Köpet av 421 visar het marknad

Göteborgs senaste köpcentrum Högsbo 421 har sålts av norska Aspelin-Ramm Fastigheter. Köpare är det holländska börsbolaget Euro-commercial Properties (ECP). Priset är 811 miljoner kronor, vilket enligt köparen motsvarar en direktavkast-ning om cirka fem procent initialt.
ECP är ett holländskt publikt bolag som investerar i handel, kontor och lager i Europa. Bolaget deltog i den sista budrundan för förvärv av Centrumkompaniet, ett dotterbolag inom Stockholms Stadshus AB.
Högsbo 421 invigdes i oktober 2006. Inför öppnandet räknade man med fyra miljoner besökare årligen. Centret är beläget i Högsbo industriområde i sydvästra Göteborg och bedöms ha ett A-läge såsom externt köpcentrum.
Nyetablering av butiks- och volym-handel har pågått inom området under ett antal år. Planer finns även för ytterligare utveckling. Tillsammans med Sisjöns handels- och industriområde, med företrädesvis bilhandel, utvecklas området Högsbo-Sisjön mot attraktiv och lättillgänglig volymhandel.

Högsbo 421 innefattar drygt 33 000 kvadratmeter butiksyta och 1 600 parkeringsplatser. På fastigheten finns också en byggrätt som kan innebära ytterligare yta för handel. Butikshyrorna ligger kring 1 300 kronor per kvadratmeter.
De största hyresgästerna är Ica Maxi och Media Markt. Vid invigningen var samtliga butiksytor uthyrda. Vid byggnationen satsades på en annorlunda arkitektur där bland annat utomhusstråket täcktes av ett transparent tak – en 250 meter lång och upplyst ”supertub”. Den totala investeringen beräknades till 400 miljoner kronor.

I konkurrensen om de hetaste butikslägena tycks, utöver arkitekt-uren, trender i butikskoncept och sammansättning vara av största betydelse. I Högsbo 421 kan lättillgänglighet, butikskoncept och mix med volymhandel vara framgångsfaktorer. Exempelvis finns den tyska hemelektronikkedjan Media Markt i Högsbo 421. Butiksytan för Media Markt är 5 860 kvadratmeter, vilket är betydligt större än konkurrenternas. Media Markts koncept erbjuder kunderna stora butiker med stort utbud.
Stark handel gör butiksfastigheter fortsatt attraktiva och handelsfastigheter säljs till allt lägre direktavkastning. Enligt Newsecs Nordic Report var transaktionsvolymen för handel 19 miljarder 2006 och den är fortsatt stark i år. Investeringsnivån i svenska handelsfastigheter var den femte högsta i Europa.
Maria Gunnarsson

  • Högsbo 421 har förvärvats av Eurocommercial Properties till en direktavkastning om cirka fem procent initialt. En byggrätt på fastigheten kan innebära ytterligare yta för handel.
  • Rekordstark handel gör butiksfastigheter fortsatt attraktiva som investeringsobjekt i Sverige.
  • I konkurrensen om de hetaste butikslägena är arkitektur, butikskoncept och sammansättning av största betydelse. I Högsbo 421 kan lättillgänglighet, butikskoncept och mix med volymhandel vara framgångsfaktorer.

Fler Affärsanalyser

Affärsanalys

Lyfter av projekt i närområdet

Per Wieslander och Philip Wikén vid Svefa analyserar en affär med en större kontorsfastighet i Malmö.

Affärsanalys

Hyrespotential när ägare ökar innehavet

(Artikeln publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden nr 6/2022) Efter en rekordhög transaktionsaktivitet under första halvåret 2022 inleddes även högsommaren starkt …

Affärsanalys

Hittat hem efter fem ägarbyten på fem år

Andreas Joelsson Svenn på Savills har placerat värderingspennan på en paketaffär med centrala fastigheter.

Affärsanalys

SBB renodlar via försäljning till Nyfosa

Fastighetsvärderaren Oskar Mosén vid Savills har granskat paketaffären mellan i Nyfosa och SBB där åtta fastigheter i Kalmar ingick.

Affärsanalys

Litet och certifierat lockar investerare

Adam Tyrcha, head of research hos Newsec, analyserar en affär med en bostadsfastighet som ägde rum under våren.

Affärsanalys

Blandfastigheter en motsägelsefull trend

Adam Tyrcha, head of research hos Newsec, har satt analyspennan i en paketaffär med fastigheter för 300 miljoner kronor.

Affärsanalys

Säljer för att satsa på de egna skolorna

Hanna Käck på Cushman & Wakefild analyser en stor affär med utbildningsfastigheter i Stockholm.

Affärsanalys

Proaktiv polis leder till högre risk på restvärde

Anders Elvinsson vid Cushman & Wakefield analyserar en affär med en stor samhällsfastighet.

Affärsanalys

Förvärvar logistik till rekordyield

Andreas Eckermann på CBRE har satt analyspennan i en affär med två moderna logistikfastigheter.

Affärsanalys

Köper kontorshus med hyrespotential

Daniel Holmkvist på CBRE har satt analyspannan i en transaktion som ägt rum på Kungsholmen.

Affärsanalys

Bostadsjättens swexit med låg yield

Akelius gick i juni ut med att beståndet i Sverige, Danmark och Tyskland ämnades att avyttras. Processen rivstartades och avslut …

Affärsanalys

Jakten på bostäder riktas mot småstäder

Under sensommaren förvärvade Amasten i princip hela Lidén Groups fastighetsbestånd. Portföljen är belägen i Trollhättan (4 procent), Uddevalla (22), Ulricehamn …

Affärsanalys

I vinnarläget med pendlingsavstånd

I december 2020 sålde Framfastgruppen projektfastigheter inom ett utvecklingsområde som ligger centralt i Strängnäs. Portföljen omfattar fyra fastigheter som uppförs …

Affärsanalys

Allt fler transaktioner tidigt i projektstadiet

För ett år sedan förvärvade Balder fastigheten Sälgen 4 på Östermalm i centrala Stockholm av Circle K. Transaktionen, där Newsec …

Tillbaka till förstasidan