Konsortium köper Burlöv Center

Tågarp 15:4

Läge  A-läge
Gatuadress Kronetorpsvägen 2, Arlöv
Lokalarea  42 200 kvm
Hyresgäster Coop, H&M, Clas Ohlson, Apoteket, Systembolaget med flera
Totalt hyresvärde cirka 90 mkr
Uthyrningsgrad  98%
Hyresrisk Låg
Underhållsbehov  Lågt

TRANSAKTION

Köptidpunkt September 2012
Köpare Grosvenor (konsortium)
Säljare Eurocommercial
Köpeskilling  1 158 mkr
Direktavkastn, initial 5,5%
Kr/kvm  27 400

Visa faktaruta

Efter en tids spekulation blev det i mitten av september klart att holländska Eurocommercial säljer fastigheten Tågarp 15:4, mera känt som ”Burlöv Center”, i skånska Arlöv till ett konsortium med brittiska Grosvenor i spetsen. Det underliggande fastighetsvärdet i affären uppgick till 1 158 miljoner kronor eller 27 400 kr/kvm.

Burlöv Center invigdes 1971 och är beläget mitt emellan Malmö och Lund. Sedan Eurocommercial förvärvade fastigheten från Wihlborgs 2001 har köpcentret både byggts om och expanderat. Efter utbyggnaden 2006 omfattar centrumet totalt 42 200 kvm fördelat på ett 70-tal hyresgäster.

Den i särklass största är Coop Forum som idag hyr drygt 18 000 kvm. Bland övriga hyresgäster kan nämnas H&M, Stadium, Apoteket, Clas Ohlsson och Systembolaget. Ett 20-tal hyresgäster hyr mindre ytor på runt 100 kvm.

Det totala hyresvärdet bedöms uppgå till cirka 90 miljoner kronor inklusive tillägg, motsvarande ungefär 2 100 kr per kvm i genomsnitt. Köpcentrumet har i princip bara omflyttningsvakans. Enligt DTZ:s bedömning uppgår direktavkastningen i affären, givet detta, till cirka 5,50 procent initialt.

Konsortiet med Grosvenor i spetsen har bevisligen köpt ett väl fungerande köpcentrum i en expanderande region. Det senaste decenniet har Stormalmö vuxit med i genomsnitt 8 000 personer årligen, och omsättningsmässigt (drygt 1 miljard) slogs Burlöv Center endast av Väla och Mobilia under 2011.

En betydande risk i affären är dock den stora tillbyggnad av handelsyta som sker i Malmöregionen. I slutet av oktober invigde Steen & Ström det 78 000 kvm stora Emporia i Hyllie. Atrium Ljungberg bygger ut Mobilia vid Jägersro med totalt cirka 29 000 kvm (klart 2013), samtidigt som NCC utvecklar Triangeln i centrala Malmö med en ny galleriadel om 12 000 kvm (klart juni 2013).

När även tillväxtprognoserna för detaljhandeln skruvats ned för kommande år, så är det svårt att se att detta tillskott av ny yta inte också ska få en påverkan på både omsättning, vakansgrader och hyresnivåer i region. En bedömning är därför att det även framöver kommer att krävas betydande investeringar för att hänga med i kampen om både hyresgäster och kunder.

TEXT PATRIK LUNDSTRÖM

Fler Affärsanalyser

Affärsanalys

Hyresrätter lika dyra som bostadsrätter

Adam Tyrcha och Annika Drotz vid Newsec sätter analyspennan i en stor bostadsaffär.

Affärsanalys

Hög avkastning inom handel ger intresse

Skillnaderna mellan bra och sämre handel har blivit mer påtagliga. Adam Tyrcha och Annika Drotz vid Newsec analyserar en affär med just en handelsfastighet.

Affärsanalys

Blackstone bygger ny portfölj i hett segment

Anders Elvinsson på Cushman & Wakefield analyserar en affär där en amerikansk jätte gör ytterligare ett förvärv i Sverige.

Affärsanalys

Hög totalavkastning möjliggör miljardaffär

Sydkoreanskt kapital investerar 1,8 miljarder. Johan Hoff vid Cushman & Wakefield synar transaktionen.

Affärsanalys

Högt pris vid korta avtal samt hyrespotential

Utländska investerare fortsätter att visa stort intresse för de nordiska fastighetsmarknaderna och har hittills i år stått för cirka 65 …

Affärsanalys

Hyresrätter går före brf i sekundära lägen

I augusti kommunicerades att Hefab förvärvar fastigheten Trappsteget 2 från Veidekke för cirka 206 miljoner. Affären genomförs som en forward …

Affärsanalys

Spridd industriportfölj såld för låga 4,7 procent

I början av juni meddelar Corem Property Group att de tecknat avtal att avyttra en portfölj om 30 fastig­heter till …

Affärsanalys

Byggherre köper färdigutvecklat

K-Fastigheter med säte i Hässleholm har under försommaren gjort två bostadsaffärer – båda i Växjö och i båda fallen avser …

Affärsanalys

Tysk jätte lägger beslag på ännu mer handelsytor

Alexander Vintermist på CBRE analyserar en affär där 37.000 kvm handelsyta ingår.

Affärsanalys

Stor internationell jätte köper nybygge i Brunna

NCC Property Development säljer en logistikfastighet i attraktiva Brunna logistikpark till en paneuropeisk corefond. Det är M&G som står bakom …

Affärsanalys

Låg direktavkastning när stacken expanderas

Peter William-Olsson Berglin på Savills analyserar en affär med central fastighet i Göteborg.

Affärsanalys

Ökat utländskt intresse för kontor utanför CBD

Det har tidigare konstateras att utländska investerare har ett starkt intresse för den svenska transaktionsmarknaden. 2019 kan bli ett rekordår …

Affärsanalys

Förvärvar med hopp om bra snurr i framtiden

Skåneregionen fortsätter att attrahera investerare och stod för ungefär 18 procent av transaktionsvolymen under 2018, varav ungefär en tredjedel utgjordes av investeringar utanför Malmö.

Affärsanalys

Potential och risk när byggjätten kan flytta

Västra Kungsholmen fortsätter att växa fram som ett av Stockholms mest attraktiva kontorsområden.

Tillbaka till förstasidan