Potential och risk när byggjätten kan flytta

Välmågan 9, Stockholm

Adress
Warfvinges väg 25

Läge
Västra Kungsholmen

Byggår
2014

Uthyrbar area

20.500 kvm

Uthyrningsgrad
100%

Hyresgäst
Skanska

TRANSAKTION

Köptidpunkt
Nov 2018

Köpare
DWS

Säljare
Invesco Real Estate

Köpeskilling

Ca 1,3 Mkr

Direktavkastning
4,00–4,25%

Kr/kvm
63.500

Visa faktaruta

Västra Kungsholmen fortsätter att växa fram som ett av Stockholms mest attraktiva kontorsområden. Området har förändrats från ett tidigare industriområde till dagens attraktiva bostads- och kontorsområde och kännetecknas till stor del av moderna, flexibla kontorsytor. Kontorshyrorna i området har ökat och ligger nu på över 4.000 kr/kvm för mindre lokaler.

Flera större affärer har nyligen skett i området, där bland annat Areim och tyska Allianz har köpt stora kontorsfastigheter.

Mot slutet av 2018 blev det klart att tyska DWS förvärvat kontorsfastigheten Välmågan 9 på Västra Kungsholmen. Fastigheten, om 20.500 kvm som uppfördes 2014, är fullt uthyrd till Skanska och inrymmer bolagets huvudkontor. Det var amerikanska Invesco Real Estate som sålde. Köpeskillingen landade på omkring 1,3 miljarder kronor, cirka 63.500 kr/kvm, vilket innebär en direktavkastning i spannet 4,00–4,25 procent, enligt Newsecs bedömning.

DWS, som tidigare hette Deutsche Asset Management, är en av världens ledande kapitalförvaltare. Bolaget äger nu fyra fastigheter i Sverige. Utöver Välmågan 9 är det ett kontorshus i Marievik i Stockholm, en logistikfastighet på Hisingen och en handelsfastighet i Kungens Kurva. Den förvärvade byggnaden är, likt flera fastigheter i området, en mycket modern byggnad.

En kalkylerad risk som köparen tar är förstås att hyresgästen Skanska kan komma att flytta när det långa hyresavtalet går ut – byggbolagen har ju den traditionen. Dessutom har byggjätten två stora projekt i närheten där de själva kan ta en stor yta som grundbult. En flytt kan förstås även innebära potental.

Framtidsutsikterna för stadsutveckling i området är starka. Stockholms stad har betecknat Västra Kungsholmen som ett eget stadsutvecklingsområde, och fullt utvecklat kommer området att inrymma 20.000 boende och uppemot 35.000 arbetsplatser år 2022. Tunnelbanestationen, med en uppgång väldigt nära fastigheten Välmågan 9, blir mer attraktiv genom att den blå linjen byggs ut i båda riktningar.

Skanska och NCC har byggplan­er som summerar 140.000 kvm kontor, vilket kan dämpa ytterligare hyrestillväxt framöver. Men Västra Kungsholmen kommer att bli ett allt mer etablerat kontor­sområde och närheten till Essinge­leden och tunnelbanan ger styrka.

Fler Affärsanalyser

Affärsanalys

Samhällsfastighet med hyrespotential

I mitten av mars sålde Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, fastigheten Mimer 7 i Vasastan i Stockholm till Alecta. Byggnaden utgörs av utbildningslokaler …

Affärsanalys

Bostadsaffär utan coronaeffekt

K2A fortsätter att investera i Växjö. I mitten av april förvärvade bolaget bostadsfastigheterna Eko­logen 1 och Biologen 1 från Midroc. …

Affärsanalys

När guldstaden stöps om

Glänser mer än någonsin förr. Bente Sköld på Savills analyserar affär i norr.

Affärsanalys

Rekordnivå för äldreboende

Eric Håkansson vid Savills har satt analyspennan i en affär med en samhällsfastighet.

Affärsanalys

Hyresrätter lika dyra som bostadsrätter

Adam Tyrcha och Annika Drotz vid Newsec sätter analyspennan i en stor bostadsaffär.

Affärsanalys

Hög avkastning inom handel ger intresse

Skillnaderna mellan bra och sämre handel har blivit mer påtagliga. Adam Tyrcha och Annika Drotz vid Newsec analyserar en affär med just en handelsfastighet.

Affärsanalys

Blackstone bygger ny portfölj i hett segment

Anders Elvinsson på Cushman & Wakefield analyserar en affär där en amerikansk jätte gör ytterligare ett förvärv i Sverige.

Affärsanalys

Hög totalavkastning möjliggör miljardaffär

Sydkoreanskt kapital investerar 1,8 miljarder. Johan Hoff vid Cushman & Wakefield synar transaktionen.

Affärsanalys

Högt pris vid korta avtal samt hyrespotential

Utländska investerare fortsätter att visa stort intresse för de nordiska fastighetsmarknaderna och har hittills i år stått för cirka 65 …

Affärsanalys

Hyresrätter går före brf i sekundära lägen

I augusti kommunicerades att Hefab förvärvar fastigheten Trappsteget 2 från Veidekke för cirka 206 miljoner. Affären genomförs som en forward …

Affärsanalys

Spridd industriportfölj såld för låga 4,7 procent

I början av juni meddelar Corem Property Group att de tecknat avtal att avyttra en portfölj om 30 fastig­heter till …

Affärsanalys

Byggherre köper färdigutvecklat

K-Fastigheter med säte i Hässleholm har under försommaren gjort två bostadsaffärer – båda i Växjö och i båda fallen avser …

Affärsanalys

Tysk jätte lägger beslag på ännu mer handelsytor

Alexander Vintermist på CBRE analyserar en affär där 37.000 kvm handelsyta ingår.

Affärsanalys

Stor internationell jätte köper nybygge i Brunna

NCC Property Development säljer en logistikfastighet i attraktiva Brunna logistikpark till en paneuropeisk corefond. Det är M&G som står bakom …

Tillbaka till förstasidan