Romben 3, Sollentuna

Långa kontrakt och stabila hyresflöden attraherar fortfarande många köpare visade det sig när Skanska satte fastigheten Romben 3 i Sollentuna på marknaden.
Det var börsnoterade Sagax som tog hem budstriden. Den genomsnittliga kontraktstiden för de tre lokalhyreskontrakten är 14 år. Sagax har ofta specialiserat sig på att förvärva kontors- och industrifastigheter, där man fått jobba lite för att utveckla och hitta hyresgäster.

Fastigheten Romben 3 är belägen i Rotebro, Sollentuna kommun, mitt emellan Stockholm och Arlanda, och är lite av ett landmärke när man passerar på E4:an. Fastigheten innehas med äganderätt och är ligger mellan järnvägen och E4:an. Via närbelägna Stäketvägen når man också lätt E18. Rotebro pendeltågstation finns nära.
Bebyggelsen består av tre hus. Dessa är uppförda mellan 1966 och 1971 och utbyggda mellan 1977 och 1980. De två huvudbyggnaderna innehåller kontor respektive lager och totalombyggdes av Skanska mellan åren 2003 och 2005. Efter ombyggnaden har byggnaderna en modern standard. Kontorslokalerna har öppna planlösningar. Lagerlokalerna har en fri takhöjd på sex meter och åtta meter (cirka 30 procent) med bra inlastningsmöjligheter. Den tredje byggnaden är en enklare lagerbyggnad utan värme. Underhållsbehovet bedöms som begränsat.

Totalt omfattar fastigheterna cirka 17 500 kvadratmeter. Av dessa är cirka 57 procent lager och cirka 33 procent kontor. I en av byggnaderna finns också en mindre försäljningsyta. Parkeringsplatser finns på tomten. Den ouppvärmda byggnaden är i förhållande till helheten liten, cirka 375 kvadratmeter.
Totalt inryms tre huvudsakliga hyresgäster i byggnaden, AGA Gas AB, Pfizer Health AB och Elektroskandia AB. Samtliga hyresgäster har långa lokalhyreskontrakt.
Hyresnivån i fastigheten varierar mellan cirka 900 och 1 400 kronor per kvadratmeter (beroende av andelen kontor, lager) före avdrag för hyresrabatter. Den utgår endast under en kort tid.
DTZ bedömer att den utgående hyran före avdrag för hyresrabatt, 18,8 miljoner kronor är på gränsen till hög, men hyreskontrakten är långa och hyresgästerna  bedöms som säkra. Direktavkastningen initialt, utan hänsyn till hyresrabatter, bedöms till cirka 6,2 procent.

Arne Strand

  • Logistikanläggningar med långa hyreskontrakt är fortfarande populära investeringsobjekt. Antalet intressenter var därför stort när Skanska satte den kombinerade lager- och kontorsfastigheten Romben 3 i Rotebro på marknaden.
  • Både svenska och utländska köpare var beredda att lägga bud på fastigheten. Det var det börsnoterade Sagax som såg de största möjligheterna med fastigheten och tog hem budstriden. Priset blev 265 miljoner kronor vilket motsvarar 15 150 kronor per kvadratmeter.

Missa inte! Logistik & Fastigheter 2023

Den 8 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Logistik & Fastigheter 2023. Det äger rum på Elite Stadshotellet, Eskilstuna + Webbsänt.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Missa inte! Bostadsdagen 2023

Den 22 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2023. Det äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Affärsanalyser

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Affärsanalys

Styrkebesked på lamslagen marknad

Alexander Vintermist vid CBRE har satt analyspennan i en uppmärksammad affär i centrala Stockholm.

Affärsanalys

Lyfter av projekt i närområdet

Per Wieslander och Philip Wikén vid Svefa analyserar en affär med en större kontorsfastighet i Malmö.

Affärsanalys

Hyrespotential när ägare ökar innehavet

(Artikeln publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden nr 6/2022) Efter en rekordhög transaktionsaktivitet under första halvåret 2022 inleddes även högsommaren starkt …

Affärsanalys

Hittat hem efter fem ägarbyten på fem år

Andreas Joelsson Svenn på Savills har placerat värderingspennan på en paketaffär med centrala fastigheter.

Affärsanalys

SBB renodlar via försäljning till Nyfosa

Fastighetsvärderaren Oskar Mosén vid Savills har granskat paketaffären mellan i Nyfosa och SBB där åtta fastigheter i Kalmar ingick.

Affärsanalys

Litet och certifierat lockar investerare

Adam Tyrcha, head of research hos Newsec, analyserar en affär med en bostadsfastighet som ägde rum under våren.

Affärsanalys

Blandfastigheter en motsägelsefull trend

Adam Tyrcha, head of research hos Newsec, har satt analyspennan i en paketaffär med fastigheter för 300 miljoner kronor.

Affärsanalys

Säljer för att satsa på de egna skolorna

Hanna Käck på Cushman & Wakefild analyser en stor affär med utbildningsfastigheter i Stockholm.

Affärsanalys

Proaktiv polis leder till högre risk på restvärde

Anders Elvinsson vid Cushman & Wakefield analyserar en affär med en stor samhällsfastighet.

Affärsanalys

Förvärvar logistik till rekordyield

Andreas Eckermann på CBRE har satt analyspennan i en affär med två moderna logistikfastigheter.

Affärsanalys

Köper kontorshus med hyrespotential

Daniel Holmkvist på CBRE har satt analyspannan i en transaktion som ägt rum på Kungsholmen.

Affärsanalys

Bostadsjättens swexit med låg yield

Akelius gick i juni ut med att beståndet i Sverige, Danmark och Tyskland ämnades att avyttras. Processen rivstartades och avslut …

Affärsanalys

Jakten på bostäder riktas mot småstäder

Under sensommaren förvärvade Amasten i princip hela Lidén Groups fastighetsbestånd. Portföljen är belägen i Trollhättan (4 procent), Uddevalla (22), Ulricehamn …

Tillbaka till förstasidan