Portföljen skapade förädlingsvärde

En portfölj av fyra industrifastigheter i Västsverige byggdes successivt upp genom CB Richard Ellis försorg. CBRE var rådgivare åt samtliga säljare och fann under processen en uppsida, från säljarnas sida, genom att lägga ihop fastigheterna till en portfölj.
Tidsåtgången att analysera en enskild fastighetsinvestering mot en portfölj är snarlik varför många investerare har tenderat att titta på volymaffärer.
Fastigheterna såldes tillsammans för 344,5 miljoner kronor med en direktavkastning för hela portföljen om cirka sju procent. Den totala uthyrningsbara arean är runt 45 000 kvadratmeter. Ness, Risan & Partners bildade en fond för att köpa fastigheterna.

Säljarna var Koncentra Holding AB, Arkivator AB, Prestando AB och Comhat AB, fastigheterna är belägna i Mölnlycke, Falköping, Trelleborg och Stenungsund.
Tre av fastigheterna förhyrs med avtalslängder på tio till femton år och en på kortare tid. Säljarna kommer även fortsättningsvis vara hyresgäster i fastigheterna, som kommer att förvaltas av Wilfast Förvaltning AB.
Portföljen, med beståndet samlat till Västsverige lockade till sig ett stort antal intressenter. Det finns en stor efterfrågan på industrifastigheter i Västsverige.  
Hyresavtalens utformades med en lång avtalstid och långt gående underhållsansvar. Detta innebar att aktörer återfanns från såväl klassiska fastighetsbolag som fondbolag med mer finansiell inriktning.

CB Richard Ellis tror på en fortsatt trend att många investerare letar efter objekt med något högre direktavkastning, runt sju procent. Det märks bland annat genom att efterfrågan på industriportföljer är stor från både
nationella och internationella aktörer.
Inte minst är det idag viktigt att kunna locka de internationella investerarna. Hittills under det gångna året är närmare 80 procent av värdet på transaktionerna över 750 miljoner förvärvade av utländska köpare.  
Den här aktuella affären resulterade i en tydlig ”win-win”-situation. Eftersom risken spreds ut över alla fyra fastigheterna kunde köparen erhålla bättre finansiering. Följaktligen innebar detta att säljarna i sin tur fick bättre betalt. En typisk portföljeffekt.

Pernilla Arnrud

Sammanfattning

  • Koncentra Holding AB, Arkivator AB, Prestando AB och Comhat AB har med hjälp av CB Richard Ellis avyttrat fastigheter i Mölnlycke, Falköping, Trelleborg och Stenungsund i en sammanlagd portfölj till Norska finanshuset Ness, Risan & Partners AS (NRP).
  • Byggnaderna innhåller totalt 45 000 kvadratmeter mestadels produktionsytor. Ett förädlingsvärde erhölls i form av högre köpeskilling då fastigheterna lades ihop till en portfölj gentemot att säljas styckevis.

Fler Affärsanalyser

Affärsanalys

Hoppas ha hittat en riktig godbit

Robin Herteus, värderare på JLL, har satt analyspennan på en affär som ägt rum i centrala Sundbyberg.

Affärsanalys

Stor efterfrågan ger låga yielder

Transaktionen med Postnordportföljen i Norrköping analyseras av JLL:s Rodriguez Meshe.

Affärsanalys

Life science-hus sätter ny nivå för kontor

Under februari kommuni­cerades KPL Eiendoms förvärv av Princeton 1, en så kallad Life science-fastighet. Fastigheten är belägen i det pågående …

Affärsanalys

Värdepotential i ny stadsdel

I april 2020 kommunicerades nyheten att Trenum ingick en affär med Magnolia Bostad om ett köp gällande 900 nyproducerade bostäder …

Affärsanalys

Samhällsfastighet med hyrespotential

I mitten av mars sålde Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, fastigheten Mimer 7 i Vasastan i Stockholm till Alecta. Byggnaden utgörs av utbildningslokaler …

Affärsanalys

Bostadsaffär utan coronaeffekt

K2A fortsätter att investera i Växjö. I mitten av april förvärvade bolaget bostadsfastigheterna Eko­logen 1 och Biologen 1 från Midroc. …

Affärsanalys

När guldstaden stöps om

Glänser mer än någonsin förr. Bente Sköld på Savills analyserar affär i norr.

Affärsanalys

Rekordnivå för äldreboende

Eric Håkansson vid Savills har satt analyspennan i en affär med en samhällsfastighet.

Affärsanalys

Hyresrätter lika dyra som bostadsrätter

Adam Tyrcha och Annika Drotz vid Newsec sätter analyspennan i en stor bostadsaffär.

Affärsanalys

Hög avkastning inom handel ger intresse

Skillnaderna mellan bra och sämre handel har blivit mer påtagliga. Adam Tyrcha och Annika Drotz vid Newsec analyserar en affär med just en handelsfastighet.

Affärsanalys

Blackstone bygger ny portfölj i hett segment

Anders Elvinsson på Cushman & Wakefield analyserar en affär där en amerikansk jätte gör ytterligare ett förvärv i Sverige.

Affärsanalys

Hög totalavkastning möjliggör miljardaffär

Sydkoreanskt kapital investerar 1,8 miljarder. Johan Hoff vid Cushman & Wakefield synar transaktionen.

Affärsanalys

Högt pris vid korta avtal samt hyrespotential

Utländska investerare fortsätter att visa stort intresse för de nordiska fastighetsmarknaderna och har hittills i år stått för cirka 65 …

Affärsanalys

Hyresrätter går före brf i sekundära lägen

I augusti kommunicerades att Hefab förvärvar fastigheten Trappsteget 2 från Veidekke för cirka 206 miljoner. Affären genomförs som en forward …

Tillbaka till förstasidan