Affärsanalyser

Långsiktig ägare tar över efter flera byten

Under december genomfördes en av årets få stora köpcentrumaffärer då Fastighets AB L E Lundberg förvärvade Galleria Leo i Linköping från Boultbee till en köpeskilling på 371,5 mkr. Köpeskillingen, ca 26 500 kr/kvm, motsvarar ett direktavkastningskrav på knappt 7 procent.  Lundbergs kommer att investera 15–20 mkr för att tillskapa ytterligare butiksyta i gallerian.

Lundbergs är sedan tidigare stor ägare av kommersiella fastigheter i centrala Linköping och äger bland annat Åhlénsfastigheten.  Genom den nu aktuella affären tillkommer 14 000 kvm ny yta varav cirka 10 000 kvm butiker, restauranger och service.  Totalt förvaltar nu Lundbergs cirka 45 000 kvm i Linköping. Företaget ser en stor potential i Linköping och kommer att gå vidare med flera investeringar. Enligt uppgift arbetar de med flera projekt.

Det är ingen tillfällighet att Lundbergs köper ytterligare detaljhandelsfastigheter i den svenska ”twin cities”-regionen. Bolaget dominerar även centrala Norrköping.

Den nu förvärvade fastigheten i Linköping är från begynnelsen ett Domusvaruhus som byggdes om under 1990 till en galleria. Den fick då namnet Galleria Gränden och ägdes av Malmstaden, som var ett dotterbolag inom Tornet-koncernen. I samband med att Tornet styckades och avyttrades under 2004 såldes Gränden tillsammans med galleriafastigheten Domino i Norrköping till danska Keops A/S.

Under 2006 förvärvade engelska Boultbee båda fastigheterna och har sedan investerat cirka 80 mkr i Linköping och namnet har i samband med den färdigställda förnyelsen ändrats till Galleria Leo, efter inspiration från linköpingslejonet. I samband med tillträdet nu i januari 2010 har Lundbergs beslutat att återta namnet Galleria Gränden.

Måhända får vi se fler affärer från Lundbergs nu när den i vanliga fall så återhållsamme investeraren har gjort en storaffär. Kanske vittnar affären om att botten är nådd för detaljhandelsfastigheter och att direktavkastningen kan förväntas sjunka och öppna upp för fler
affärer.

En intressant iakttagelse är att de få affärer som genomfördes under 2009 nästan uteslutande avsåg citygallerior, dels Niams förvärv av fem citygallerior från Atrium Ljungberg och nu Lundbergs.  Är det en trend att satsa på stadskärnan och ser investerarna här mindre risk och större möjligheter?

Lars Backemar

Missa inte! Östgötamarknaden 2024

Den 18 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Östgötamarknaden 2024. Seminariet äger rum på Linköping Konsert & Kongress, Linköping.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Affärsanalyser

Affärsanalys

Yielden tydligt upp i hett segment

Henrik Ek på CBRE granskar en affär med tio moderna industri- och logistikfastigheter.

Affärsanalys

Ica säljer igen och igen – med ESG-potential

Ica tecknar ett långt avtal med sig själv efter försäljning.

Affärsanalys

Ljusglimt när köpare och säljare hittade rätt

Mikael Svensson på Svefa har satt analyspennan i en paketaffär med 45 fastigheter.

Affärsanalys

Signal om nedgång i kontorsvärden

Katharina Lindskog på Svefa har satt analyspennan i en av årets största affärer med kontorsfastigheter.

Affärsanalys

Stark prisnivå för citynära lättindustri

Stark hyresmarknad för citynära lättindustri.

Affärsanalys

Kastar in pengar i sårbart glasrike

Höjda ögonbryn vid förvärv i glasriket.

Affärsanalys

Mindre industrihus står sig starkt

Adam Tyrcha, Head of Research hos Newsec, har analyserat en paketaffär med åtta fastigheter i Västsverige.

Affärsanalys

Prestigehotell sålt till låg yield

Adam Tyrcha, Head of Research hos Newsec, analyserar den stora och spektakulära hotellaffären på Strandvägen i Stockholm.

Affärsanalys

Högt pris för het logistik med kyla

Tomas Shaw på JLL har satt analyspannan på en affär med två speciella fastigheter, en i vardera Stockholms- och Göteborgsregionen.

Affärsanalys

Högre avkastning när köpare slår till igen

Sofia Rågmark på JLL har analyserat en affär i Marievik, strax utanför tullarna i Stockholm.

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Affärsanalys

Styrkebesked på lamslagen marknad

Alexander Vintermist vid CBRE har satt analyspennan i en uppmärksammad affär i centrala Stockholm.

Affärsanalys

Lyfter av projekt i närområdet

Per Wieslander och Philip Wikén vid Svefa analyserar en affär med en större kontorsfastighet i Malmö.

Affärsanalys

Hyrespotential när ägare ökar innehavet

(Artikeln publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden nr 6/2022) Efter en rekordhög transaktionsaktivitet under första halvåret 2022 inleddes även högsommaren starkt …

Tillbaka till förstasidan