:20, Landskrona
Läge B-läge för lager och logistik, C för kontor
Lokalarea ca 45.000 kvm
Uthyrningsgrad 100%
Hyresgäst DSV
Hyresrisk Låg
Underhållsbehov Normalt
TRANSAKTION
Köpetidpunkt Oktober 2020
Köpare Blackstone Group
Säljare Logistea
Köpeskilling 841 mkr
Kr/kvm cirka 20.000
Bedömd mark. hyra 850–1.000 kr/kvm (viktat för kontor/terminal)
Bedömd direktavkastning 5,00%
● Internationella aktörer fortsatta nettoköpare på svensk fastighetsmarknad.
● Politik och samhällsekonomisk stabilitet samt relativt låg prissättning på den svenska logistik- och lagermarkanden.
● Svensk logistikmarknad fortsatt intressant för internationella aktörer.
Trots den rådande pandemin och den globala osäkerheten har internationella aktörers intresse för den svenska fastighetsmarknaden bibehållits. Vid oförändrat läge blir internationella aktörer, för tredje året i rad, nettoköpare på den svenska fastighetsmarknaden. Över tid har de internationella aktörerna migrerat från att tidigare primärt ha investerat i bostads- och kontorsfastigheter till att i större utsträckning förvärva lager- och logistikfastigheter.
Amerikanska Blackstone har varit särskilt aktiv inom segmentet och har under det fjärde kvartalet 2020 varit inblandad i inte mindre än fyra affärer över 500 miljoner kronor. Förvärven ingår i bolaget Mileway, vilket är Blackstones satsning på ett utökat logistiknätverk för ökad exponering mot den växande e-handeln. Ett av dessa förvärv var fastigheten Örja 1:20 i Landskrona, där Logistea var säljande part.
Fastigheten är belägen i Örja, öster om centrala Landskrona, med närhet till motorvägarna E6 och E20. På fastigheten finns det en terminalbyggnad och en kontorsbyggnad från 2012 uthyrda i sin helhet till DSV. Den uthyrbara arean uppgår sammantaget till ca 45.000 kvm, varav ca 30.000 kvm utgörs av terminalytor och resterande av kontorsytor. Hyresavtalet är ett triple-net avtal med en kvarvarande kontraktstid om knappt 12 år. Savills bedömer direktavkastningskravet för affären till runt 5,0 procent.
Styrkorna i affären ligger i den starka hyresgästen, det långa hyresavtalet och det fina mikroläget i Landskrona samt den välfungerande terminalbyggnaden. Sett till direktavkastningskravet avslutades affären på en nivå något högre än prime-logistik i jämförbara områden. Den relativt omfattande andelen kontorsytor är en god förklaring till detta.
Vad får utländska aktörer, trots den globala oron, att fortsatt investera i den svenska lager- och logistikmarknaden? En av förklaringarna är att den svenska marknaden, jämfört med europeiska kärnmarknader, fortfarande är relativt lågt prissatt med en hel del kvarvarande potential. Därtill kännetecknas den svenska marknaden av politisk och samhällsekonomisk stabilitet, vilket skapar ett tryggt och gynnsamt investeringsklimat. Med detta i åtanke är det sannolikt att internationella aktörer även framgent kommer att ha ett fortsatt intresse för svenska lager- och logistikfastigheter.