Brädstapeln 13, Stockholm
Läge
A – Kungsholmen
Uthyrbar area
12.000 kvm
Byggrätter
3.000 kvm BTA
Uthyrningsgrad
>95%
Största hyresgäster
Landstinget, Workaroundtown, Polismyndigheten
Underhållsbehov
Normal
TRANSAKTION
Tidpunkt
Juli 2019
Köpare
Europa Capital
Säljare
SEB Trygg Liv
Köpeskilling
1.300 mkr
Bedömd marknadshyra
5.000–7.500 kr/kvm
Bedömt direktavkastningskrav
4,00–4,15%
Kr/kvm
108.300 kr/kvm
Utländska investerare fortsätter att visa stort intresse för de nordiska fastighetsmarknaderna och har hittills i år stått för cirka 65 procent av transaktionsvolymen i Stockholm.
I juli gjorde Europa Capital sitt första förvärv i Sverige. Tillsammans med NCAP som operating partner, förvärvades kontorsfastigheten Brädstapeln 13 av SEB Trygg Liv. Fastigheten är belägen på Kungsholmen i centrala Stockholm och utgör en del av ett byggnadskomplex som omfattar tre fastigheter, Brädstapeln 13, 14 och 16. Förvärvsobjektet uppfördes 1972 och består av åtta våningar ovan mark och två våningar under markplan. Byggnaden inrymmer 12.000 kvm lokaler bestående av kontor, restaurang och förrådsutrymme.
Antalet hyresgäster vid förvärvstidpunkten uppgick till drygt tio stycken, bland de större kan nämnas Stockholms läns landsting, Workaroundtown och Polismyndigheten. Det totala hyresvärdet bedöms uppgå till cirka 35 miljoner. Hyrorna i fastigheten ligger under bedömd marknadsnivå för kontor i området, vilken enligt JLL:s uppfattning ligger runt 5.000–7.500 kr/kvm. Enligt kommunicerade uppgifter var köpeskillingen cirka 1,3 miljarder kronor motsvarande 108.300 kr/kvm, vilket reflekterar ett normaliserat direktavkastningskrav kring 4,0 procent.
I september blev det klart att även grannfastigheten, Brädstapeln 16 (Trygg-Hansa-huset) med de välkända “muttrarna”, också bytte ägare, där Folksam Fastigheter var köparen. I dessa två affärer medföljer ”Projekt Brädstapeln”, ett stadsutvecklingsprojekt som drogs i gång av de föregående ägarna. Syftet med projektet är att komplettera fastigheterna med ytterligare kontorsytor, butiker och restauranger.
En del av uppsidan i båda affärerna ligger i möjligheten att genomföra påbyggnationsprojektet, samt den hyrespotential som finns med de rådande hyresnivåerna. Tidigare ägare hade visionen att skapa en levande mötesplats som erbjuder ”ett brett utbud av butiker, kaféer och restauranger. Ett nytt socialt och kommersiellt centrum i hjärtat av Kungsholmen”. Det återstår att se hur samarbetet mellan en inhemsk och utländsk ägare, med eventuellt olika innehavshorisonter, kommer att fungera framöver för att uppnå det maximala förädlingsvärdet i fastigheterna.