Kineser och låga hyror ger potential

Lindholmen 29:1, Göteborg

Läge Lindholmen Göteborg
Gatuadress Theres Svenssons gata 15
Uthyrbar area totalt 12.000 kvm
Initial ekonomisk vakans 0 %
Hyresgäster CEVT, Alten med flera
Hyrespotential God

TRANSAKTION
Köptidpunkt Maj 2016
Köpare Balder
Säljare BNP Paribas Real Estate Investment Management Germany GmbH
Köpeskilling ca 400 mkr
Initial direktavkastning 4,75 %
Kr/kvm 33.000

Visa faktaruta

I maj offentliggjordes Balders förvärv av kontorsfastigheten Lindholmen 29:1, från BNP Paribas Real Estate Investment Management Germany GmbH. Köpeskillingen uppgick till drygt 400 miljoner kronor. Newsec var säljrådgivare i affären där ett flertal budgivare lämnade bud på höga nivåer. Balder äger sedan tidigare SAS Radisson-hotellet Blu på Lindholmen som förvärvades av Skanska 2013.

Lindholmen är ett av Sveriges mest expansiva områden. Med en hög andel kunskapsintensiva företag, forskning och utbildning är området ett nav inom bland annat fordonsindustrin. I dag finns 350 företag i området och 21.000 personer arbetar, studerar, forskar eller utbildar sig där.

Hela området från Lindholmen via Frihamnen till Götaälvbron kommer under de närmaste åren exploateras med både bostäder och lokaler med ett stort fokus inför stadens 400-årsjubileum 2021.

Tack vare bland annat det kinesiska utvecklingsbolaget CEVT (China Euro Vehicle Technology) har vakanserna på Lindholmen minskat kraftigt de senaste åren. Bolaget har sedan starten för två och ett halvt år sedan vuxit till att ha över 1 700 anställda, varav 1 400 arbetar på Lindholmen.

Den av BNP Paribas sålda fastigheten blev helt vakant när Semcon valde att lämna och bygga ett nytt verksamhetsanpassat kontor. Fastigheten kunde på relativt kort tid fyllas upp med nya företag där största hyresgästerna är CEVT och Alten.

Intresset bland både investerare och hyresgäster har de senaste åren ökat markant för Lindholmen. Atrium Ljungbergs förvärv av 35.000 kvm kontor som förvärvades från det kommunala bolaget älvstranden Utveckling för ett år sedan gjordes på nivåer kring en initial avkastning om 5,50 procent medan Lindholmen 29:1 gjordes på nivåer kring 4,75 procent. I juni 2016 genomförde Platzer sitt första förvärv på Lindholmen, transaktionen avsåg fastigheten Lindholmen 30:2. Köpeskillingen uppgick till 373 miljoner kronor vilket motsvarar 38 500 kr/kvm.

Hyresnivåerna för kontorslokaler har tack vare låga vakanser varit stigande under de senaste åren och någon avmattning har inte synts till. Inom de mest attraktiva områdena finns det begränsat med vakanta moderna kontor, vilket gjort att intresset för bland annat Lindholmen har ökat vilket driver upp hyresnivåerna i området. Balder borde därför kunna räkna med hyresökningar vid kommande förhandlingar.

TEXT Henrik Roderhult

Fler Affärsanalyser

Affärsanalys

Samhällsfastighet med hyrespotential

I mitten av mars sålde Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, fastigheten Mimer 7 i Vasastan i Stockholm till Alecta. Byggnaden utgörs av utbildningslokaler …

Affärsanalys

Bostadsaffär utan coronaeffekt

K2A fortsätter att investera i Växjö. I mitten av april förvärvade bolaget bostadsfastigheterna Eko­logen 1 och Biologen 1 från Midroc. …

Affärsanalys

När guldstaden stöps om

Glänser mer än någonsin förr. Bente Sköld på Savills analyserar affär i norr.

Affärsanalys

Rekordnivå för äldreboende

Eric Håkansson vid Savills har satt analyspennan i en affär med en samhällsfastighet.

Affärsanalys

Hyresrätter lika dyra som bostadsrätter

Adam Tyrcha och Annika Drotz vid Newsec sätter analyspennan i en stor bostadsaffär.

Affärsanalys

Hög avkastning inom handel ger intresse

Skillnaderna mellan bra och sämre handel har blivit mer påtagliga. Adam Tyrcha och Annika Drotz vid Newsec analyserar en affär med just en handelsfastighet.

Affärsanalys

Blackstone bygger ny portfölj i hett segment

Anders Elvinsson på Cushman & Wakefield analyserar en affär där en amerikansk jätte gör ytterligare ett förvärv i Sverige.

Affärsanalys

Hög totalavkastning möjliggör miljardaffär

Sydkoreanskt kapital investerar 1,8 miljarder. Johan Hoff vid Cushman & Wakefield synar transaktionen.

Affärsanalys

Högt pris vid korta avtal samt hyrespotential

Utländska investerare fortsätter att visa stort intresse för de nordiska fastighetsmarknaderna och har hittills i år stått för cirka 65 …

Affärsanalys

Hyresrätter går före brf i sekundära lägen

I augusti kommunicerades att Hefab förvärvar fastigheten Trappsteget 2 från Veidekke för cirka 206 miljoner. Affären genomförs som en forward …

Affärsanalys

Spridd industriportfölj såld för låga 4,7 procent

I början av juni meddelar Corem Property Group att de tecknat avtal att avyttra en portfölj om 30 fastig­heter till …

Affärsanalys

Byggherre köper färdigutvecklat

K-Fastigheter med säte i Hässleholm har under försommaren gjort två bostadsaffärer – båda i Växjö och i båda fallen avser …

Affärsanalys

Tysk jätte lägger beslag på ännu mer handelsytor

Alexander Vintermist på CBRE analyserar en affär där 37.000 kvm handelsyta ingår.

Affärsanalys

Stor internationell jätte köper nybygge i Brunna

NCC Property Development säljer en logistikfastighet i attraktiva Brunna logistikpark till en paneuropeisk corefond. Det är M&G som står bakom …

Tillbaka till förstasidan