Ovanligt objekt gav högt pris

Wåhling Fastigheter har köpt en bostadsportfölj med sju fastigheter, samtliga belägna centralt i Sändbyberg. Säljare var Acta.

Wåhlin Fastigheter har köpt en bostadsportfölj med sju fastigheter av Alecta. Samtliga fastigheter belägna mycket centralt i Sundbyberg.
Fastigheterna såldes för 280 miljoner kronor vilket för hela portföljen torde ge en direktavkastning på cirka fyra procent. Portföljen innehåller en total uthyrningsbar area om drygt 12500 kvadratmeter varav 86 procent utgörs av bostäder.
Sundbyberg är ett attraktivt bostadsområde med ”staden i staden” och har bra kommunikationer i form av både järnväg, tunnelbanna och bussar. Efterfrågan på bostadsfastigheter är stor, speciellt mindre portföljer och styckefastigheter är lätta att hitta köpare på.  
Det mycket centrala läget på bostadsportföljen gör att fastigheterna har en stor ombildningspotential till bostadsrätter.

Bostadsportföljen erbjöds för försäljning till några få utvalda aktörer på marknaden och det visade sig vara ett mycket stort intresse för fastigheterna.
Det är inte ofta så centrala objekt i Sundbyberg kommer ut på marknaden och samtliga fastigheter i portföljen var generellt i gott skick. Fastigheten som ligger längst bort från järnvägsstationen är Rosen 1 som ligger på Starrbäcksgatan.
Bostäder stod för drygt tolv procent av den totala transaktionsvolymen i Sverige under 2007 jämfört med kontor som är den största sektorn och stod för närmare 41 procent av transaktionsvolymen. Det är särskilt svenska aktörer som efterfrågar bostadsfastigheter.
Utländska aktörer har svårt att sätta sig in i de svenska regelsystemen rörande hyresrätter och att acceptera/förstå att det inte råder marknadshyra. Det svenska hyressättningssystemet gör att efterfrågan och lägesfaktorn inte påverkar hyresnivåerna i önskad omfattning.

I april offentliggörs en utredning med förslag om reformering av bruksvärdessystemet.
Vad detta i praktiken kommer att innebära för hyrorna i Stockholms innerstad eller centrala Sundbyberg är svårt att i dagsläget uttala sig om.
Köpare av bostadsfastigheter är idag synnerligen medvetna om konkurrensen från bostadsrättsföreningarna och kan ofta väl matcha bostadsrättföreningarnas nivåer. Detta gör att direktavkastningen på centrala bostadsbestånd i många fall blir mycket låga.

Pernilla Arnrud

Sammanfattning

  • Wåhlin Fastigheter förvärvar en bostadsportfölj om sju fastigheter av Alecta. Fastigheterna är mycket centralt belägna i Sundbyberg och har en total yta om drygt 12500 kvadratmeter, varav 1800 kvadratmeter utgör lokaler. 
  • Det är ovanligt att så centrala objekt i Sundbyberg kommer ut på marknaden och samtliga fastigheter i portföljen var generellt i gott skick.
  • Försäljningspriset hamnade på 280 miljoner kronor vilket
    genererade ett lågt avkastningskrav, runt fyra procent.

Fler Affärsanalyser

Affärsanalys

Ljusglimt när köpare och säljare hittade rätt

Mikael Svensson på Svefa har satt analyspennan i en paketaffär med 45 fastigheter.

Affärsanalys

Signal om nedgång i kontorsvärden

Katharina Lindskog på Svefa har satt analyspennan i en av årets största affärer med kontorsfastigheter.

Affärsanalys

Stark prisnivå för citynära lättindustri

Stark hyresmarknad för citynära lättindustri.

Affärsanalys

Kastar in pengar i sårbart glasrike

Höjda ögonbryn vid förvärv i glasriket.

Affärsanalys

Mindre industrihus står sig starkt

Adam Tyrcha, Head of Research hos Newsec, har analyserat en paketaffär med åtta fastigheter i Västsverige.

Affärsanalys

Prestigehotell sålt till låg yield

Adam Tyrcha, Head of Research hos Newsec, analyserar den stora och spektakulära hotellaffären på Strandvägen i Stockholm.

Affärsanalys

Högt pris för het logistik med kyla

Tomas Shaw på JLL har satt analyspannan på en affär med två speciella fastigheter, en i vardera Stockholms- och Göteborgsregionen.

Affärsanalys

Högre avkastning när köpare slår till igen

Sofia Rågmark på JLL har analyserat en affär i Marievik, strax utanför tullarna i Stockholm.

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Affärsanalys

Styrkebesked på lamslagen marknad

Alexander Vintermist vid CBRE har satt analyspennan i en uppmärksammad affär i centrala Stockholm.

Affärsanalys

Lyfter av projekt i närområdet

Per Wieslander och Philip Wikén vid Svefa analyserar en affär med en större kontorsfastighet i Malmö.

Affärsanalys

Hyrespotential när ägare ökar innehavet

(Artikeln publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden nr 6/2022) Efter en rekordhög transaktionsaktivitet under första halvåret 2022 inleddes även högsommaren starkt …

Affärsanalys

Hittat hem efter fem ägarbyten på fem år

Andreas Joelsson Svenn på Savills har placerat värderingspennan på en paketaffär med centrala fastigheter.

Affärsanalys

SBB renodlar via försäljning till Nyfosa

Fastighetsvärderaren Oskar Mosén vid Savills har granskat paketaffären mellan i Nyfosa och SBB där åtta fastigheter i Kalmar ingick.

Tillbaka till förstasidan