Nyckeln till bra affär i centrala Nyköping

Klädeshandlaren 15, nyköping

Läge  A
Populärnamn Galleria nyckeln
Adress Västra storgatan 24-28
Uthyrbar area totalt 13.000 kvm
Hyresrisk Låg till medel
Butikshyresgäster Clas ohlson, intersport, Gina Tricot och Kappahl m.fl.
Kontorshyresgäster Folktandvården och en revisionsfirma m.fl

TRANSAKTION
Tillträde november 2012
Köpare Estea fastigheter genom dotterbolag
Säljare Akelius Fastigheter
Köpeskilling  147 mkr
Initial direktavkastning 6,75–7%
Kr/kvm  11.400

Visa faktaruta

Estea Sverigefastigheter 2 AB förvärvade under hösten 2012 fastigheten Klädeshandlaren 15 i centrala Nyköping. Fastigheten inrymmer till stora delar en butiksgalleria som går under namnet nyckeln. Under våren 2013 kom fastigheten att åter uppmärksammas. Ägaren gick då ut med erbjudande till investerare om att genom köp av så kallade kapitalandelsbevis investera i bolaget och den fastighet som bolaget äger. Det blev till slut närmare 650 investerare som nappade och det kapitaliserade beloppet uppgick till 109,6 miljoner kronor.

Klädeshandlaren 15 inrymmer nästan 13 000 kvadratmeter uthyrbar area varav drygt 60 procent utgör butikslokaler och i övrigt kontor och lager samt fyra bostadslägenheter. Byggnaden är uppförd under 1960-talet. Till- och ombyggnader har skett vid flera tillfällen, senast 1991. Byggnaden är generellt av relativt god och modern standard. det fristående bostadshuset har dock eftersatt underhåll.

Butiksläget är det bästa i staden och bland hyresgästerna finns flera kända butikskedjor. Bland kontorshyresgästerna finns bland annat folktandvården och en revisionsfirma. Huset är i princip fullt uthyrd.

När Estea av Akelius Fastigheter förvärvade fastigheten genom bolag kan priset indikeras, inklusive förvärvsomkostnader, till cirka 147 miljoner kronor. Med de fakta som finns att tillgå indikerar detta en aktuell direktavkastning om cirka 6,75–7,0 procent. En förhållandevis rimlig nivå. det kan även tänkas att det kan finnas viss hyrespotential. Upprustningsbehovet av bostadshuset bör dock också finnas med i bilden.

Men hur pass lojala är Nyköpingsborna sin egen handel? Faktum är att kommunens sällanköpsindex är relativt högt, 118, vilket bevisar att skor, skjortor, kaffebryggare med mera faktiskt inhandlas på hemmaplan. Ingen större flykt till Skärholmen eller Norrköping alltså, vilket många annars tror. Men utbudet av butikslokaler ser ändå ut att vara lite för stort, särskilt vid externt belägna Pål Jungs Hage som brottas med vakanser. i centrum pågår även ombyggnaden av gamla Åhlénsvaruhuset – ett stenkast från nyckeln – till en modern galleria som sannolikt kommer att vässa konkurrensen om de bästa hyresgästerna.

Sammantaget torde köparna av kapitalandelsbevisen känna sig förhållandevis trygga. det ser ut att röra sig om en fastighet som har kassaflöden med tämligen goda prognoser.

TEXT P-O SKOOG

Fler Affärsanalyser

Affärsanalys

Hyresrätter lika dyra som bostadsrätter

Adam Tyrcha och Annika Drotz vid Newsec sätter analyspennan i en stor bostadsaffär.

Affärsanalys

Hög avkastning inom handel ger intresse

Skillnaderna mellan bra och sämre handel har blivit mer påtagliga. Adam Tyrcha och Annika Drotz vid Newsec analyserar en affär med just en handelsfastighet.

Affärsanalys

Blackstone bygger ny portfölj i hett segment

Anders Elvinsson på Cushman & Wakefield analyserar en affär där en amerikansk jätte gör ytterligare ett förvärv i Sverige.

Affärsanalys

Hög totalavkastning möjliggör miljardaffär

Sydkoreanskt kapital investerar 1,8 miljarder. Johan Hoff vid Cushman & Wakefield synar transaktionen.

Affärsanalys

Högt pris vid korta avtal samt hyrespotential

Utländska investerare fortsätter att visa stort intresse för de nordiska fastighetsmarknaderna och har hittills i år stått för cirka 65 …

Affärsanalys

Hyresrätter går före brf i sekundära lägen

I augusti kommunicerades att Hefab förvärvar fastigheten Trappsteget 2 från Veidekke för cirka 206 miljoner. Affären genomförs som en forward …

Affärsanalys

Spridd industriportfölj såld för låga 4,7 procent

I början av juni meddelar Corem Property Group att de tecknat avtal att avyttra en portfölj om 30 fastig­heter till …

Affärsanalys

Byggherre köper färdigutvecklat

K-Fastigheter med säte i Hässleholm har under försommaren gjort två bostadsaffärer – båda i Växjö och i båda fallen avser …

Affärsanalys

Tysk jätte lägger beslag på ännu mer handelsytor

Alexander Vintermist på CBRE analyserar en affär där 37.000 kvm handelsyta ingår.

Affärsanalys

Stor internationell jätte köper nybygge i Brunna

NCC Property Development säljer en logistikfastighet i attraktiva Brunna logistikpark till en paneuropeisk corefond. Det är M&G som står bakom …

Affärsanalys

Låg direktavkastning när stacken expanderas

Peter William-Olsson Berglin på Savills analyserar en affär med central fastighet i Göteborg.

Affärsanalys

Ökat utländskt intresse för kontor utanför CBD

Det har tidigare konstateras att utländska investerare har ett starkt intresse för den svenska transaktionsmarknaden. 2019 kan bli ett rekordår …

Affärsanalys

Förvärvar med hopp om bra snurr i framtiden

Skåneregionen fortsätter att attrahera investerare och stod för ungefär 18 procent av transaktionsvolymen under 2018, varav ungefär en tredjedel utgjordes av investeringar utanför Malmö.

Affärsanalys

Potential och risk när byggjätten kan flytta

Västra Kungsholmen fortsätter att växa fram som ett av Stockholms mest attraktiva kontorsområden.

Tillbaka till förstasidan