Portföljen skapade förädlingsvärde

En portfölj av fyra industrifastigheter i Västsverige byggdes successivt upp genom CB Richard Ellis försorg. CBRE var rådgivare åt samtliga säljare och fann under processen en uppsida, från säljarnas sida, genom att lägga ihop fastigheterna till en portfölj.
Tidsåtgången att analysera en enskild fastighetsinvestering mot en portfölj är snarlik varför många investerare har tenderat att titta på volymaffärer.
Fastigheterna såldes tillsammans för 344,5 miljoner kronor med en direktavkastning för hela portföljen om cirka sju procent. Den totala uthyrningsbara arean är runt 45 000 kvadratmeter. Ness, Risan & Partners bildade en fond för att köpa fastigheterna.

Säljarna var Koncentra Holding AB, Arkivator AB, Prestando AB och Comhat AB, fastigheterna är belägna i Mölnlycke, Falköping, Trelleborg och Stenungsund.
Tre av fastigheterna förhyrs med avtalslängder på tio till femton år och en på kortare tid. Säljarna kommer även fortsättningsvis vara hyresgäster i fastigheterna, som kommer att förvaltas av Wilfast Förvaltning AB.
Portföljen, med beståndet samlat till Västsverige lockade till sig ett stort antal intressenter. Det finns en stor efterfrågan på industrifastigheter i Västsverige.  
Hyresavtalens utformades med en lång avtalstid och långt gående underhållsansvar. Detta innebar att aktörer återfanns från såväl klassiska fastighetsbolag som fondbolag med mer finansiell inriktning.

CB Richard Ellis tror på en fortsatt trend att många investerare letar efter objekt med något högre direktavkastning, runt sju procent. Det märks bland annat genom att efterfrågan på industriportföljer är stor från både
nationella och internationella aktörer.
Inte minst är det idag viktigt att kunna locka de internationella investerarna. Hittills under det gångna året är närmare 80 procent av värdet på transaktionerna över 750 miljoner förvärvade av utländska köpare.  
Den här aktuella affären resulterade i en tydlig ”win-win”-situation. Eftersom risken spreds ut över alla fyra fastigheterna kunde köparen erhålla bättre finansiering. Följaktligen innebar detta att säljarna i sin tur fick bättre betalt. En typisk portföljeffekt.

Pernilla Arnrud

Sammanfattning

  • Koncentra Holding AB, Arkivator AB, Prestando AB och Comhat AB har med hjälp av CB Richard Ellis avyttrat fastigheter i Mölnlycke, Falköping, Trelleborg och Stenungsund i en sammanlagd portfölj till Norska finanshuset Ness, Risan & Partners AS (NRP).
  • Byggnaderna innhåller totalt 45 000 kvadratmeter mestadels produktionsytor. Ett förädlingsvärde erhölls i form av högre köpeskilling då fastigheterna lades ihop till en portfölj gentemot att säljas styckevis.

Fler Affärsanalyser

Affärsanalys

Högt pris för het logistik med kyla

Tomas Shaw på JLL har satt analyspannan på en affär med två speciella fastigheter, en i vardera Stockholms- och Göteborgsregionen.

Affärsanalys

Högre avkastning när köpare slår till igen

Sofia Rågmark på JLL har analyserat en affär i Marievik, strax utanför tullarna i Stockholm.

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Affärsanalys

Styrkebesked på lamslagen marknad

Alexander Vintermist vid CBRE har satt analyspennan i en uppmärksammad affär i centrala Stockholm.

Affärsanalys

Lyfter av projekt i närområdet

Per Wieslander och Philip Wikén vid Svefa analyserar en affär med en större kontorsfastighet i Malmö.

Affärsanalys

Hyrespotential när ägare ökar innehavet

(Artikeln publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden nr 6/2022) Efter en rekordhög transaktionsaktivitet under första halvåret 2022 inleddes även högsommaren starkt …

Affärsanalys

Hittat hem efter fem ägarbyten på fem år

Andreas Joelsson Svenn på Savills har placerat värderingspennan på en paketaffär med centrala fastigheter.

Affärsanalys

SBB renodlar via försäljning till Nyfosa

Fastighetsvärderaren Oskar Mosén vid Savills har granskat paketaffären mellan i Nyfosa och SBB där åtta fastigheter i Kalmar ingick.

Affärsanalys

Litet och certifierat lockar investerare

Adam Tyrcha, head of research hos Newsec, analyserar en affär med en bostadsfastighet som ägde rum under våren.

Affärsanalys

Blandfastigheter en motsägelsefull trend

Adam Tyrcha, head of research hos Newsec, har satt analyspennan i en paketaffär med fastigheter för 300 miljoner kronor.

Affärsanalys

Säljer för att satsa på de egna skolorna

Hanna Käck på Cushman & Wakefild analyser en stor affär med utbildningsfastigheter i Stockholm.

Affärsanalys

Proaktiv polis leder till högre risk på restvärde

Anders Elvinsson vid Cushman & Wakefield analyserar en affär med en stor samhällsfastighet.

Affärsanalys

Förvärvar logistik till rekordyield

Andreas Eckermann på CBRE har satt analyspennan i en affär med två moderna logistikfastigheter.

Affärsanalys

Köper kontorshus med hyrespotential

Daniel Holmkvist på CBRE har satt analyspannan i en transaktion som ägt rum på Kungsholmen.

Tillbaka till förstasidan