Affärsanalyser

Marriott Hotels till Sverige

Stockholmshus AB sålde fastigheten Malmö Rosen 9, innehåll-ande Saluhallen, till norska Faktor Eiendom ASA i augusti i år. Affären förmedlades av NAI Svefa. Fastigheten är belägen vid Lilla Torg i hjärtat av Malmö. Lilla Torg är idag ett inarbetat varumärke och en populär mötesplats. I området finns restauranger, specialbutiker, kontor, hotell, dagis, bostäder och saluhall.
Köpeskillingen uppgick till 120 miljoner kronor motsvarande cirka 22 000 kronor per kvadratmeter uthyrbar lokalarea. Fastigheten har idag en total uthyrbar area om cirka 5 500 kvadratmeter, och byggnaden består av tre våningsplan samt vind och under byggnaden finns ett varmgarage.
En volymstudie medger möjlig byggrätt för ytterligare cirka 1 000 kvadratmeter för hotellverksamheten (i vindsplanet). Vid tillträdet var   75 procent av lokalytorna tomställda. I restaurangdelen/Saluhallen på bottenplan, som består av cirka 1 900 kvadratmeter lokalarea, fanns vid tillträdet inga vakanser.
Den höga vakansgraden beror på att säljaren Stockholmshus AB haft långt gångna planer att bygga om för hotell och därför tomställt ytor. Stockholmshus lade ner ett stort arbete på att få till en detaljplan som tillät hotell i den känsliga miljön.  
Då Stockholmshus AB förvärvade fastigheten förra året från Vasakronan var det tänkt att det närstående bolaget Accome Hotels skulle stå för hotelldriften. Nu beslöt sig istället Accome Hotels att flytta in i en kontorsfastighet som Diligentia kommer att bygga om till hotell.

Enligt uppgift från köparen Faktor Eiendom ASA är planen att behålla Saluhallen i bottenplan med nuvarande verksamhet, medan de tre ovanliggande våningsplanen blir hotell. Projektkostnaden är beräknad till 120 miljoner kronor. Faktor Eiendom har tecknat ett hyresavtal med hotellkedjan Marriott Hotels.
Detta kommer att bli Marriott Hotels första etablering i Sverige men flertalet nyetableringar planeras under närmaste fem åren framförallt i storstäderna Malmö, Göteborg och Storstockholm.
Skicket på byggnaden var vid förvärvet gott. Byggnaden var som tidigare nämnts till tre fjärdedelar tomtställd ovanför markplan vid förvärvet och ombyggnad till hotell beräknas starta tidigast nästa år. Dagens hyresnivå för restaurangerna i Saluhallen är 2 500–3500 kronor per kvadratmeter.

Jenny Henge
Mikael Gustafsson

Sammanfattning

  • Stockholmshus AB sålde i augusti Rosen 9, innehållande Saluhallen i Malmö, till norska Faktor Eiendom ASA. Fastigheten ligger vid Lilla Torg i hjärtat av Malmö. Köpeskillingen uppgick till 120 miljoner kronor, cirka 22 000 kronor per kvadratmeter uthyrbar lokalarea.
  • Planen är att behålla Saluhallen med nuvarande verksamhet, medan de tre våningsplanen ovanför blir hotell. Faktor Eiendom ASA har tecknat ett hyresavtal med hotellkedjan Marriott Hotels. Detta blir den välkända hotellkedjans första etablering i Sverige.

Fler Affärsanalyser

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

Affärsanalys

Stark industriaffär i framtidsläge

Adam Tyrcha analyserar en affär med en industrifastighet på Ekerö.

Affärsanalys

Yielden tydligt upp i hett segment

Henrik Ek på CBRE granskar en affär med tio moderna industri- och logistikfastigheter.

Affärsanalys

Ica säljer igen och igen – med ESG-potential

Daniel Holmkvist på CBRE analyserar en affär med en stor och omskriven fastighet utanför Västerås.

Affärsanalys

Ljusglimt när köpare och säljare hittade rätt

Mikael Svensson på Svefa har satt analyspennan i en paketaffär med 45 fastigheter.

Affärsanalys

Signal om nedgång i kontorsvärden

Katharina Lindskog på Svefa har satt analyspennan i en av årets största affärer med kontorsfastigheter.

Affärsanalys

Stark prisnivå för citynära lättindustri

Stark hyresmarknad för citynära lättindustri.

Affärsanalys

Kastar in pengar i sårbart glasrike

Höjda ögonbryn vid förvärv i glasriket.

Affärsanalys

Mindre industrihus står sig starkt

Adam Tyrcha, Head of Research hos Newsec, har analyserat en paketaffär med åtta fastigheter i Västsverige.

Affärsanalys

Prestigehotell sålt till låg yield

Adam Tyrcha, Head of Research hos Newsec, analyserar den stora och spektakulära hotellaffären på Strandvägen i Stockholm.

Affärsanalys

Högt pris för het logistik med kyla

Tomas Shaw på JLL har satt analyspannan på en affär med två speciella fastigheter, en i vardera Stockholms- och Göteborgsregionen.

Affärsanalys

Högre avkastning när köpare slår till igen

Sofia Rågmark på JLL har analyserat en affär i Marievik, strax utanför tullarna i Stockholm.

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Affärsanalys

Styrkebesked på lamslagen marknad

Alexander Vintermist vid CBRE har satt analyspennan i en uppmärksammad affär i centrala Stockholm.

Tillbaka till förstasidan