Maxfast ser potential i nedstämt handelsområde

Köpmannen 12, Västerås

Läge
B–C, Externhandel

Uthyrn. lokalarea
12.359 kvm

Marknadshyra
ca 10 mkr

Uthyrningsgrad
100%

Hyresgäster
Leos Lekland, Yoump Trampolinpark, Stadium Outlet m.fl.

Hyresrisk
Hög

Underhållsbehov
Normalt

TRANSAKTION

Köpetidpunkt
December 2017

Köpare
Maxfastigheter

Säljare
Rockspring

Köpeskilling
93,6 mkr

Direktavkastning
ca 8,5%

Kr/kvm
7.570

Visa faktaruta

Det var år 2008 som Ikea meddelade att de skulle lämna Hälla handelsområde i Västerås för att i stället flytta till handelsplatsen Erikslund på andra sidan av stan.

Sedan dess har handelsplatsen drabbats av tuffa tider. När nyheten om flytt publicerades var en av huvudfastigheterna, Hälla Shopping (Köpmannen 7) som ligger granne med det gamla Ikeavaruhuset, värderad till 303 miljoner. Efter Ikeas flytt 2011 bedömdes marknadsvärdet till det betydligt lägre 153 miljoner kronor. Maxfastigheter förvärvade hösten 2016 fastigheten för 118,3 miljoner kronor.

I december 2017 förvärvade bolaget även fastigheten Köpmannen 12 och visar därmed fortsatt intresse för området.

Trots sämre tider för Hälla handelsområde flyttade starka hyresgäster in i möbeljättens gamla lokaler under 2014. Även om utsikterna då var positiva ser det dystert ut för Hälla i dagsläget när fler hyresgäster förväntas lämna handelsområdet. Den senaste i raden är H&M som i slutet av februari i år meddelade att de kommer att stänga sin butik i Hälla. Trots den negativa utvecklingen visar Maxfastigheter att de ser potential i området i och med sitt senaste köp.

Förvärvet av Köpmannen 12 innefattar en big box-enhet om 12.400 kvm uthyrbar area. Byggnaden uppfördes 1988, strax efter det att Ikea slog upp portarna till sitt varuhus i området. Byggnaden är belägen intill Ikeas gamla varuhus och ligger i nära anslutning till infarts­leden från E18 och med god synbarhet. Den inhyser hyresgäster som Stadium, Yoump, Leos Lekland samt Högsta möbler.

Fastighetsvärdet i affären upp­går till 93,6 miljoner kronor med ett hyresvärde om drygt 10 miljoner kronor. Priset motsvarar ca 7.600 kr/kvm. Befintligt driftnetto uppgår till ca 6,6 miljoner kronor och förvärvet har genomförts till en uppskattad yield om ca 8,5 procent. Hyresnivåer noteras i dag omkring 750–1.000 kr/kvm i motsvarande läge. Köpmannen 12 bedöms i dag inneha hyreskontrakt som ligger under marknads­nivåer för en handelsfastighet i Hälla, med hyror omkring 650 kr/kvm.

Med förvärvet stärker Maxfastigheter sin närvaro i området och transaktionen ger indikationer på förhoppningar om högre hyror. Det blir en spännande framtid att följa utvecklingen i Hälla handelsområde i och med förvärvet och H&M:s senaste uttalande.

Fler Affärsanalyser

Affärsanalys

Lyfter av projekt i närområdet

Per Wieslander och Philip Wikén vid Svefa analyserar en affär med en större kontorsfastighet i Malmö.

Affärsanalys

Hyrespotential när ägare ökar innehavet

(Artikeln publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden nr 6/2022) Efter en rekordhög transaktionsaktivitet under första halvåret 2022 inleddes även högsommaren starkt …

Affärsanalys

Hittat hem efter fem ägarbyten på fem år

Andreas Joelsson Svenn på Savills har placerat värderingspennan på en paketaffär med centrala fastigheter.

Affärsanalys

SBB renodlar via försäljning till Nyfosa

Fastighetsvärderaren Oskar Mosén vid Savills har granskat paketaffären mellan i Nyfosa och SBB där åtta fastigheter i Kalmar ingick.

Affärsanalys

Litet och certifierat lockar investerare

Adam Tyrcha, head of research hos Newsec, analyserar en affär med en bostadsfastighet som ägde rum under våren.

Affärsanalys

Blandfastigheter en motsägelsefull trend

Adam Tyrcha, head of research hos Newsec, har satt analyspennan i en paketaffär med fastigheter för 300 miljoner kronor.

Affärsanalys

Säljer för att satsa på de egna skolorna

Hanna Käck på Cushman & Wakefild analyser en stor affär med utbildningsfastigheter i Stockholm.

Affärsanalys

Proaktiv polis leder till högre risk på restvärde

Anders Elvinsson vid Cushman & Wakefield analyserar en affär med en stor samhällsfastighet.

Affärsanalys

Förvärvar logistik till rekordyield

Andreas Eckermann på CBRE har satt analyspennan i en affär med två moderna logistikfastigheter.

Affärsanalys

Köper kontorshus med hyrespotential

Daniel Holmkvist på CBRE har satt analyspannan i en transaktion som ägt rum på Kungsholmen.

Affärsanalys

Bostadsjättens swexit med låg yield

Akelius gick i juni ut med att beståndet i Sverige, Danmark och Tyskland ämnades att avyttras. Processen rivstartades och avslut …

Affärsanalys

Jakten på bostäder riktas mot småstäder

Under sensommaren förvärvade Amasten i princip hela Lidén Groups fastighetsbestånd. Portföljen är belägen i Trollhättan (4 procent), Uddevalla (22), Ulricehamn …

Affärsanalys

I vinnarläget med pendlingsavstånd

I december 2020 sålde Framfastgruppen projektfastigheter inom ett utvecklingsområde som ligger centralt i Strängnäs. Portföljen omfattar fyra fastigheter som uppförs …

Affärsanalys

Allt fler transaktioner tidigt i projektstadiet

För ett år sedan förvärvade Balder fastigheten Sälgen 4 på Östermalm i centrala Stockholm av Circle K. Transaktionen, där Newsec …

Tillbaka till förstasidan