Långsiktig ägare tar över efter flera byten
Under december genomfördes en av årets få stora köpcentrumaffärer då Fastighets AB L E Lundberg förvärvade Galleria Leo i Linköping från Boultbee till en köpeskilling på 371,5 mkr. Köpeskillingen, ca 26 500 kr/kvm, motsvarar ett direktavkastningskrav på knappt 7 procent. Lundbergs kommer att investera 15–20 mkr för att tillskapa ytterligare butiksyta i gallerian.
Lundbergs är sedan tidigare stor ägare av kommersiella fastigheter i centrala Linköping och äger bland annat Åhlénsfastigheten. Genom den nu aktuella affären tillkommer 14 000 kvm ny yta varav cirka 10 000 kvm butiker, restauranger och service. Totalt förvaltar nu Lundbergs cirka 45 000 kvm i Linköping. Företaget ser en stor potential i Linköping och kommer att gå vidare med flera investeringar. Enligt uppgift arbetar de med flera projekt.
Det är ingen tillfällighet att Lundbergs köper ytterligare detaljhandelsfastigheter i den svenska ”twin cities”-regionen. Bolaget dominerar även centrala Norrköping.
Den nu förvärvade fastigheten i Linköping är från begynnelsen ett Domusvaruhus som byggdes om under 1990 till en galleria. Den fick då namnet Galleria Gränden och ägdes av Malmstaden, som var ett dotterbolag inom Tornet-koncernen. I samband med att Tornet styckades och avyttrades under 2004 såldes Gränden tillsammans med galleriafastigheten Domino i Norrköping till danska Keops A/S.
Under 2006 förvärvade engelska Boultbee båda fastigheterna och har sedan investerat cirka 80 mkr i Linköping och namnet har i samband med den färdigställda förnyelsen ändrats till Galleria Leo, efter inspiration från linköpingslejonet. I samband med tillträdet nu i januari 2010 har Lundbergs beslutat att återta namnet Galleria Gränden.
Måhända får vi se fler affärer från Lundbergs nu när den i vanliga fall så återhållsamme investeraren har gjort en storaffär. Kanske vittnar affären om att botten är nådd för detaljhandelsfastigheter och att direktavkastningen kan förväntas sjunka och öppna upp för fler
affärer.
En intressant iakttagelse är att de få affärer som genomfördes under 2009 nästan uteslutande avsåg citygallerior, dels Niams förvärv av fem citygallerior från Atrium Ljungberg och nu Lundbergs. Är det en trend att satsa på stadskärnan och ser investerarna här mindre risk och större möjligheter?
Lars Backemar